Polen: Meer dan je denkt!

Gesponsord door Polish Tourism Organisation

Het rijke natuurlijke erfgoed is een sterke toeristische troef van Polen, die nog niet helemaal ontdekt is. Er is een kustlijn met honderden kilometers strand, bergen met adembenemende landschappen, een netwerk van rivieren, duizenden pittoreske meren, en een rijk mozaïek van moeras-, bos- en weide-ecosystemen. Drieëntwintig gebieden met bijzondere natuurwaarden zijn beschermd in de vorm van nationale parken, Maar wist je dat er in Polen ook vulkanen, mysterieuze ondergrondse routes en woestijnen zijn? Er zijn meerdere natuurlijke bezienswaardigheden in elke regio, waarvan vele door de natuur zelf zijn gecreëerd. 

Een wisent. Foto: Met dank aan Poolse Organisatie voor Toerisme

De Koninklijke Zoutmijnen in Wieliczka en Bochnia en de Historische Zilvermijn in Tarnowskie Góry zijn de belangrijkste schatten van de Poolse ondergrond; daarnaast staan ze op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dit is slechts een voorbode van buitengewone avonturen op ondergrondse toeristische routes in heel Polen: in sprookjesachtige grotten en spelonken, mysterieuze nissen, middeleeuwse kelders met meerdere verdiepingen en zelfs in ondergrondse steden die door het leger zijn gebouwd.Bereid je voor op een ontmoeting met de majestueuze wisent, oftewel de Europese bizon. In Polen kun je hem zien in zijn natuurlijke habitat, namelijk het oerbos van Białowieża. En daar kun je veel meer verwachten dan je denkt! Het bos van Białowieża is een van de laatste stukjes oerbos in de Europese laagvlakte. Een deel ervan is onder de bescherming van het Białowieża Nationaal Park geplaatst. Als je daar bent, moet je ook zeker het toeristische ‘Eikenpad’ nemen, dat is uitgezet tussen honderden oude eikenbomen met de namen van Poolse en Litouwse prinsen en koningen die vroeger in het bos jaagden.

Ga op een zonnige zomerdag naar het schiereiland Hel in het noorden. Voor wie graag actief bezig is, is dit namelijk de perfecte plek. Een interessante fietsroute langs de baai van Puck brengt je naar het mekka van windsurfen en kitesurfen in Polen; de wind komt bijna altijd uit het westen of uit de open zee. Aan de binnenkant van de kromming die het land hier vormt, blaast de wind langs de kust en duwt sporters die vliegen en zwemmen ernaartoe. Onder andere om deze reden wordt deze plaats beschouwd als een van de beste centra voor deze sporten in Europa.

Het schiereiland Hel. Foto: Met dank aan Poolse Organisatie voor Toerisme

Aan de andere kant van Polen, in de bergen in het zuiden, kun je tal van andere outdooractiviteiten ondernemen. Daartoe behoort ook het klimmen, dat steeds populairder wordt. De Poolse bergen en hooglanden worden niet alleen doorkruist door wandelpaden, maar ze zijn ook een paradijs voor klimliefhebbers. Als dit je ding is, moet je absoluut een bezoek brengen aan de Jura Krakowsko-Częstochowska, alsmede de rotsen die zich ook op de zeer aantrekkelijke en veelzijdige Adelaarsnesten-route bevinden. Een bijna kilometer lange rotswand wacht daar op je, endorfine gegarandeerd! Na de beklimming word je beloond met een onvergetelijk uitzicht op de prachtige kastelen.

In het zuiden van Polen vind je ook verschillende bijzondere natuurverschijnselen, waaronder vulkanen. Gelukkig zijn ze niet meer actief, maar zeker de moeite waard om te zien. Het Geopark Land van Gedoofde Vulkanen, gelegen in het Kaczawskiegebergte in Neder-Silezië, is opgericht om het bezoeken ervan te vergemakkelijken. Ontdek verbazingwekkende basaltformaties, die een overblijfsel zijn van de vroegere vulkanische activiteit in het gebied. De regio verbergt niet alleen vulkanen, maar ook andere natuurlijke en geologische bijzonderheden en bezienswaardigheden in de vorm van talrijke monumenten.

Polen: Het land van de gedoofde vulkanen. Foto: Met dank aan Poolse Organisatie voor Toerisme

Culinair

Waarmee associeer je de Poolse keuken? Misschien met worstjes of juist pierogi met verschillende soorten vulling. Of misschien met helemaal niets. Vind je het leuk om nieuwe smaken te ontdekken tijdens het reizen? Als dat zo is, laat je dan niet misleiden door stereotypes. De Poolse keuken is veel, veel meer. Je treft een verscheidenheid en rijkdom aan lokale smaken aan – van vis tot honing en wild. Ook voor vegetariërs is het gemakkelijk om iets te vinden. En wie zegt dat traditie niet kan samengaan met moderniteit? Herontdekte recepten in de vorm van “fusion cuisine” en de moleculaire keuken zijn reeds standaard in vele Poolse restaurants. Laat je verrassen door de combinatie van traditie en het nieuwe. Eet smakelijk!

Kijk voor meer informatie op polen.travel/nl

Lonely Planet heeft dit artikel gecreëerd voor Poolse Organisatie voor Toerisme. De redactionele uitingen zijn van Lonely Planet zelf en reflecteren ons beleid van redactionele onafhankelijkheid en onpartijdigheid. 

Openingsbeeld: Poolse Organisatie voor Toerisme