Scandinavië, de ongerepte regio die bovenaan je bucketlist hoort te staan

Gesponsord door Nordic

Het Hoge Noorden spreekt al jarenlang tot de verbeelding. Een dik sneeuwtapijt, avonturen midden in de wildernis, gezelligheid aan het haardvuur en het noorderlicht dat aan de hemel verschijnt… Het Noorden van Europa lijkt wel een wereld op zich, magisch van het ontwaken tot het slapengaan. Een reis naar Scandinavië doet je bucketlist ongetwijfeld krimpen! 

1. Originele winterbelevenissen in de diepsneeuw

Met een sneeuwscooter glijd je met hoge snelheden door het winterse landschap.

Een witte kerst, wij kunnen er alleen maar van dromen. In Lapland, de mythische regio die zich uitstrekt van Noord-Noorwegen tot West-Rusland, kan die droom eindelijk uitkomen. Hier geniet je namelijk van sneeuwgarantie, en hoe… In de dikke lagen diepsneeuw zak je bijna weg.

’s Zomers domineren de duizenden bossen en meren de landschappen. Wanneer deze in een winters jasje gehuld worden, vormt zich een stevige ijslaag. Dit is perfect voor de vele unieke avonturen die je hier te wachten staan: sliert met een buggy of sneeuwscooter over het ijs. Met hoge snelheden glijd je door de besneeuwde omgeving. Wie het liever rustig aan doet, kan de Lapse omgeving ontdekken met sneeuwschoenen.

Welke activiteit je ook verkiest, ver weg van alle toerisme en in de stilte overvalt het ‘alleen-op-de-wereld gevoel’ je. Neem de oneindige landschappen in je op en adem de zuivere lucht in… Hier kan je tot rust komen als nooit tevoren.

2. Knuffelen met honderden zachte viervoeters

Huskysledetocht bij zonsondergang. ©Northworks Mikael Thörnqvist

Wie Lapland zegt, zegt husky’s. De zachtste en schattigste bewoners van de regio doen je hart ongetwijfeld sneller kloppen. Wanneer je een huskykennel nadert, is het enthousiasme van de honden niet meer te houden: het luide gejank is hun teken om je te laten weten dat ze op avontuur willen vertrekken.

Warm ingepakt nestel je je in de slede. Een roedel vol kwispelende husky’s wordt ervoor gespannen, waarna het avontuur kan beginnen. De roedel kent de weg hier uitstekend en brengt je op een veilige en indrukwekkende manier naar de bestemming. Rondom je is er niets dan de witte wildernis. Zelden kom je zo dicht bij de natuur als tijdens een huskysledetocht.

3. De mooiste lichtshow die je ooit hebt gezien

In deze unieke accommodatie zit je op de eerste rij voor de mooiste lichtshow ter wereld. ©Northworks Mikael Thörnqvist

Het hoofddoel van elke vakantie naar het Hoge Noorden? Het noorderlicht spotten. Dit is het ultieme hoogtepunt van een reis naar Scandinavië en terecht. In stilte wachten, met je blik steeds naar boven gericht, bijna de hoop opgeven… tot ineens een groenblauwe gloed aan de hemel begint te dansen. Die onzekerheid, die onvoorspelbaarheid maakt het noorderlicht zo spectaculair.

Al kan je dus nooit helemaal zeker zijn of je het noorderlicht zal zien, je kan de natuur wel een handje helpen. In Lapland verblijf je boven de poolcirkel én ver weg van alle lichtvervuiling, wat de kansen om het noorderlicht te zien toch al heel wat vergroot.

Droom jij ervan om het het poollicht te zien, maar schrikt de winterkou je af? Je hoeft niet per se op noorderlichtjacht te gaan om het te ervaren. Verblijf in een van de vele unieke accommodaties in de Lapse wildernis: met grote panoramische ramen die naar het noorden gericht zijn, zit je op de eerste rij voor de mooiste lichtshow ter wereld. 

4. Oog in oog met Rudolf en zijn vriendjes

In Fins Lapland leven er meer rendieren dan mensen, de kans is dus groot dat je er eentje spot.

Een witte kerst is natuurlijk meer dan een dik sneeuwtapijt alleen. De kerstman en zijn rendieren mogen niet ontbreken in jouw wintersprookje. Na alle keren dat de kerstman jou thuis bezocht, is het tijd om de rollen eens om te draaien: in Fins Lapland kan jij hem ontmoeten. Hier vind je zijn enige echte postkantoor, waar hij alle brieven ontvangt én waar hij deze ook persoonlijk beantwoordt.

Na een ontmoeting met de kerstman kan je ook de rendieren leren kennen. Rudolf is er slechts eentje van: in Lapland leven meer rendieren dan mensen. De Sami, de oorspronkelijke inwoners van Lapland, waren rendierhoeders. Vandaag staan de rendieren nog steeds centraal in deze cultuur. Bezoek een van de vele rendierboerderijen en ontdek de unieke band tussen de Sami en hun dieren.

5. Ontspanning en gezelligheid als toegangspoort tot het geluk

Scandinaviërs behoren telkens weer tot de gelukkigste mensen ter wereld. Zou de ongerepte natuur daar voor iets tussen zitten?

Het Deense concept “hygge” is je misschien al bekend: een warme, gezellige sfeer creëren en genieten van de goede dingen in het leven. In het Hoge Noorden is dit meer dan een concept, het is er een echte levensstijl. Het leven lijkt hier wel in slow motion te gaan: niets moet, alles mag. Er wordt elke dag uitgebreid de tijd genomen voor fikamomentjes (koffie mét taart en kaneelbroodjes) en een saunabezoek.

Bovendien laten Scandinaviërs zich niet afschrikken door wat regen, sneeuw of wind. Hun motto luidt als volgt: “Er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kledij.” Met dat motto in gedachten nemen ze elke dag de tijd om te gaan wandelen in de buitenlucht. Met hun ontspannen levensstijl en de focus op het buitenleven verbaast het ons niet dat de Scandinaviërs elk jaar weer tot de gelukkigste mensen ter wereld behoren.

Wil jij Scandinavië ontdekken? Met Nordic begint je reis op een ontspannen manier: in amper drie uur sta je in winterwonderland dankzij de rechtstreekse vlucht vanuit Brussel of Amsterdam. Je verblijft in gezellige lodges, midden in de laatste wildernis van Europa en ver weg van alle toerisme.

Deze content is geleverd door onze partner Nordic. De tekst reflecteert niet noodzakelijkerwijs onze redactionele visie.

Openingsbeeld: Met dank aan Nordic