Poolse verborgen schat: De Barycz Vallei – in het koninkrijk van groen, vogels en karpers

Gesponsord door Polish Tourism Organisation

De Barycz-vallei is een gebied in het westen van Polen (regio’s: Neder-Silezië en Groot-Polen), tussen Wrocław en Poznań. Het is een van de meest waardevolle natuurgebieden van het land en nog weinig ontdekt door toeristen. Het in de vallei gelegen landschapspark is een van de belangrijkste wetlandvogelreservaten, niet alleen in Polen, maar ook in Europa. Het gebied wordt beschouwd als een echt "paradijs" voor vogelliefhebbers. De rijke, natuurlijke wereld grenst hier aan een even interessante als weinig bekend cultureel erfgoed.

Zin om jouw vakantie door te brengen in de schoot van de natuur, ver weg van de drukte, actief, op een fantastische plek? Maak kennis met de grootste attracties van de Barycz Vallei.

Foto: Paweł Kucharski ® Stawy Milickie SA

Vijvers

Ondanks het feit dat de naam van de vallei ontleend is aan de rivier Barycz, is een van de grootste attracties van het gebied niet de rivier, maar de vijvers. Om precies te zijn: de Milicz Vijvers. Er zijn bijna 300 vijvers in het gebied, waarvan de oudste in de Middeleeuwen zijn aangelegd en altijd verband hebben gehouden met de visteelt.

Het natuurreservaat Milicz Vijvers, dat deel uitmaakt van het landschapspark Barycz Vallei, omvat vijf vijvercomplexen en wordt beschouwd als een van de meest unieke watergebieden ter wereld. Als een van dertien plaatsen in Polen werd het opgenomen in de lijst van de zogenaamde Living Lakes, die een netwerk van wereld waterreservoirs omvat, gekenmerkt door uitzonderlijke natuurwaarden. Naast de Milicz Vijvers staan ook het Baikalmeer, de Dode Zee, het Balaton-meer en het Victoriameer op deze lijst.

De onbetwistbare "koning" van talrijke viskwekerijen hier is de karper. De Barycz-vallei is een geweldige plek voor visliefhebbers, zowel voor vissers als voor fijnproevers. In dit gebied vindt je veel visgronden en plaatsen waar je heerlijke vis kan eten.

Foto: Kazimierz Laskowicz - Archiwum Stawy Milickie SA

Vogels

Het gebied van het Milicz Vijvers reservaat wordt gezien als een van de beste plaatsen in Polen om vogels te bekijken. Het observeren van de vogels in dit gebied wordt vergemakkelijkt door speciaal daartoe ingerichte plaatsen, zoals uitkijkposten en torens. Veel vogelsoorten komen hier in grote aantallen voor – bijvoorbeeld ganzen, kraanvogels of blauwe reigers. Een interessante bewoner is de buidelmees, die ingewikkeld geweven nesten bouwt, hangend aan de uiteinden van wilgen- en berkentakken, meestal boven het waterpeil. In de herfst kan je hier groepen zeearenden aantreffen, zelfs tientallen exemplaren. Je kan de vogels hier bijna het hele jaar door observeren, maar de aantrekkelijkste tijd is de lente, wanneer de vogels paren en in de herfst, tijdens de vogeltrek. De beste plaatsen om vogels te kijken zijn de grote vijvers met rieteilanden.

Foto: Archiwum Stawy Milickie SA

Fietstochten

Fietsen is veruit de beste optie om de omgeving te verkennen en je te verplaatsen. Kilometers comfortabele en veilige fietspaden door bossen, langs vijvers en door steden, en een vlak terrein dat geen bijzondere lichamelijke conditie vereist, creëren ideale omstandigheden voor uitstapjes met kinderen en voor een rustige recreatieve rit.

Wat denk je bijvoorbeeld van de Oranje route van 95 km, die langs de hele loop van de rivier Barycz leidt? Of misschien wil je fietsen op een gedeelte van de Euro Velo R9 van bijna 50 km? Je moet ook zeker de route “In de Barycz Vallei", van 71 km proberen, die vanwege de uitzonderlijke natuurlijke en landschappelijke waarden wordt aanbevolen. Een deel van de route is een voet- en fietspad met vogelobservatieposten.

Kanotochten

De rivier Barycz is 133 km lang. Op haar route vind je een mozaïek van meertjes, moerassen, bossen, velden en weiden. De rivier is kalm en zelfs, zoals sommigen zeggen, lui – naar verluidt is het een van de langzaamste rivieren in Polen. Je kan kajakken op bijna de hele Barycz en haar zijrivieren. De kanotochten zijn zeer aangenaam en kunnen veilig worden aanbevolen voor beginners of voor gezinnen met kinderen.

Foto: Krzysztof Korc ® Stawy Milickie SA

Stilte

Als je op zoek bent naar stilte, rust, groen en water waarin de hemel weerspiegeld wordt, dan ben je op de juiste plek. De Barycz-vallei is een nog onontdekt toeristisch gebied, waar zelfs tijdens de zomervakantie minder bezoekers komen.

Als je hier naar de natuur kijkt, voel je je als in de films van David Attenborough, terwijl je je tegelijkertijd midden in Europa bevindt. Hier ben je echt dicht bij de natuur!

Foto: dolnyslask.travel

En daarnaast...

In de Barycz Vallei vind je niet alleen prachtige natuur, maar ook kleine stadjes vol oude gebouwen, waar de tijd stil lijkt te hebben staan. Het is de moeite waard om ze te bezoeken om de oude sfeer te proeven, om de prachtige gebouwen van rode baksteen en kerken met een skeletbouwconstructie te zien.

Deze content is geleverd door onze partner Polish Tourism Organisation. De tekst reflecteert niet noodzakelijkerwijs onze redactionele visie.

Barycz Vallei wordt ook wel het Land van de Mogelijkheden genoemd. Bezoek het als je jouw dromen van ontspanning op een sprookjesachtige plek wilt vervullen. Kijk voor meer informatie op Welkom in Polen!

Openingsbeeld: Agnieszka Florczyk ® Stawy Milickie SA