Welkom in Johannesburg


Het razendsnel ontwikkelende Johannesburg, beter bekend als Jo’burg of Jozi, is het kloppend hart van Zuid-Afrika. Na bijna 20 jaar achteruitgang en verval kijkt de stad nu optimistisch naar de toekomst.

Het centrum wordt vernieuwd en nieuwe appartementen en kantoren worden uit de grond gestampt. De culturele districten van Newtown en Braamfontein, met hun theaters, restaurants en cafés, lopen over van creativiteit en energie. De binnenstad, zelf ooit een no-go zone, ontwikkelt zich nu tot een toeristische trekpleister met vele fijne verassingen. Oh, en dan is er nog Maboneng. Deze hipster-friendly buurt aan de oostelijke rand van de binnenstad wordt gezien als het meest succesvolle stedelijke vernieuwingsproject ter wereld – een buurt die je ongetwijfeld zal weten te verleiden.

Ondanks alles blijft de kloof tussen rijk en arm groot. Criminaliteit en armoede zijn nog niet geëlimineerd. De luxe in Rosebank en Sandton veroorzaakt onvrede in de wanhopig arme naastgelegen wijken zoals Alexandra.

Toch is Jo’burg een onwijs vriendelijke, niet-suffe stad waar veel te zien is: van ontnuchterende herinneringen aan het recente verleden in het Apartheid Museum, tot de progressieve straten van Melville. Dus dompel jezelf onder in het geroezemoes van een stad die een ongelooflijke wedergeboorte aan het ondergaan is.

Openingsbeeld: THEGIFT777 / iStock