Wateravonturen in Västervik

VisitSweden
Wateravonturen in Västervik

Overdonderd door de prachtige bossen en duizenden meren die het Zweedse Småland rijk is, zou je haast vergeten dat je je vlak bij de kust bevindt. Het is dan ook niet verrassend dat een van de mooiste plekjes van de provincie omringd wordt door water.

Het kustplaatsje Västervik in het zuiden van Småland staat nog niet bij veel reizigers op de radar. Zonde, want met bijna 5.000 eilanden vol met de typische rode huisjes en een bijzonder gezellig centrum is Västervik zeker het bezoeken waard. En de beste manier op de archipel te verkennen is – niet verrassend – vanaf het water. 

Vissen

Mijn ontdekking van Västervik begint dan ook aan de haven, in restaurant Guldkant, waar ik met een lokaal biertje op het terras geniet van het uitzicht over het water en de kade vol restaurantjes, cafés en wandelaars. Dan zie ik datgene waar ik voor gekomen ben: Johan vaart met zijn vissersboot de haven in. Deze enthousiaste visser gaat mij de komende uren laten zien waarom Västervik zo’n populaire bestemming is onder vissers.

Johan bekijkt zijn vangst | Foto: Linda Ismaili

We varen de haven uit en al snel legt Johan de boot stil. Het aas gaat aan de haak en de juiste manier om een hengel te werpen wordt uitgelegd. Ik gooi mijn hengel uit en haal ‘m langzaam weer in. Het duurt even maar na een tijdje begin ik de worp onder de knie te krijgen. Helaas mag dat niet baten, want ik vang niet veel meer dan een hele hoop planten en hier een daar een tak. Zo nu en dan verplaatsen we naar een andere locatie en dan voegt ook Johan zich bij me. Bij de eerste worp haalt hij al een flinke snoek binnen. Voor het idee geeft hij me de kans om ook even met de vangst op de foto te gaan, maar dan gooit hij de vis snel weer overboord.

Johan heeft een mooie vangst gehad, voor mij komt het hoogtepunt later op de avond, wanneer we stilliggen tussen het riet bij de kust van een van de eilandjes. Terwijl Johan nog een laatste keer aas aan zijn haak hangt, geniet ik van de mooiste zonsondergang van mijn week in Zweden. Ik heb geen vis gevangen, maar wanneer we met volle vaart terugvaren naar de haven, ben ik dolgelukkig.

Peddelen tussen de vele eilandjes van de archipel | Foto: Linda Ismaili

Kajakken

De volgende ochtend begint de dag al vroeg. Na een ontbijtje in de gezellige huiskamerachtige ontbijtzaal van Hotel Park, rijd ik richting Västervik Resort. Naast het saunagebouw wacht Karin van Outdoor Västervik op me. Een kajak en reddingsvest liggen al klaar en na een korte instructie op land duwen we onze kajaks het water in en beginnen we aan een kajaktocht van zo’n drie uur door de archipel. 

Kajakken in Västervik | Foto: Linda Ismaili

We peddelen een tijdje langs rotsachtige eilanden bespikkeld met rode huisjes totdat Karin een klein, verlaten exemplaar uitzoekt voor een korte pauze. We slepen onze kajaks de kant op en installeren ons op het kleine eilandje. De reddingsvesten gaan uit en Karin tovert een ware picknick uit haar rugzak. Genietend van een kop koffie kijk ik uit over het water, genietend van de stilte en het uitzicht. Vanaf hier zou je in een rechte lijn naar Helsinki of Tallinn kunnen varen, maar voor nu voelt het even alsof we ons aan het einde van de wereld bevinden.

Make it happen

Ook met Johan het water op? Kijk dan op fishingday.se. Voor een kajaktocht kun je terecht bij Karin van Outdoor Guiding. Kijk voor meer informatie over de regio op de website van Visit Sweden

Makkelijk en flexibel naar Småland reizen? Bekijk de ferry-overtochten van Scandlines of combineer een ferry-overtocht tijdens je reis met de Öresundbrug tussen Kopenhagen en Malmö.

 

Lonely Planet heeft dit artikel gecreëerd voor Visit Sweden. De redactionele uitingen zijn van Lonely Planet zelf en reflecteren ons beleid van redactionele onafhankelijkheid en onpartijdigheid.

 

Lees ook: Het water op in het nieuwste nationale park van Zweden

Auteur: Linda Ismaili
Openingsbeeld: Linda Ismaili


Volg Lonely Planet op Instagram