Welkom in Marokko


Marokko is een land met uiteenlopende bezienswaardigheden: hoge bergen, zanderige woestijnen, ruige kustlijnen, kronkelende straatjes, de eeuwenoude medina-steden en verborgen soeks.

Bergen en woestijn

Marokko is gemaakt voor avonturiers, van de duinen in de Sahara tot aan de toppen van De Hoge Atlas. Dit stukje Noord-Afrika ligt bezaaid met kleurrijke, uitgestrekte landschappen, die doen denken aan de bonte tapijten die lokaal verkrijgbaar zijn. Behalve de beroemde Hoge Atlas heeft ook het Rifgebergte een fantastisch uitzicht. De bergen bieden eenvoudige, maar adembenemende panorama’s: fonkelende sterren aan de hemel en hoge wolken vanaf het Tizi n’Test bergpas. Ook dichterbij de grond is veel te zien, zoals ruige kusten, watervallen en grotten in de beboste heuvels.

Traditioneel Marokko

Het wilde landschap van Marokko mag er dan misschien sprookjesachtig uitzien, het vormt ook vandaag de dag nog het leven van de Marokkaanse Berbers, Arabieren en het Saharaanse volk. Hoewel de moderniteit ook in Marokko doordringt, in de vorm van moderne snelwegen naast de oude moskeeën & kasba's (middeleeuwse forten), blijven Marokkanen innig verbonden met de omgeving. Zo trotseren de nomadische Blue People in het zuiden de woestijn, gekleed in traditionele kledij en tulbanden, maar wel met mobiele telefoons in de hand. Het traditionele leven gaat, met een paar moderne aanpassingen, gewoon door. Dit is te zien in de klassieke knooptechnieken waarmee de Berber vloerkleden gemaakt worden, de handel in specerijen en dadels en door de oorspronkelijke levensstijl in bergdorpjes en havens zoals Essaouira.

Eeuwenoude Medinas

De oude stadcentra van Marokko zijn vaak exotisch, soms overweldigend en altijd verassend. Ze zijn een perfecte aanvulling op het rustige platteland. Wanneer je de stad binnenloopt en je in de drukte mengt, volg je het voorbeeld van de nomaden en handelaren die dit al eeuwen doen. Unesco heeft de medina in Fez, de grootste middeleeuwse Islamitische stad ter wereld, en het openluchttheater Djemaa El Fna toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst.

Marokkaanse activiteiten

Opgaan in de Marokkaanse cultuur betekent simpelweg in een café zitten en je muntthee laten trekken. Het is de kunst om genoeg tijd over te houden om te mengen met de locals, omdat er zoveel andere leuke activiteiten mogelijk zijn: hiken op de hoogste berg van Noord-Afrika, couscous leren rollen, kamelentochten maken, winkelen in de soeks of zweten in de hammam. Tussen de activiteiten door kan je slapen in de traditionele Marokkaanse huizen of paleizen, relaxen op de grote terrassen en pleinen, of een tajinegerecht eten, gekruid met saffraan en arganolie.

Openingsbeeld: encrier / iStock