Welkom in Kaapstad


De Moederstad, thuisstad van de Tafelberg, gouden stranden en weelderige wijngaarden, steelt op deskundige wijze ieders hart.

Trots multicultureel

Christelijk, Moslim, Joods, Hindoe en traditionele Afrikaanse geloven leven vredig samen in deze trotse multiculturele stad. Gezien de roerige geschiedenis van Zuid-Afrika is deze harmonie een grote triomf , maar blijft deze ook fragiel: bijna iedereen heeft een fascinerend, en soms hartbrekend, verhaal te vertellen. Het is een stad van vastberaden pioniers – van de Afrikaner afstammelingen van de oorspronkelijke Nederlandse kolonisten, de grotendeels gekleurde gemeenschap en de afstammelingen van Joodse Europese immigranten en meer recentelijke Xhosa (isiXhosa) migranten uit de Oostelijke Kaapprovincie. Ze brengen allemaal unieke smaken mee naar Kaapstads rijke creoolse smeltkroes.

Natuurlijke wonderen

Tafelberg Nationaal Park definieert de stad. De berg met platte top is de hoofdact, maar er zijn veel meer natuurlijke landschappen binnen het gigantische park die minstens zo mooi zijn. Gecultiveerde gebieden, zoals de historische Compagnie Tuinen, Kirstenbosch Botanische Tuinen en Green Point Park maken het ontdekken van de stad een ontspannend genot. Volg de locals door volledig je voordeel te doen met de buitenruimte: leer surfen; ga hiken of mountainbiken; ga tandem paragilden vanaf het Leeuwenhoofd; abseil van de top van de Tafelberg – slechts een paar van de vele activiteiten die deze plek te bieden heeft.

Design plezier

Menselijke creativiteit is in Kaapstad in overvloed aanwezig – het is een van de redenen waarom de stad in 2014 verkozen werd tot Wereld Design Hoofdstad. Van de kleurrijk geschilderde gevels van de Bo-Kaap en de badhuizen op de Muizenberg, tot het Afro-chique decor van de restaurants en bars, de opvallende straatkunst en innovatie incubators in de East City en Woodstock: dit is een geweldig uitziende metropool. De krottenwijken van de Kaapse Vlakte zijn een ontnuchterende tegenhanger, maar zelfs in deze buurten bevinden zich bloeiende ondernemingen die zorgen voor voedsel uit organische tuinen, of cadeauwinkeltjes met souvenirs.

Buiten de stad

Het is een uitdaging om jezelf weg te trekken bij de betoverende berg en alle verrukkingen van het Kaapse Schiereiland, maar binnen een uur kun je de stedelijke landschappen inruilen voor de charmante dorpjes en rustieke landgoederen van de Bolands, waar je grote wijngaarden zoals Stellenbosch en Franschhoek kunt vinden. Hermanus is de perfecte plek om walvissen te spotten en een kooiduik te maken om met haaien te zwemmen. Iets verderop komt de pracht van de Tuinroute pas echt tot zijn recht; nog meer inspirerend natuurschoon dat je kunt bewonderen tijdens prachtige ritten langs de kust en over bergpassen.

Openingsbeeld: VZPHOTO / iStock