In Egypte zijn er veiligheidsrisico's en geldt er in bepaalde regio's een negatief reisadvies. Lees het recente reisadvies op nederlandwereldwijd.nl.

Welkom in Egypte


Ondanks de problemen op politiek, financieel en sociaal gebied blijven Egyptenaren trots en opstandig en heten ze bezoekers van het land nog altijd even hartelijk welkom.

Goedheid van de mens

Het oude gezegde dat Egypte door de Nijl gegeven is, klopt nog steeds: zonder de rivier zou er geen vruchtbare grond zijn, geen voedsel en geen elektriciteit. Hoewel het leven van de mensen steeds minder verbonden is met het water, vervult de Nijl nog steeds een unieke en belangrijke rol. De rivier is bovendien de perfecte plek voor toeristen om de spectaculairste oude monumenten te bezichtigen, wat de voornaamste reden is voor de aanhoudende populariteit van Nijlcruises.

Piramiden en meer

De met zand bedekte tombes, sobere piramides en torenhoge faraotempels die Egypte rijk is, brengen de ontdekkingsreiziger in ons naar boven. Bezoek de Vallei der Koningen in Luxor, waar de tombe van Toetanchamon is ontdekt, en bekijk de schitterende vondsten in het Egyptisch Museum in Caïro. Ga met een Nijlboot naar Dendara, Edfu of één van de andere tempels aan het water. Steek het Nassermeer over om de Aboe Simbeltempels te bezoeken, die ten tijde van Ramses II zijn uitgehouwen, of trek de woestijn in om overblijfselen te vinden van Romeinse handelsposten. Je weet het maar nooit- je ezel kan zomaar op een nieuwe vondst stuiten, op die manier zijn er al vaker ontdekkingen gedaan.

Twee religies

Egypte regeerde ooit een imperium vanuit Al-Qāhira- Caïro, de Overwinnende Stad. Het metropool is volgebouwd met hoge minaretten en middeleeuwse scholen en moskeeën, waarvan sommigen als de beste architectuur van de middeleeuwse Islam worden gezien. Tegelijkertijd hebben de inheemse Christenen van Egypte, de Kopten, hun tradities in stand gehouden, zoals de liturgische taal van de kerk en de traditionele kalender, die in veel opzichten een link leggen met de tijd van de farao’s. Duik in de geschiedenis bij de afgelegen woestijnkloosters en oude kerken.

Stranden en daar voorbij

Een leeg strand met niets meer dan een door kaarslicht verlicht strandhuisje, of krioelend koraalrif voor de kust; het ligt in Egypte op jou te wachten. De kust van de Rode Zee kent een prachtige ruige woestijn, terwijl onder water een bruisende levendigheid is te vinden, die zeker de moeite waard is om te ontdekken tijdens een meerdaagse duiktrip of tijdens een snorkeltripje langs een koraalmuur. In de uitgestrekte woestijnen van Egypte is er evenveel ruimte als schoonheid. Kortom, het is een land met een eindeloos fascinerend landschap.

Openingsbeeld: sculpies / iStock