Waarom je de Subkarpaten in Polen moet bezoeken

Gesponsord door Polish Tourism Organisation

De Subkarpaten is een regio vol natuurlijke en culturele diversiteit, dat boeit en verrukt. Rijk aan zeldzame natuursoorten, schilderachtige natuurlijke en culturele landschappen, evenals interessante toeristische attracties en unieke monumenten. Deze regio ligt aan de zuidoostelijke rand van Polen en de nabijheid van de landsgrenzen maakt deze hoek van het land uniek. Zie wat de Subkarpaten zo bijzonder maakt.

Bieszczady

De Bieszczady zijn de meest wilde en minst drukke Poolse bergen. Ze strekken zich uit over de grens tussen Polen, Slowakije en Oekraïne. De hoogste top aan Poolse zijde is de Tarnica (1346 meter boven zeeniveau). De Bieszczady is een uniek en uitgebreid berggebied. Tijdens wandelingen door dit gebied vindt iedereen wel iets voor zichzelf. Welke wandelroutes verdienen het om de mooiste genoemd te worden?  - dit is moeilijk te beoordelen, maar je moet zeker de top van de Tarnica bereiken evenals Połonina - Caryńska en Wetlińska hebben gezien.

Foto: Michal Bosek – Podkarpackie Regio

Zevenduizend sterren

De Subkarpaten, en vooral het zuidelijke deel en het Bieszczady-gebergte, is een regio die ideaal is om de sterrenhemel te observeren. De hoge luchtkwaliteit maakt het mogelijk om met het blote oog ongeveer zevenduizend sterren te zien! De Bieszczady, waarschijnlijk zoals geen andere plek in Polen, is een synoniem geworden voor de wilde natuur. Dit is ook een van de laatste plaatsen in Europa, waar nog steeds een echt donkere hemel is, volledig vrij van kunstmatige lichtvervuiling.

In 2013 werd in de regio Subkarpaten de Bieszczady Sterrenhemel Park” geopend – een Pools Dark Sky Park. Het park beslaat 113.846,41 hectare, inclusief het gebied van het Bieszczady National Park en twee landschapsparken van de regio. Het is het tweede park van zijn soort in Polen (naast het Izerski Park van de Donkere Hemel) en het op één na grootste van Europa.

Foto: Grzegorz Leśniewski – Podkarpackie Region

Op zoek naar beren en lynxen in de Bieszczady

De Subkarpaten zijn één van de meest groene regio’s van Polen. Bijna de helft van de regio is beschermd gebied en het zuidelijke deel van de regio is een geliefde plek voor de bruine beer. 90 procent van de Poolse populatie van dit zoogdier leeft in de regio Subkarpaten. De regio Subkarpaten is een enclave van talrijke beschermde plant- en diersoorten.  Deze plek is ook geliefd bij katachtigen zoals de wilde kat en de lynx. In de regio ontmoeten we ook de koning van het bos - de majestueuze Europese bizon en de kleine gevlekte arend en de steenarend.

Foto: Krzysztof Zajączkowski – Podkarpackie Region

Architectonische parels: houten kerken en kastelen

Welk cultureel erfgoed in de regio Subkarpaten is de moeite waard om te bezichtigen?  Onze aanbevelingen zijn de houten kerken die op de UNESCO-lijst staan: een kerk uit Haczów uit de 15eeeuw, een iets jongere kerk in Blizne en tevens Orthodoxe kerken in Chotyniec, Smolnik, Turzańsk en Radruż.

De schatten in de Subkarpaten zijn niet alleen de houten kerken en de Orthodoxe kerken. Het is de meer dan de moeite waard om drie unieke historische monumenten in de Subkarpaten te bezoeken, de kastelen in Krasiczyn, Baranów Sandomierski en Łańcut.

Foto: K. Zajaczkowski - Podkarpackie Region

De Bieszczady Bosspoorbaan en spoorfietsen

De Subkarpaten kennen ook toeristische attracties die uitermate geschikt zijn voor het hele gezin. De eerste spoorfietsen van Polen zijn een traktatie voor avonturiers die houden van prachtige uitzichten en actieve recreatie.

De smalspoortrein Bieszczadzka Kolejka Leśna is één van de meeste geliefde toeristische attracties in de regio. Tijdens de bijzondere rit kunt u de bergweiden, de grensstreek en de beschermde gebieden van het Bieszczady Nationale Park bewonderen.

Een schouwspel van kleuren

Wie één van de mooiste spektakels wil aanschouwen dat de natuur in Polen te bieden heeft, moet je begin oktober naar de Bieszczady afreizen. De temperaturen zijn enigszins lager, maar niet zo laag dat je zal bevriezen. De dagen zijn duidelijk korter dan in de zomer, maar nog steeds lang genoeg om een bergwandeling te maken. Tijdens deze periode ontstaan er wonderen in de natuur.

In de bossen, op de hellingen van elke heuvel, kleuren de donkergroene coniferen langzaam in alle mogelijke kleuren van geel en rood. Het bos lijkt in lichterlaaie te staan. Een enkele boom kan nog groene bladeren hebben bij de takken, verder zie je gele bladeren en het verst van de stam zie je volledig rode bladeren. Ook eind oktober zijn er ongewone panorama's te bewonderen. Zolang er nog geen vorst in de bergen is, kleuren de bladeren van de bomen steeds roder en op sommige plekken kleuren de bladeren paars. Oktober is een ideaal moment voor een bergexpeditie naar de Bieszczady, vooral voor enthousiastelingen met een fotocamera. 

Openingsbeeld: Katarzyna Preuss – Podkarpackie Region

     

Deze content is geleverd door partner Polish Tourism Organisation. De tekst reflecteert niet noodzakelijkerwijs onze redactionele visie.

De Subkarpaten - Voor avonturiers. Voor geïnteresseerden in de wereld. Voor liefhebbers van schoonheid. Voor diegenen die rust zoeken en dicht bij de natuur willen zijn. Kijk voor meer informatie op: www.polen.travel en www.podkarpackie.travel