3 fantastische fietstochten wereldwijd

Redactie Lonely Planet

Reizen met de fiets is voor velen de ultieme tegenhanger van het snelle reizen met het vliegtuig van tegenwoordig. Langzaam slingerend op twee wielen, terwijl het landschap zich langzaam ontvouwt, is misschien wel de beste manier om een land te verkennen.

Fietsen geeft je de tijd om je omgeving in je op te nemen, de toeristische plekken achter te laten en - misschien wel het grootste pluspunt - het is duurzaam. De wereld zit vol prachtige fietstochten, voor beginnende bikepackers tot meesterfietsers. Wij zochten drie mooie routes voor je uit.

Fietsen over Salar de Uyuni in Bolvia | Foto: Kamran Ali / 500px / Getty

Salar de Uyuni, Bolivia

Start: Uyuni
Einde: Sabaya
Afstand: 300 kilometer

Fietsen over de beroemde Salar de Uyuni van Bolivia is een hoogtepunt van een reis door Zuid-Amerika. Het is een tocht van vijf of zes dagen op grote hoogte, met halverwege de mogelijkheid om water en eten bij te vullen in het dorpje Llica.

Een tocht over deze grootste zoutvlakte ter wereld is een buitenaardse ervaring. Het is bijzonder om je tentje op te zetten op dit witte canvas, je avondmaal te kruiden met de zoute grond waar je op zit en ’s ochtends te ontwaken bij een gloed van lavendelkleurig licht.

Je kunt de tocht alleen in de winter maken, ’s zomers lopen de meren vol met regenwater.

Eindeloos uitzicht langs het Meer van Genève in Zwitserland | Foto: Skymilky/Shutterstock

Het meer van Genève, Zwitserland

Start/einde: Genève
Afstand: 200 kilometer

De Franse Alpen aan de horizon, wijngaarden die langs de glinsterende kusten groeien en talloze kleine dorpjes maken een fietstocht om het Meer van Genève een bijzonder idyllisch rondritje.

Het is overwegend plat en daarom voor de meeste niveau’s (ook families) geschikt. De nieuw gemarkeerde Tour du Léman volgt Fietsroute 46, veelal langs landweggetjes, met uitzicht op het meer als je richting Lausanne fietst. Vanaf hier passeer je prachtige landschappen, van de UNESCO-genoteerde wijngaardterrassen van Lavaux langs Vevey, Montreux en het middeleeuwse Château de Chillon. Via de Rhonedelta en kleine marktstadjes op de Frans-Zwitserse grens fiets je weer Genèvewaarts.

Mount Taranaki in Nieuw-Zeeland | Foto: Isaac Siow/Shutterstock 

The Forgotten World Highway, Nieuw-Zeeland

Start: Stratford, Taranaki
Einde: Taumaranui
Distance: 150 kilometer

Langs de weg die door vroege pioniers is uitgehakt, passeert The Forgotten World Highway verlaten dorpjes, de ‘republiek’ Whangamomona (vergeet niet je paspoort te bestempelen en een foto te nemen met de president), woeste natuur en prehistorische landschappen.

Start je avontuur in Stratford, genoemd naar de schijnbare overeenkomsten met Stratford-upon-Avon, gelegen aan de voet van de spectaculaire besneeuwde Mt Taranaki. Van daar begint de Forgotten World Highway omgeven door boerenland, maar groene valleien, bulderende rivieren, smalle bruggen en onverharde wegen liggen allemaal in het verschiet.

Fietsers moeten zich goed voorbereiden, of met een volgwagen reizen, want er zijn maar weinig mogelijkheden om onderweg benodigdheden aan te vullen.

Openingsbeeld: coberschneider / Getty