3 ultieme avonturen

Redactie Lonely Planet
3 ultieme avonturen

Van hiken door Schotland tot zwemmen met roggen in de Carieb; in de nieuwe Lonely Planet Traveller gaan we op avontuur! Een voorproefje.

1. Ontdek het Hoogland van Schotland

De beste manier om de Schotse Hooglanden te ontdekken is met de benenwagen. Beginnende wandelaars kunnen op Isle of Skye hun hart ophalen: hier kun je verscheidene prachtige dagtochten lopen. Bijvoorbeeld de indruk-wekkende wandeling langs de ruïnes van de verlaten kustdorpjes Suisnish en Boreraig vanaf het stadje Broadford. Voor gevorderde wandelaars is de West Highland Way een dream come true. De mooiste lange-afstandsroute van Schotland doorkruist bijna 160 kilometer van constant veranderende Hooglanden: een mix van Munro’s (toppen hoger dan 900 meter), spookachtig kale moerassen en haarspeldbochten op hellingen vol heide. Een van de hoogtepunten langs de route is het uitzicht vanaf Coni Hill op het fonkelende water van Loch Lomond.

  

Op een kameel door de woestijnen van Jordanië | Foto: syolacan / istock 

2. Rijd op een kameel door de woestijnen van Jordanië

Al sinds Lawrence of Arabia bijna een eeuw geleden door de woestijnen van Jordanië banjerde, spreekt Wadi Rum tot de verbeelding van menig avonturier in spe. Deze serie valleien tussen steile zandstenen en granieten formaties bezit een betoverende natuurlijke schoonheid. De beste manier om deze pracht te ervaren is in navolging van de Bedoeïenen: op een kameel. Een tocht bestaat vaak uit een paar uur rustig rijden op de rug van een kameel, gevolgd door een kopje thee bij een prachtige zonsondergang die de woestijn oranje kleurt. Voor de echte ontdekkingsreizigers onder ons is er een meer ambitieuze meerdaagse expeditie, waarbij je in een traditionele geitenharentent onder de sterrenhemel slaapt, net als Lawrence zelf deed, zo’n 100 jaar geleden.

  

Kajakken door de Ha Longbaai | Foto: mihtiander / Getty Images

3. Kajak in Vietnam

De Ha Longbaai is een van de herkenbaarste Aziatische landschappen, met duizenden steile kalkstenen pieken en eilanden omringd door helderblauw water. De traditionele manier om de baai te bekijken is op een van de vele houten jonk-boten, maar recentelijk is het ook een populaire bestemming voor kajakkers geworden, die de rotspartijen graag van dichterbij willen bekijken. De baai ligt bezaaid met grotten, bogen en hoge zuilen, typische elementen van een kalksteenlandschap. Waar je de neus van je kayak ook naartoe richt, overal vind je een adembenemend nieuw hoogtepunt. Er liggen zelfs tempels verstopt tussen de rotsen. Meerdaagse kajaktochten hebben meestal hun basis op een van de oude jonks. Daar smullen de gasten van Vietnamees eten en vallen ze in slaap met het klotsen van de golven. Ga niet naar huis voordat je je kajak hebt aangelegd bij het eiland Titop, om er te genieten van geweldige uitzichten over de baai.

Wil je weten hoe je deze avonturen werkelijkheid kunt maken? Kijk voor de praktische info en nog 12 andere ultieme avonturen in de nieuwste Lonely Planet Traveller. Bestel 'm hier!

Openingsbeeld: Paul Greeves / Moment / Getty Images


Volg Lonely Planet op Instagram