Op roadtrip buiten de gebaande paden: Onontdekte plekken in Overijssel

VisitOost

In Overijssel heb je ze nog: van die bijzondere plekken die nog niet zijn ontdekt door de massa en die je op eigen houtje in alle rust kunt verkennen. Bijvoorbeeld in het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal, dat bekendstaat om haar 26 bergen, uitgestrekte heidevelden en prachtige vergezichten. Dit dynamische natuurgebied barst van de beleving en avontuur voor de actieve buitenmens. En als je even buiten de gebaande paden gaat, vind je deze drie verrassende natuurgebieden.

1. Luttenberg

Grenzend aan het dorpje Luttenberg ligt het gelijknamige natuurgebied de Luttenberg, een geïsoleerd deel van de Sallandse Heuvelrug. Parkeer de auto en kom eens wandelen in de beslotenheid van dit gebied. Onderweg loop je door naald- en loofbos, langs enkele heideveldjes, hakhoutbosjes en akkertjes. Laat je verrassen door fantastische vergezichten, want het gebied ligt op 31 meter hoogte. Weet jij het torentje van Palthe op de Haarlerberg te vinden? Je kunt parkeren op de TOP parkeerplaats aan de Bergweg in Luttenberg.

2. Overtoom-Middelveen

Waar eerst weilanden waren, ligt nu Overtoom/Middelveen. Een nieuw natuurgebied waar het aanwezige kwelwater een voedingsrijke bodem biedt voor zeldzame flora.
Dit trekt insecten aan en  op hun beurt bijzondere vogels. Er zijn hier inmiddels al 140 soorten weide- en watervogels gespot. Vanaf het Overveen bij Rijssen kun je via een speciaal pad een bezoek brengen aan de Vogelkijkhut.

3. De Borkeld

Natuurgebied De Borkeld is zo’n 600 hectare groot en bestaat uit jong bos, grote heidevelden, leemkuilen, akkers, graslanden en zelfs een stukje hoogveen. Hier ligt ook het grootste jeneverbes-struweel van Nederland. Het terrein is glooiend; de hoogste top van de Friezenberg ligt op 40 meter.

Roadtrip

Huur een camper, Volkswagenbusje of cabrio en volg de bruin-witte zeskantige bordjes langs de weg. Start: TOP Holterberg, nabij Natuurmuseum Holterberg, Holterbergweg 12, Holten.

Deze content is geleverd door onze partner VisitOost. De tekst reflecteert niet noodzakelijkerwijs onze redactionele visie.

Meer informatie over het Nationaal Park en leuke slaaptips in de natuur? Kijk op www.visitoost.nl/lonelyplanet.

Openingsbeeld: Ellen van den Doel