Overnachten in een Zweedse boomhut van 10 meter hoog

VisitSweden

Bij Naturbyn in het Zweedse Värmland slaap je in een houten huisje diep in het bos, midden op een meer of hoog boven de bosgrond in een boomhut. Vuur maken om te eten of voor de sauna doe je zelf bij deze ultieme Zweedse back to nature-ervaring.

De boomhut bij Naturbyn is stijlvol ingericht ©Jurrien Veenstra

Het is fris in de boomhut als ik wakker word. Het eerste licht van de dag valt door de grote ramen naar binnen, terwijl buiten het woud langzaam ontwaakt. Ik sla de dekens van het grote houten bed terug en stap op blote voeten de veranda op. De 10-meter-hoge boomhut kijkt uit op een meer, waar een briesje kleine golfjes creëert rondom een drijvend houten huisje met een groen dak; nog een van de bijzondere overnachtingsplekken van Naturbyn. Een boomklever huppelt over de stam van een grote dennenboom en in mijn ooghoek zie ik een zwarte eekhoorn wegschieten. Ik heb zin in een kopje thee, maar daarvoor zal ik beneden op de bosgrond eerst vuur moeten maken. Dus ik blijf nog even staan, met mijn handen op de houten reling, en adem de boslucht diep in.

Een dag eerder arriveren we met onze huurauto bij Naturbyn in het zuiden van de provincie Värmland in Zweden. Eigenaar Thomas Petterson steekt net de fakkels aan bij de poort naar het terrein en begroet ons hartelijk. Twintig jaar geleden begon hij samen met zijn vrouw deze bijzondere overnachtingsplek voor reizigers op zoek naar een connectie met de natuur. ‘Ik had veel gereisd,’ vertelt Thomas, terwijl we over een bospad het terrein op lopen. ‘En ik was met de Lonely Planet-gids onder de arm op prachtige plekken geweest waar je echt in verbinding kwam met de natuur. Gewoon in een hutje op een strand bijvoorbeeld, waar je maar weinig had. Juist daardoor kon je die connectie zo intens beleven. Terug in Zweden besloten we zelf zo’n plek te creëren, maar dan in het bos.’

De huisboot op het meer bij Naturbyn ©Jurrien Veenstra

Naturbyn bestaat uit een lap bosgrond aan een meer, waar Thomas verschillende hutten met eigen handen heeft gebouwd. Er zijn simpele houten huisjes met groene daken, comfortabel ingericht met houten meubels, een houtkacheltje en een groot bed. Thomas leidt ons rond in een groot open houten huis voor groepen, wijst op de woonboot-hut op het meer en eindigt met de twee boomhutten – wij slapen vannacht in de hoogste. Geen van de huisjes heeft elektriciteit of stromend water. Maar er is aan alles gedacht: er is een tappunt bij een beekje met bronwater, er zijn verschillende vuurplaatsen waar we kunnen koken en er zijn composttoiletten, een afwasplek én een hout-gestookte sauna. ‘Het idee is dat je terug naar de basis gaat, maar wel met een beetje Zweeds comfort,’ zegt Thomas met een lach. ‘En wat is er heerlijker dan een sauna en een koude duik in het meer om je dag mee te beginnen?’

Een van de boshuisjes en de kano's bij Naturbyn van bovenaf ©Jurrien Veenstra

Nadat Thomas vertrokken is in zijn 4x4 gaan fotograaf Jurrien en ik op ontdekkingstocht. Het is het einde van het zomerseizoen, dus we hebben het rijk vandaag voor ons alleen. Er liggen kano’s op de oever die door gasten gebruikt mogen worden, dus we peddelen het meer op om het drijvende hutje te bekijken en op zoek te gaan naar de familie bevers waar Thomas over vertelde. Het gigantische nest dat ze gebouwd hebben is zo gevonden, maar de bevers zelf houden zich schuil. Terwijl de laatste zonnestralen van de dag de toppen van de bomen raken, peddelen we terug naar de kant.

We maken een vuurtje op de centrale vuurplek en halen de boodschappen die we die middag in een naburig dorp hebben gehaald tevoorschijn. Als het vuur heet genoeg is, zetten we er een grote vuurschaal overheen waar we maiskolven, groentes, platbrood en worstjes op bakken. Het is best een uitdaging om op open vuur te koken en de temperatuur te reguleren, maar wat is het lekker! Vooral de maiskolven, die een geweldige rooksmaak hebben gekregen en zoet en sappig zijn. We pakken er een biertje bij en genieten van het geknetter van het vuurtje en het ruisen van de wind door de bomen. Waar we ’s middags nog het verkeer van een weg in de buurt hoorden, is het nu de avond valt heerlijk stil.

Elke hut heeft een eigen houtkachel bij Naturbyn ©Jurrien Veenstra

De volgende ochtend is het goed fris en we maken twee vuurtjes: een om bronwater voor de koffie en thee op te koken en een in de houtkachel van de sauna aan het meer. Na een lekker ontbijtje van knapperig knäckebröd en kaneelbroodjes is de sauna heet genoeg. Er staat een emmer water met een grote lepel, waarmee we water over de stenen boven de kachel gieten, en de sauna vult zich met stoom. Als ik volledig ben opgewarmd stap ik de sauna uit en ren ik de houten steiger op om met een grote plons in het ijskoude meer te duiken. Zo zou ik elke ochtend wel wakker willen worden.

Make it happen

Naturbyn is van 1 mei tot 1 oktober geopend. Je boekt een verblijf voor twee personen vanaf 2.295 Zweedse kronen per nacht. Kijk voor meer informatie, alle prijzen en om te boeken op naturbyn.se. Naturbyn ligt in het zuiden van de provincie Värmland op 2,5 uur rijden vanaf het vliegveld in Oslo of 3 uur vanaf Göteborg. Vanuit Nederland is het met eigen auto zo’n 15 uur rijden op een mooie route door Duitsland, Denemarken en West-Zweden. Meer over de regio lees je op visitvarmland.se en visitsweden.nl.

Lonely Planet heeft dit artikel gecreëerd voor Visit Sweden. De uitingen zijn van Lonely Planet zelf en reflecteren ons beleid van onafhankelijkheid en onpartijdigheid.

    

    

Lees ook: Bouw je eigen vlot voor een meerdaagse tocht over de langste rivier in Scandinavië 

Auteur: Sara van Geloven
Openingsbeeld: Jurrien Veenstra