Welkom in Caïro


De hoofdstad van Egypte heeft vele gezichten. Je vindt er bedrijvigheid, smog en verkeer, maar ook de prachtige Nijl en de Piramides van Gizeh op de achtergrond. Snuit je neus, trek je lolbroek aan en kijk verder dan de vuiligheid om de ware kleuren van de stad te kunnen zien. Als jij van Caïro houdt, dan houdt Caïro zonder twijfel ook van jou.
 

Eerst de minpunten: door de enorme mensenmassa’s in Caïro lijkt Amsterdam wel een spookstad, papyrusverkopers en zogenaamde gidsen achtervolgen je op elke straathoek en je snot zal zwart kleuren van alle smog in de lucht.

Maar het is een kleine prijs die je betaalt om deel te nemen aan de energie van de plaats die Egyptenaren Umm ad-Dunya - de Moeder van de Aarde - noemen. Deze energie en fascinatie is het product van de meer dan 22 miljoen inwoners die tegelijkertijd de infrastructuur van stad verpletteren met hun gezamenlijke gewicht en de spirit van de stad verheffen met hun buitengewone charme en humor. Een enkel taxiritje kan je voeren langs schitterende moskeeën, gigantische avenues en paleizen uit de 19e eeuw, dit alles met een uitzicht op de Piramiden van Gizeh. Een vastgekoekte laag van beige zand verenigt de mix van eeuwen en stijlen.

Openingsbeeld: railelectropower / iStock