Skiën in het vakantiegebied Eggental/Val d’Ega in Zuid-Tirol 

Gesponsord door Südtirol

In de meest noordelijke regio van Italië vind je het best bewaarde geheim van het land. Provincie Zuid-Tirol/Südtirol - het thuis van de Dolomieten - telt meer dan 300 zonnige dagen per jaar en is ook in de winter de ideale reisbestemming. 

Tussen de hoge pieken van de Dolomieten - sinds 2009 op de UNESCO Werelderfgoedlijst - strekt het unieke landschap van Zuid-Tirol zich uit met brede valleien en prachtige wijngaarden. De regio is ontzettend veelzijdig en is de perfecte mix van Alpine en mediterraan. Op de glooiende berghellingen- met sneeuwgarantie - ben je zeker van een skitocht met prachtig uitzicht. Hier ervaar je de Italiaanse Dolce Vita ook op de latten. Na alle winterse inspanningen kun je genieten van heerlijke wijnen uit het gebied - of een Italiaanse Aperitivo - samen met smaakvolle gerechten die typerend zijn voor de regio. 

Tussen de bergmassieven Rosengarten en Latemar ligt de vallei Eggental/Val d’Ega. Hier vind je de skigebieden Obereggen en Carezza, die beide behoren tot Dolomiti Superski, Europa’s grootste skiresort. Met één skipas krijg je toegang tot twaalf skigebieden die samen goed zijn voor 1200 kilometer aan pistes. Deze skigebieden temidden van de Dolomieten liggen op slechts 20 minuten rijden vanaf de hoofdstad van Zuid-Tirol, Bolzano/Bozen.

Architectonische parel Oberholz | Foto: Obereggen/Paolo Codeluppi

Obereggen

Wil je graag skiën in een van de beste gebieden van de Alpen? Dan is Obereggen de plek waar je moet zijn. Het gebied wordt geprezen om de perfect onderhouden pistes, gezellige berghutten met lokale specialiteiten en sneeuwparken voor snowboarders en freestylers. 

Een van de hoogtepunten van Obereggen is de berghut Oberholz op 2096 meter hoogte. Een architectonische parel, geheel verwarmd door thermische energie, waar je kunt genieten van een geweldig uitzicht over de bergen terwijl je verrassend verfijnde gerechten nuttigt, bereid met regionale ingrediënten. Verwacht een bijzonder afgestemde wijnkaart en andere bijpassende dranken die geserveerd worden door een zeer vriendelijke bediening. 

Als je na het eten nog niet klaar bent met de sneeuwpret, kun je drie dagen per week een nachtelijk avontuur op de latten beleven. Op dinsdag, donderdag en vrijdag worden de pistes van Obereggen verlicht en kun je de berg af skiën van 19.00 tot 22.00 ’s avonds.

Samen met het gezin op sneeuwavontuur | Foto: Suedtirol/Alex Filz

Carezza

Wanneer je samen met het gezin het sneeuwavontuur aangaat, is Carezza volgens kenners de juiste keuze. Kinderen kunnen bij King Laurin Children’s World zich onderdompelen in de legendarische wereld van de Rosengarten en leren spelenderwijs de kunst van het skiën. De ervaren wintersporter geniet van zo’n 40 kilometer aan zonnige pistes of glijd voor de afwisseling snel naar beneden op de rodelbaan. Carezza is bovendien de meest duurzame optie voor een wintersportvakantie in Zuid-Tirol. Het gebied meet jaarlijks de CO2 voetafdruk, verlaagd deze waar mogelijk en compenseert de rest. Ook het verbruik van brandstof, nodig tijdens het onderhoud van de pistes, wordt nauwlettend in de gaten gehouden en werd in de afgelopen jaren verlaagd met 25 procent. Een ander innovatieve ontwikkeling in het gebied is de bouw van een ondergronds bergstation op 2337 meter hoogte en de nieuwe König Laurin skilift, ontworpen door Zuid-Tiroolse architect Werner Tscholl. 

Hoe er te komen

  • Vanaf Amsterdam is het iets meer dan 1000 kilometer rijden tot Zuid-Tirol. Met de auto rijd je via Duitsland en Oostenrijk over de Brennerautobahn of de Reschenpass naar Italië.
  • Vanaf München rijden er dagelijks 5 treinen naar Zuid-Tirol. In iets minder dan vier uur stap je uit in Bolzano/Bozen.
  • Met het vliegtuig kies je voor de dichtstbijzijnde luchthavens Innsbruck, Verona, Milaan of Venetië.

Kijk hier voor meer informatie over veilig reizen tijdens de pandemie. 

   
    
Deze content is geleverd door partner Südtirol. De tekst reflecteert niet noodzakelijkerwijs onze redactionele visie.

 Zuid-Tirol, de andere kant van Italië: De noordelijkste provincie van Italië is een regio vol contrasten, tussen het mediterrane landschap en bergtoppen, diepgewortelde tradities en kosmopolitische nieuwsgierigheid. Kijk voor meer informatie over Eggental op: eggental.com

Openingsbeeld: Obereggen/Paolo Codeluppi