In de Democratische Republiek Congo gelden er veiligheidsrisico's. Lees het recente reisadvies op nederlandwereldwijd.nl.

Welkom in Congo


De Democratische Republiek Congo (DRC, voorheen Zaïre) is zowel een geografisch begrip als een volwaardige natie. Het land kent een van de meest trieste hoofdstukken uit de moderne geschiedenis: van het schaamteloze politieke wangedrag van Koning Leopold II van België, tot de ernstig corrupte kleptomanie van dissident Mobutu Sese Seko en het bloedvergieten op de slagvelden van Afrika’s eerste “wereldoorlog.”

Nu, na jarenlange achteruitgang waarbij het grootste deel van het land in anarchie stortte, is duidelijk te zien dat het een-na-grootste land van Afrika vooruitgang boekt. Het heeft nog een lange weg te gaan (milities blijven in veel regio’s de bevolking onderdrukken en er geldt voor het hele land een negatief advies), maar er worden nieuwe wegen aangelegd, er is een schat aan mineralen in de grond en de grootste VN-vredesmacht ter wereld geeft het land en zijn gekwelde maar veerkrachtige bevolking een positieve boost.

Het land ligt bezaaid met stukken regenwoud en barst van de kolkende rivieren en dampende vulkanen, wat samen resulteert in het ultieme Afrikaanse avontuur. Het is geen ontspannen reisje, maar als je je wilt laten onderdompelen in het echte Afrika, dan is dit the place to be.

Openingsbeeld: guenterguni / iStock