Oog in oog met de koning van het bos in Värmland

VisitSweden

In Zweden zijn elanden talrijker dan waar ook ter wereld. Reis mee naar het Värmland Moose Park waar je oog in oog komt te staan met de koning van het bos.

Grote, donkere ogen met lange zwarte wimpers staren me aan. De fluweelzachte neus is zo dichtbij dat ik hem aan zou kunnen raken en ik kan zelfs het dons op het indrukwekkende gewei ontwaren. Mijn beeld van elanden was dat ze groot waren, majestueus, en behoorlijk intimiderend. Allemaal waar, maar nu ik er zo dichtbij sta, zie ik nog veel meer. De grote oren bijvoorbeeld, die bij het minste geluid in een flits 180 graden draaien. De bijna uit proportie-lijkende hoge poten, die vooral de jonge dieren zo stuntelig maken. En dan is er nog de geur, muskus vermengt met modder en mos uit het bos.

De eland is de allergrootste hertensoort ©Jurrien Veenstra

‘Als je de eland beter leert kennen, groeit je fascinatie met het dier alleen maar,’ vertelt ecoloog James Gegg, de eigenaar van het Värmland Moose Park waar we vandaag op bezoek zijn. Het Moose Park bestaat uit meer dan acht hectare aan grond omringd door bos waar een tiental elanden leeft. James is ecoloog en runt het park om bezoekers dichterbij de natuur te brengen en de leefwereld van de eland te introduceren. Ook werkt hij samen met verschillende rewilding-projecten in Europa; hij verstrekt regelmatig elanden voor natuurgebieden waar het oorspronkelijke ecosysteem weer wordt hersteld. Grote grazers als de eland zijn hiervoor essentieel. 

‘Ik vind het prachtig om voor bezoekers de verbinding te leggen met het park en de buitenwereld,’ vertelt James, terwijl we langs het hoge hekwerk lopen dat het park omheint. Het hek moet zo hoog zijn omdat elanden meer dan 2 meter hoog kunnen springen. We staan even stil bij een naaldboom waar diepe groeven in te zien zijn. ‘Dit is het werk van een wilde eland,’ vertelt James. ‘Een mannetje die onze vrouwtjes rook en op verkenning kwam. Hij vond het maar niks dat hij niet bij ze kon komen.’

Elanden zijn in Zweden talrijker dan waar dan ook ter wereld ©Jurrien Veenstra

Terwijl een groepje bezoekers de elanden met lange berkentakken door het hek heen voert, vertelt James meer over de leefomgeving van de eland in Zweden. ‘90% van al het bos in Zweden is productiebos en wordt dus ingezet voor houtproductie. De fijnspar, de grove den en de berkenboom zijn de drie bekendste boomsoorten die worden geplant en de eland is vooral gek op de bladeren van de berk. Omdat er nog maar zo weinig natuurlijke vijanden zijn – eigenlijk is alleen de wolf dat – zijn ze zo talrijk en kun je ze ook in het wild goed spotten.

Ik vertel hoe we eerder deze week een wilde eland bij een rivier hebben gezien en James knikt. ‘In de buurt van water is een goede plek om te zoeken en dan het liefst vroeg in de ochtend of in de avond rond zonsondergang. Vanuit de auto spot je ze het makkelijkst, want wilde elanden zijn aan voortuigen gewend. Ze hebben een goede neus, dus als je te voet gaat zullen ze je sneller ruiken. En ook is het veiliger spotten vanuit de auto; je mag een wilde eland nooit te dicht naderen.

In het Moose Park mag je de elanden berkentakken voeren ©Jurrien Veenstra

En dat maakt een elandenpark zo bijzonder; nergens kun je zo dichtbij een eland komen als hier. Terwijl de elanden met verrassend veel kracht behendig de bladeren van de berkentakken af ritsen, krijgen de bezoekers de kans om ze door het hek heen uitgebreid te bestuderen. ‘Hoeveel tijd ik ook met ze doorbreng, het verveelt nooit,’ zegt James, terwijl we over het modderige pad langs het hek teruglopen naar het bezoekerscentrum van het Moose Park. ‘Ze zijn intelligent, nobel, maar ook heel grappig. Zoals Hugo hier,’ en hij gebaart naar een jonge eland die aan de andere kant van het hek een stukje met ons meeloopt. ‘Hij is heerlijk brutaal en zo stuntelig soms. Maar uiteindelijk is het vooral een prachtig, elegant dier, dat hoe goed je het ook leert kennen altijd toch een beetje geheimzinnig blijft.’  

Make it happen 

Een tour in het Värmland Moose Park duurt ongeveer twee uur en kost 200 Zweedse kronen voor volwassenen en 100 Zweedse kronen voor kinderen. Kijk voor de openingsdagen, tijden en het boeken van tickets op moose-world.com. Het Moose Park ligt in het hart van de provincie Värmland op zo’n 2,5 uur rijden vanaf het vliegveld in Oslo of 4,5 uur vanaf Göteborg. Vanuit Nederland is het met eigen auto zo’n 16 uur rijden op een mooie route door Duitsland, Denemarken en West-Zweden. Lees meer over de regio via visitvarmland.se en visitsweden.nl.

De villa van Dömle Herrgård stamt uit 1456 ©Jurrien Veenstra

Luxe overnachten in Dömle Herrgård

Op een uurtje rijden van het Moose Park ligt een landgoed waar je heerlijk bij kunt komen van je elandenavontuur. Dömle Herrgård bestaat uit een villa gebouwd in 1456, een aantal historische bijgebouwen waar je in stijl kunt overnachten en diverse moderne kamers. Ontdek de verschillende huizen op het landgoed, waaronder een klein kerkje en een prachtige spa met sauna en outdoor jacuzzi aan de oever van het meer Smårissjon. Na een wellness-dagje kun je in het restaurant in de villa genieten van perfect bereide gerechten met veel lokale seizoensproducten. Kijk voor prijzen en om te boeken op domle.se.

      

    

Lonely Planet heeft dit artikel gecreëerd voor Visit Sweden. De uitingen zijn van Lonely Planet zelf en reflecteren ons beleid van onafhankelijkheid en onpartijdigheid.

Lees ook: Overnachten in een Zweedse boomhut van tien meter hoog 

 Auteur: Sara van Geloven
Openingsbeeld: Jurrien Veenstra