Poolse provincie Lubelskie: weg van de drukte

Gesponsord door Polish Tourism Organisation
Poolse provincie Lubelskie: weg van de drukte

De provincie Lubelskie in Polen is een ideaal gebied voor actieve rust dichtbij de natuur. Het landschap en de culturele diversiteit creëren unieke omstandigheden voor bezoekers om hun passies voor actief toerisme, het spotten van dieren of het bezoeken van monumenten na te streven. De gemarkeerde paden lopen door de schilderachtige heuvels van Roztocze en langs de grensrivier Bug - een van de weinige ongereguleerde rivieren in Europa.

Foto: LubelskieTravel 

Sporen van multiculturalisme zijn aanwezig in de goed bewaarde architectuur. Alleen in deze regio, binnen een afstand van enkele tientallen kilometers, kunnen we katholieke, orthodoxe en Byzantijnse kerken, Tataarse begraafplaatsen en joodse begraafplaatsen vinden. De essentie van de combinatie van oosterse en westerse tradities is de kapel van de heilige drie-eenheid in Lublin met Russisch-Byzantijnse fresco's uit de eerste helft van de 15eeeuw.

Foto: Foto: LubelskieTravel 

Vanwege de uiterst waardevolle natuur zijn twee gebieden in de regio Lublin, Roztocze en Polesie, opgenomen in de lijst van UNESCO-biosfeerreservaten.

Roztocze is een heuvelrug bedekt met dennen- en beukenbossen en een schilderachtig mozaïek van velden. Het is ook het zonnigste stukje land van Polen en trekt inwoners van grote steden aan die willen ontsnappen aan de drukte en willen genieten van de natuur. De meest waardevolle delen van Roztocze zijn het Nationaal Park, die je kunt ontdekken door tal van natuurlijke paden. De beste plek om bezienswaardigheden te bezichtigen is in Zwierzyniec, in de buurt waar de Echo-vijvers zich tussen bossen bevinden. De gebieden in de buurt van de vijvers zijn de schuilplaats van het Poolse paard - een afstammeling van wilde paarden, tarpan genaamd.

Een dicht netwerk van gemarkeerde fietsroutes nodigen je uit om Roztocze per fiets te ontdekken. De belangrijkste fietsroutes zijn de Green Velo fietsroute en de centrale fietsroute Roztocze. Een aangename vorm van reizen terwijl je geniet van de natuur is door middel van een een kanotocht op de Wieprz, Tanwia en andere Roztocze-rivieren. Wanneer je naar Roztocze gaat, moet je beslist Zamość bezoeken, een renaissance "ideale stad" met een prachtige oude stad, onderdeel van de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Foto: Polish Tourism Organization

Enkele tientallen kilometers ten noorden van Lublin, de hoofdstad van de regio, ligt het Łęczyńsko-Włodawskie merengebied, waarvan de rijkdom bestaat uit meer dan zestig schilderachtig gelegen meren en het Polesie National Park. Dit is een van de meest aantrekkelijke gebieden van de provincie Lubelskie, een deel van Polesie- het grootste gebied van meren, moerassen en moerasachtige gebieden in Europa, gelegen op de grens van Polen, Wit-Rusland en Oekraïne. De eiland is de onbetwiste koning van de moerassen van de Polesie.

Foto: Polish Tourism Organization 

Het Polesie National Park is een paradijs voor vogelaars. Reizigers uitgerust met een verrekijker zullen een verbazingwekkend vogelrijk ontdekken. Er zijn hier maar liefst 200 soorten vogels, sommige zijn zeer zeldzaam en worden met uitsterven bedreigd. De kraanvogels verdienen speciale aandacht, wiens beeld verschijnt in het wapen van het Park, en het karakteristieke geluid wordt vaak gehoord tijdens het wandelen. Een belangrijke vertegenwoordiger van de Poolse fauna is de Europese vijverschildpad - volgens het Poolse Rode Dierenboek als een soort dat met uitsterven wordt bedreigd. In het park zijn er bewegwijzerde natuurlijke paden, uitgerust met kilometers houten loopbruggen. Ook zijn er uitkijktorens, waarmee u van dichtbij de natuur kunt bekijken.

Gezonde lucht, veel groen, de magie van landschappen, openluchtschildering en de afgelegen ligging van de Bug rivier uit grote steden worden gewaardeerd door diegenen die hongerig zijn naar stilte.

De multiculturele Bug River is een land van contact tussen culturen en grenzen, waar de tradities van orthodoxie, katholicisme, jodendom en zelfs islam samensmelten. Het centrum van het gebied is de Bug, een van de mooiste en wildste rivieren in Europa, die de grens vormen tussen Polen en Oekraïne en Wit-Rusland. De Bug riviergebieden verbergen echte parels: het orthodoxe heiligdom in Jabłeczna, de enige Byzantijnse parochie ter wereld, Byzantijns-Slavische rite met een houten kerk van St. Nikity in Kostomłoty, het Maria heiligdom in Kodeń, of de wereldberoemde Arabische stoeterij in Janów Podlaski. Je kunt dit gebied van Polen het best tijdens het kajakken te leren kennen. De tocht over het Midden-Bug, op de grens van de Europese Unie, bij zonsopgang, te midden van nevel en omringd door prachtige natuur en  talloze vogels, is een garantie voor een buitengewone belevenis.

Foto: LubelskieTravel 

Ook aan te bevelen is het gebied gelegen in het westelijke deel van het Lublin, het  Land van de Lösskloven. De naam verwijst naar de grootste cluster van lösskloven in Europa, die zich in deze regio bevinden. Het is een uniek gebied, doorkruist door ravijnen en klovengebied met veel zeldzame plantensoorten en een zeer gevarieerde fauna. Het hart van de regio is de Wisła-rivier met zijn binnenwateren en zijrivieren, omringd door schilderachtige oevers. Het land van de Lösskloven is rijk aan wandel-, fiets-, nordic walking- en paardrijroutes. Als u in het land van de Lösskloven bent, is het de moeite waard om Kazimierz Dolny, Puławy of de Nałęczów-spa te bezoeken.

Openingsbeeld: Polish Tourism Organisation

   

Deze content is geleverd door partner Polish Tourism Organisation. De tekst reflecteert niet noodzakelijkerwijs onze redactionele visie.

Een reis door Polen betekent een unieke reis door de ontelbare schatten uit de geschiedenis en de wonderen der natuur. Kijk voor meer informatie op www.lubelskietravel.pl en www.polen.travel.


Volg Lonely Planet op Instagram