Welkom in Marrakesh


Marrakesh is een van de vier koningssteden, naast Fez, Meknes en Rabat. Dit Unesco Werelderfgoed biedt reizigers kleurrijke soeks, een prachtig oud centrum en een hoop bedrijvigheid.

Vanaf het moment dat je aankomt in Marrakesh zul je het gevoel hebben dat je iets mist – je tandenborstel of een paar sokken misschien? Maar nee. Wat je mist in Marrakesh is voorspelbaarheid en richtingsgevoel. Maakt niet uit: je bent beter af zonder. Start bij het levendige Djemaa el-Fna en ga noordelijk richting Marrakesh’s doolhof van soeks, waar Berberstammen ooit slaven, goud, ivoor en leer verhandelden en waar moderne toeristen de drukbezochte straatjes afstruinen op zoek naar goedkope tapijten en pantoffels. Als je goed kijkt zul je ook een aantal nieuwe, creatieve, boetiekjes en galerijen spotten. Zij staan voor het veranderende gezicht van de medina terwijl een nieuwe generatie van ambachtslieden en kunstenaars een compromis probeert te sluiten tussen de stad haar drang naar moderniteit en het erfgoed van traditioneel vakmanschap.

Buiten de soeks is de medina een ideale plek voor het verkennen van privé-paleizen en riad herenhuizen, waarvan vele tegenwoordig de meest sfeervolle accommodaties in de stad zijn. Maar het is het waard om af en toe de oude stad te verlaten voor diner, drankjes en kunstgalerijen in de ville nouvelle (nieuwe stad), te gaan mountainbiken in de palmeraie (palmoasis), of te gaan paardrijden terwijl je op weekend-retreat bent in de Agafay Woestijn en Ouirgane.

Openingsbeeld: Pavliha / iStock