In Kenia zijn er veiligheidsrisico's en geldt er in bepaalde regio's een negatief reisadvies. Lees het recente reisadvies op nederlandwereldwijd.nl.

Welkom in Kenia


Het land van uitgestrekte savannes met immense kuddes wilde dieren, besneeuwde bergen op de evenaar en traditionele volken die het land ziel en kleur geven: welkom in Kenia.

Landschap

Als je aan Afrika denkt, dan denk je waarschijnlijk aan Kenia. Het typische beeld is de eenzame acacia die tegen de eindeloze horizon afsteekt. De met sneeuw bedekte bergen op korte afstand van dorre woestijnen. De weelderige palmstranden aan de kustlijn van de Indische Oceaan. De Grote Slenk (riftvallei) die ooit dreigde het continent in stukken te scheuren. De diepe groene bossen. Kenia is het land van legendarische landschapsvormen, dat een speciaal plekje in je hart zal veroveren.

Wildlife

Dit is het land van de Masai Mara, van miljoenen gnoes en zebra’s die over het land trekken (met de grote Afrikaanse roofdieren achter zich aan). Kenia is ook de thuisbasis van de rode olifanten van Tsavo, de olifantenfamilies in het nationale park Amboseli, in de schaduw van de Kilimanjaro, en de vele miljoenen flamingo’s die bevallig door ondiepe meren stappen. Afrika kent de laatste grote wildernis waar deze dieren overleven en Kenia is de perfecte plek om dit wilde Afrika te bewonderen.

Beschermd gebied

De overvloed en het voortbestaan van wilde dieren komt door een van de meest innovatieve en succesvolle gemeenschappen in Afrika. Met harde hand kon Kenia de natuur van uitsterven beschermen en een herhaling van de massaslachting tussen 1970 en 1980 voorkomen; gewapende bewakers beschermen de neushoorns en olifanten van stropers. In de wildreservaten Masai Mara en Laikipia hebben private en publieke natuurbeheerders voor elkaar gekregen dat het toerisme en de ontwikkeling van de omgeving gewoon samengaan. Met andere woorden, als je een verschil wil maken ben je hier aan het juiste adres.

Trotse volken

De bevolking van het landschap voegt diepte toe aan het eeuwenoude verhaal van Kenia. De Masai, Samburu, Turkana, Swahili en Kikuyu: de dagelijkse moeilijkheden en de geschiedenis van deze mensen vertelt het verhaal van land en continent. De huidige strijd om tradities te behouden in een moderne wereld, de zware leefomstandigheden van het gebied en de eeuwenoude spanning tussen de mensen die het land bewerken en die er rondzwerven, tekenen de culturen in Kenia. De lokale bevolking beter leren kennen en begrijpen zou wel eens het hoogtepunt van je reis kunnen worden.

Openingsbeeld: SerrNovik / iStock