Zuid-Tirol: de perfecte familiebestemming

Gesponsord door Südtirol

In de meest noordelijke regio van Italië vind je het best bewaarde geheim van het land. Provincie Zuid-Tirol/Südtirol, het thuis van de Dolomieten en de prachtige regio Seiser Alm, telt meer dan 300 zonnige dagen per jaar en is de perfecte bestemming voor het hele gezin.

Tussen de hoge pieken van de Dolomieten (sinds 2009 op de UNESCO Werelderfgoedlijst) strekt het unieke landschap van Zuid-Tirol zich uit met brede valleien en prachtige wijngaarden. De regio is ontzettend veelzijdig voor het hele gezin. Of je nu samen op de fiets stapt, terug in de tijd reist tijdens een wandeltocht langs kastelen en ruïnes, of geniet van het heerlijke eten; jong en oud zullen een heerlijke reis beleven.

Fietsen met het gezin langs het meer Völser Weiher  | Foto: Seiser Alm Marketing/Werner Dejori

Ga je naar Zuid-Tirol, dan kun je bijna altijd rekenen op mooi weer. De regio kent namelijk maar liefst 300 dagen zon per jaar. Niet alleen is dat erg gunstig voor de druiven van de wijngaarden - het is natuurlijk ook erg prettig om in het zonnetje te wandelen of fietsen. Samen met het contrastrijke landschap en de hoogteverschillen zijn dit de juiste ingrediënten voor een avontuurlijke gezinsvakantie. Zo mag een bezoek aan een zwemmeer als Kalterer See niet ontbreken voor een heerlijke duik. Het water heeft hier de hele zomer door een aangename temperatuur en zorgt gegarandeerd voor veel speelplezier. Of maak een wandeling door de prachtige natuur en sluit de dag af met een overnachting in een berghut. Het berglandschap is ook de perfecte omgeving voor fietstochten met het hele gezin. Een uitgebreid fietspadennetwerk met uitdagende routes en spectaculaire uitzichten, maken fietsen in Zuid-Tirol tot een bijzondere ervaring. 

Proef de smaken van Zuid-Tirol, ook lekker voor kinderen | Foto: Seiser Alm Marketing/Werner Dejori

Je leert een nieuwe plek vaak nog beter kennen door de gerechten op je bord en ook voor de fijnproevers is Zuid-Tirol een goede keus. De keuken typeert zich door pure, landelijke smaken, waarbij de zuidelijke culinaire invloeden duidelijk merkbaar zijn. Bestel zeker tijdens je reis de klassiekers spinazie-knoedels , apfelstrudel en kaiserschmarrn (een lichte, gekaramelliseerde pannenkoek) voor de meest complete smaakervaring. Dat goed eten serieus wordt genomen in deze regio blijkt wel uit het aantal van maar liefst 19 Michelin-restaurants met 25 sterren in totaal. 

Seiser Alm

Een bezoek aan de regio Seiser Alm/Alpe di Siusi, met de grootste alpenweide van Europa, is een echt hoogtepunt van elke reis naar Zuid-Tirol. Hier geniet je van een adembenemend uitzicht op de Zuid-Tiroolse Dolomieten die vele mogelijkheden bieden voor het hele gezin.

Kinderen gaan terug naar de middeleeuwen op het Oswald von Wolkenstein-pad | Foto: Seiser Alm Marketing/Helmuth Rier

De regio is uitermate geschikt voor wandeltochten samen met kinderen. De wandelpaden hebben weinig hoogteverschil, zijn vaak geschikt voor een kinderwagen en er zijn verschillende thema-paden te ontdekken.

Erg leuk voor de kinderen zijn bijvoorbeeld de routes van Nix the Witch, een heksje uit de Seiser Alm regio. Bij de VVV-kantoren is een boekje verkrijgbaar met een speciale armband met 10 verschillende symbolen. Op de armband kunnen je kids stempels verzamelen bij de verschillende checkpoints die je tijdens de hikes tegenkomt. Vanaf drie stempels wordt er een leuke prijs uitgereikt na het wandelen.

Kastelen en ruïnes

Bezoek in Seiser Alm ook zeker de kastelen en ruïnes. Samen met je kind(eren) ga je terug in de tijd en laat je ze beleven hoe het vroeger was om een ridder te zijn. Volg bijvoorbeeld het Oswald von Wolkenstein-pad langs de kasteelruïnes van Salegg en Hauenstein, waar ooit de ridder, dichter en wereldreiziger Oswald von Wolkenstein woonde.

De Salegg ruïne met de berg Schlern op de achtergrond| Foto: Seiser Alm Marketing/Helmuth Rier

In het midden van het bos Hauensteiner Wald is de Salegg-ruïne te zien, een voormalig kasteel dat vermoedelijk in de 12e eeuw is gebouwd. In 2001, na een drie maanden duren restauratieperiode, werden de muurschilderingen van de Salegg-ruïne hersteld. Een jaar later is de ruïne toegankelijk gemaakt voor publiek. Ten oosten hiervan ligt de Hauenstein-ruïne waar Oswald von Wolkenstein leefde in de 15e eeuw.

Een andere bezienswaardigheid is Schloss Prösels: een middeleeuws fort dat voor het eerst in 1279 officieel werd genoemd in documenten. Het fort werd uitgerust met de modernste verdedigingstechnologie en ingericht volgens de smaak van keizer Maximiliaan I. Na overname door een culturele instelling in 1981, werd het fort uitgebreid gerenoveerd en geopend voor publiek, feesten, tentoonstellingen en culturele evenementen. 

Activiteiten

Voor echte avonturiers en dierenliefhebbers is paardrijden een geweldige manier om de Dolomieten te verkennen. Deskundige rijinstructeurs in Seiser Alm bieden allerlei soorten lessen, excursies en trektochten. Bestijg hier de rug van een Haflinger; dit paardenras komt oorspronkelijk uit het dorpje Avelengo/Hafling in Zuid-Tirol. Het voskleurige dier met blonde manen is als geen ander zo betrouwbaar in de bergen. Ongeveer 200 Haflingers brengen de zomermaanden door op de alpenweiden van de Seiser Alm. Niet zo’n held als ruiter op een paard? Je kunt ook een rit maken met paard en wagen, langs eindeloze bloeiende weiden, bossen en berghutten. 

Breng in het dorp Tires al Catinaccio/Tiers am Rosengarten een bezoek aan het bezoekerscentrum van Schlern-Rosengarten natuurpark. Dit is gevestigd in de voormalige Steger-zagerij. Deze 400 jaar oude waterzaag is gerenoveerd en is nu volledig functioneel. De woonvertrekken met salon, keuken en slaapkamer zijn ook herbouwd. 

Hoe er te komen

  • Vanaf Amsterdam is het iets meer dan 1000 kilometer rijden tot Zuid-Tirol. Met de auto rijd je via Duitsland en Oostenrijk over de Brennerautobahn.
  • Vanaf Munchen rijden er dagelijks 5 treinen naar Zuid-Tirol. In iets minder dan vier uur stap je uit in Bolzano/Bozen.
  • Met het vliegtuig kies je voor de dichtstbijzijnde luchthavens Innsbruck, Verona, Milaan of Venetië.  

    

     

Deze content is geleverd door partner Südtirol. De tekst reflecteert niet noodzakelijkerwijs onze redactionele visie.

 Zuid-Tirol, de andere kant van Italië: De noordelijkste provincie van Italië is een regio vol contrasten, tussen het mediterrane landschap en bergtoppen, diepgewortelde tradities en kosmopolitische nieuwsgierigheid. De allure van Zuid-Tirol ligt in de verscheidenheid en harmonie van tegenstellingen. Kijk voor meer informatie op: suedtirol.info/zomer  en seiseralm.it

Openingsbeeld: Seiser Alm Marketing / Werner Dejori