Welkom in Madagaskar


Madagaskar is met recht een droombestemming voor outdoorliefhebbers: ze hebben er maki’s, apenbroodbomen, het regenwoud, woestijn, trektochten en je kunt er duiken. Het is bovendien al een avontuur om er te komen!

Prachtige landschappen

Het gevarieerde langschap is al even bijzonder als de unieke flora en fauna van het land: het regenwoud en de woestijn liggen minder dan 300 kilometer van elkaar verwijderd. Er zijn maar weinig plekken op aarde waar zo’n variatie aan natuur te vinden is. In Madagaskar vind je ravijnen van zandsteen, gespleten kalklandschap, bergen, vruchtbare heuvels bedekt met rijstvelden, allerlei soorten woud – regenwouden, droge wouden, doornige wouden – en een laterietrijke bodem, waardoor het land de bijnaam ‘Red Island’ heeft gekregen. Met een 5.000 km lange kustlijn is de zee nooit ver weg. De Indische Oceaan is op de ene plek turquoise en idyllisch, maar op de andere gevaarlijk.

Wilde Wereld

Madagaskar is uniek: 5% van alle bestaande plant- en diersoorten kunnen alleen hier gevonden worden. Het handelsmerk van dit eiland is natuurlijk de maki, maar er zijn veel meer vreemde en prachtige dieren te vinden: de angstaanjagende fossa (een katachtig roofdier), kleurrijke en gecamoufleerde kameleons, insecten in vreemde vormen, bontgekleurde kikkers, sierlijke roggen en schildpadden, verschillende soorten haaien en in de winter zelfs bultruggen. De bomen en planten zijn al net zo indrukwekkend, of het nou de uniek gevormde apenbroodbomen, de wapperende ravinala (een speciaal soort palmboom), de honderden orchideeën of de stekelige bossen van de zuidelijke woestijn zijn.

Gemengde Cultuur

De bevolking van Madagaskar is ontstaan door een aantal migratiegolven uit verschillende hoeken van de Indische Oceaan. Uit deze culturele mix is een ingewikkelde combinatie van geloven en rituelen ontstaan, waarin de geesten van voorouders worden vereerd. Voor reizigers kan het bijwonen van een famadihana (een traditionele opgraving en herbegrafenis waarbij familieleden kunnen communiceren met hun voorouders) het hoogtepunt van een reis zijn. Er is ook veel geschiedenis te ontdekken, van Antananarivo’s heilige heuvels tot de piratengeschiedenis van Île Sainte Marie.

Eilandavonturen

Het kan moeilijk (en duur) zijn om het meeste uit je reis naar Madagaskar te halen. Het is dan wel het op drie na grootste eiland van de wereld, de wegen zijn er verschrikkelijk. Voor de reizigers die wel van een beetje avontuur houden maakt dit het echter een unieke bestemming: je kan er geweldig off-road rijden, er zijn nationale parken die slechts een paar honderd bezoekers per jaar hebben, gebieden die in het regenseizoen volledig zijn afgesloten van de buitenwereld en resorts waar je alleen met een privévliegtuig of boot kan komen. Daarnaast zijn er zoveel activiteiten dat je in tijdnood komt te zitten: je kunt er trektochten maken, duiken, mountainbiken, kitesurfen, bergbeklimmen- noem maar op. Gelukkig zijn er ook voldoende natuurlijke zwembaden, stranden en hangmatten om in bij te komen.

Openingsbeeld: dennisvdw / iStock