Welkom in Afrika


Afrika heeft iets speciaals, wat je tot diep in je ziel raakt. Het is een continent met 54 enorm diverse landen en de regio is zowel ontzettend onrustig als bijzonder opbeurend.

Natuurlijke schoonheid

Of je nu een nieuwkomer of een regelmatige bezoeker bent, Afrika zal je hoe dan ook aangrijpen. Het doek waarop het epische verhaal van dit continent beschreven staat is op zichzelf verbazingwekkend en reden genoeg voor een bezoek. Van de tropische regenwouden van Centraal-Afrika tot de eindeloze, glooiende duinen en waterloze streken van de Sahara, en van de welbekende Savanne in het Oosten tot de grillige bergen en groen getinte hooglanden over het hele continent: Afrika kent qua schoonheid haast geen gelijke.

Het nieuwe Afrika 

Ook al houdt de geschiedenis het leven van veel Afrikanen in de greep, er zijn minstens zoveel Afrikanen die de toekomst omarmen en creativiteit en wereldwijsheid naar de steden van het continent brengen. Dit “nieuwe Afrika” wordt soms genoemd in een rusteloze zoektocht naar oplossingen voor de vele problemen van het continent, of in een verlangen om zich te bevrijden van de beperkende ketenen van het verleden. Maar net zo vaak nemen moderne Afrikanen al het nieuwe en versmelten ze het met het beste van vroeger. Het continent is nog steeds vatbaar voor de kwalen van de mensheid, maar als je met een open blik komt, zal het makkelijk zijn om te zien hoe fantastisch Afrika kan zijn. 

Het dierenrijk 

Een Ark van Noach aan wilde dieren brengt dit landschap tot leven, met een tastbare en soms diep mysterieuze aanwezigheid die zo veel persoonlijkheid toevoegt aan de Afrikaanse wildernis. Afrika is het thuis van menig groot dier, waaronder olifanten, nijlpaarden en leeuwen. Op safari gaan kan door sommigen misschien gezien worden als een reiscliché, maar wij zijn nog geen reiziger tegengekomen die de wereld van wild in de Masai Mara, de paradijselijke Ngorongoro-krater of de gorilla's in het Ondoordringbare Woud in Bwindi, Uganda heeft gezien en er niet compleet van onder de indruk was. 

Afrikaanse oudheid

Maar Afrika heeft zoveel meer dan de omvangrijke natuurpracht. Op het continent waar de mensheid is ontstaan verbinden gewoontes, tradities en eeuwenoude rituelen de Afrikanen met hun geschiedenis en het collectieve geheugen van uiteenlopende volkeren. In veel landelijke gebieden kun je het gevoel krijgen dat de tijd heeft stilgestaan. Hier blijven oude gebruiken met een zekere sierlijkheid, beleefdheid, gastvrijheid en een sterk gemeenschapsgevoel voortbestaan. Welkom in het Oude Afrika.

Openingsbeeld: Michal Krakowiak, Kyslynskyy, RhiannonStrachan / iStock