Welkom in Tanzania


Tanzania heeft veel te bieden: wilde dieren, stranden, ruïnes, de Kilimanjaro, vriendelijke mensen, fascinerende culturen. Wat je er ook doet, avontuur en gastvrijheid is gegarandeerd.

Wilde dierenrijk

Tanzania is hèt land van de safari’s, nog meer dan andere landen. Gnoes stormen er over de vlakten terwijl nijlpaarden in modderig water rondspetteren. Olifanten volgen hun seizoensgebonden migratieroutes en chimpansees springen van boom tot boom. Door het hele land zijn er talloze mogelijkheden om deze natuurlijke rijkdom te aanschouwen. Je kunt in het Selous Game Reserve met een safariboot over de Rufiji-rivier langs doezelende krokodillen drijven. In Ruaha National Park kun je giraffes in stokoude baobabbomen zien grazen. Kijk roerloos toe hoe watervogels in de ondiepe wateren rond het eiland Rubondo neerstrijken. Hou je adem in terwijl een leeuw voor je auto langs wandelt in de Ngorongoro-krater.

Idyllische stranden

Niet alleen de wilde dieren zullen je betoveren. De kustlijn van de Indische Oceaan is ook magisch, met rustige eilanden en slaperige kustdorpen die ondergedompeld zijn in de eeuwenoude Swahili-cultuur. Stel je de tijd voor toen de kust van Oost-Afrika nog de troon van sultans was en een spil in een verafgelegen handelsnetwerk tussen Perzië, India en nog verder. Rust uit op zanderige stranden. Neem de pastelkleurige zonsopgang in je op, dompel je onder in de lome ritmes van de kust en vaar mee op een houten dhow, onder wapperende zeilen.

Fascinerende culturen

Er zijn verspreid door het land mogelijkheden te over om de volken en culturen van Tanzania te leren kennen. Ontmoet de Masai krijgers in hun rode capes. Breng tijd door met de semi-nomadische Barabaig stam, nabij Mount Hanang. Ervaar de gastvrijheid bij een local tijdens een maaltijd, of de ritmes van een traditionele dans. Kijk toe terwijl de houtsnijders van de Makonde stam hout tot leven brengen. Klets en onderhandel op plaatselijke markten in het Usambaragebergte. Maar het komt vooral door de Tanzanianen zelf - met hun karakteristieke hartelijkheid en beleefdheid, in combinatie met de waardigheid en schoonheid van hun culturen - dat een bezoek zo memorabel is. De kans is groot dat je terug wilt komen, waarop de meeste Tanzanianen zullen zeggen ‘karibu teno’ (welkom terug).

Kilimanjaro

Landinwaarts wenkt de Kilimanjaro, met zijn sierlijk beboste flanken die oplopen tot een statige, met sneeuw bedekte top. Het is het hoogste punt van Afrika en een van ’s werelds hoogste vrijstaande bergen. Talloze bergbeklimmers gaan de uitdaging met zichzelf hier aan te gaan op de modderige hellingen, rotsachtige paden en gladde stenen. De beloning: de sensatie om op het uiterste puntje van Afrika te staan, met prachtige uitzichten over de ijsvlaktes van de Kilimanjaro en het aangezicht van de zonsopgang die de vlakten ver beneden verlicht.

Openingsbeeld: SeppFriedhuber / iStock