Welkom in Durban


Wereldstad Durban is de één-na-grootste stad van Zuid-Afrika (in Zulu ook wel bekend als: eThekweni). Reizigers slaan de stad soms, onterecht, over in ruil voor haar “coolere” nichtje Kaapstad. Maar dit is niet eerlijk: er is meer te doen en te zien in fun-loving Durbs (zoals de stad liefkozend wordt genoemd) dan je op het eerste gezicht misschien zou zeggen.

De stad onderging een drastische make-over tijdens de aanloop naar het WK voetbal in 2010, met een chique nieuw stadion en een opgeknapte waterkant. De vernieuwing van de waterkant en het wegvegen van het oude vuil heeft de gemeentelijke autoriteiten nieuw zelfvertrouwen en ambitie gegeven – er zijn plannen om de promenade tot aan de zuidkust te verlengen.

De binnenstad van Durban is een gonzend en zanderig netwerk van koloniale gebouwen en fascinerende art deco architectuur, dat volgens een kenmerkende Afrikaanse beat beweegt (maar zijn glans verliest als de zon ondergaat). Overdag blijft de kust de favoriete plek van strandliefhebbers.

Durban heeft ook een onmiskenbaar Aziatische feel, wat niet vreemd is: de stad huist de grootste concentratie van Indiase mensen buiten India. De marktjes en straten in het Indiase stadsdeel zijn overladen met de aanzichten, geluiden en geuren van het subcontinent.

Openingsbeeld: stevenallan / iStock