3 epische wandeltochten in Australië en Nieuw-Zeeland

Redactie Lonely Planet

Betoverende watervallen, actieve vulkanen, prachtige kustlijnen – Australië en Nieuw-Zeeland zijn een speelplaats voor avonturiers

Coomera Circuit

Lamington, Australia

Start/Finish: Binna Burra upper day-use area
Afstand: 17,4 km
Duur: 7 uur

Het Coomera Circuit is een fantastische dagtocht die je langs bijzondere landschappen leidt: regenwouden gedrapeerd over kliffen, weelderige bossen en imposante watervallen, waaronder de Coomera en Yarrabilgong Falls, die in een 160 meter diepe kloof naar beneden storten.

Het is een van de meest adembenemende tochten in het Binna Burra-gedeelte van Lamington National Park in het zuidoosten van Queensland. Je begint bij de Binna Burra upper day-use area, een picknickplaats, en kunt de route het beste tegen de klok in wandelen. Je verlaat de Border Track na 1,9 kilometer om langs de rand van de Coomera Gorge naar boven te lopen. Als je het pad van de Coomera River volgt, hou dan je ogen open voor de felgekleurde blauw-witte Lamington spiny crayfish, een soort rivierkreeft. Je steekt de rivier een paar keer over voordat het pad weer overgaat in de Border Track, weer terug naar het startpunt.

Maunga Kakaramea/Rainbow Mountain

Noordereiland, Nieuw-Zeeland

Start/Finish: Rainbow Mountain Scenic Reserve parkeerplaats
Afstand: 7 km
Duur: 3 uur

Rotorua ziet de nodige geothermale activiteit en zoals de naam al doet vermoeden is Maunga Kakaramea/Rainbow Mountain een van de kleurrijkste vertoningen in dit vulkanische gebied. De 743 meter hoge berg bevindt zich naast State Highway 5, 26 kilometer ten zuiden van Rotorua, en het wandelpad stijgt langs Crater Lakes, een tweetal knalblauwe meren aan de voet van kleurrijke kliffen. De wandeling klimt verder langs de kliffen naar de rop, die uitzicht biedt op de prachtige omgeving. Mt Tarawera, die gewelddadig uitbarstte in 1886; de diepe kloof van Waimangu Volcanic Valley; en de stomende Wai-o-tapu Thermal Wonderland. Wil je de spierpijn eruit weken aan het einde van de route? De Waikite Valley Thermal Pools bevinden zich slecht 9 kilometer verderop.

De cascades van Liffey Falls, Great Western Tiers, in Tasmanië | Foto: artherng / Getty

Meander Falls

Great Western Tiers Conversation Area, Tasmanië

Start/Finish: Meander Falls Rd parkeerplaats
Afstand: 10 km
Duur: 6 uur

Een memorabele Tasmaanse wandeling die je op een uur rijden ten zuidwesten van Launceston vindt, in het hard van de indrukwekkende Great Western Tiers Conversation Area. Omhoog klimmen door het prachtige natte woud langs het verlaten pad brengt je tot een van de spectaculairste watervallen in de staat, die 130 meter de diepte in valt over twee tredes. Er zijn wat steile, rotsachtige en modderige stukken, dus het pad kan voor sommigen nog best een uitdaging zijn. In de wintermaanden kun je er sneeuw en ijs tegenkomen, hoewel dit een voordeel kan zijn als je wordt getrakteerd op grote ijspegels aan de waterval. Stevige schoenen en warme lagen zijn het hele jaar door noodzakelijk.

Openingsbeeld: Loveleah / iStock