Ontdek een wandelparadijs diep in het Zweedse woud

VisitSweden
Ontdek een wandelparadijs diep in het Zweedse woud

In het noorden van de bosrijke provincie Värmland in Zweden ligt een paradijselijk wandelgebied. Waar in de winter volop wordt geskied en gelanglauft, kun je in de zomer in alle rust de ruige natuur ontdekken – en met een beetje geluk zelfs een wilde eland spotten.

‘Na de tijd van Napoleon leefden er door overbejaging nog maar zo’n 150 elanden in het land. Moet je je voorstellen, 150 in heel Zweden!’ Gids Udo Johansson verheft zijn stem zodat we hem vanaf de achterbank over het geronk van de motor kunnen horen. Hij stuurt zijn 4x4 behendig over een zandpad omringd door hoge bomen. ‘Gelukkig gaat het nu veel beter, zo goed zelfs dat de jagers tegenwoordig helpen om de populatie in stand te houden. Er lopen zo’n 300.000 elanden rond in Zweden, waarvan een groot deel in deze provincie. Värmland is ontzettend bosrijk, dus de eland kan hier veel te eten vinden.’

Terwijl de elanden zich schuil houden laat dit edelhert zich wel zien op safari in Värmland ©Jurrien Veenstra

We zijn eerder op de avond met Udo vanuit het Långbergets Sporthotell in het noorden van Värmland vertrokken om op eland-safari te gaan, maar de koning van het bos houdt zich goed schuil. We speuren de beboste berghellingen af en Udo rijdt naar al zijn favoriete spotplekken, maar telkens als ik denk iets te zien, blijkt het een afgebroken boom of een grote rots te zijn. ‘Die keien liggen hier omdat de trollen ermee gegooid hebben toen de eerste kerken werden gebouwd,’ vertelt Udo. ‘Dat vonden ze maar niks.’ Udo vertelt zijn verhalen zo levendig dat je er bijna in zou gaan geloven, maar als ze er zouden zijn, laten ook de trollen zich niet zien. Terwijl de schemer valt en we langs een open veld rijden, trapt Udo opeens op de rem. Op een steenworp afstand van de weg staan drie edelherten. Udo pakt er enthousiast de verrekijker bij. ‘Jammer voor jullie dat het geen elanden zijn, maar in deze regio zijn edelherten nog veel zeldzamer!’

Långbergets Sporthotell in de avond ©Jurrien Veenstra

Als de sterren tevoorschijn komen, zetten we weer koers terug naar het hotel, dat een fantastische locatie heeft boven op een berg. Het is fris op de bergtop en Udo steekt een kampvuurtje aan waar hij een ketel koffie op zet. ‘Wat een pech dat we niks hebben gezien! Dat is de allereerste keer deze zomer dat het me niet gelukt is.’ In het zomerseizoen is Udo natuurgids bij Långberget en in de winter werkt hij bij de skiliften. ‘Dit is een populair wintersportgebied,’ vertelt hij, terwijl we onze handen warmen aan dampende mokken koffie. ‘In de winter is het hier ook prachtig, als de bergen bedekt zijn onder een dikke laag sneeuw, maar ik geniet als buitenmens toch het meeste van de zomer. De natuur in, eindeloos wandelen, op zoek naar bevers en elanden. Heerlijk!’

Rondom Långberget vind je veel meren en kleine riviertjes ©Jurrien Veenstra

De volgende dag verkennen we de omgeving van Långberget te voet. Het skidorpje onder het hotel is het startpunt van een aantal goed gemarkeerde kortere wandelroutes. Het ene moment lopen we op zacht verend mos, dan weer over rotsen. De vergezichten zijn grandioos; ’s ochtends zien we de nevel boven de Klarälven-rivier in de verte hangen. In het bos is het heerlijk rustig en ook op de uitgestrekte berghellingen hoor je niets dan de wind en het gefluit van vogels. Er is geen ziel te bekennen; in de zomer heb je de skihellingen vol bloeiende wildbloemen helemaal voor jezelf alleen. Wanneer we de voet van de berg bereiken, zien we een meer liggen, waar we voor het eerst andere mensen tegenkomen. Een visser groet ons vanaf de oever en in de verte peddelen twee kanoërs. Rondom het meer staan een aantal van de beroemde rode stuga’s, die hier als vakantiewoningen worden gebruikt.

Na onze wandeling hebben we flink trek gekregen en lopen we naar het restaurant van het Långbergets Sporthotell. Door de grote ramen heb je een panoramisch uitzicht over de berg, de bossen en de meren in de verte. Na een stevig avondmaal van aardappelen, een grote gehaktbal en rode bosbessen besluiten we nog even in onze huurauto de berg af te rijden om de zonsondergang bij de Klarälven-rivier te zien. We arriveren net voordat de zon achter de bergen zakt bij een brug en al snel kleurt de gehele lucht warmoranje.

Zonsondergang bij de rivier Klarälven met een wilde eland ©Jurrien Veenstra

De brede rivier splitst zich net voor de brug om een eiland heen en terwijl we naar de zonsondergang kijken, zien we opeens wat bewegen. Een wilde eland stapt uit het niets uit het struikgewas op het eilandje tevoorschijn, het kiezelstrand op. Het majestueuze dier waadt voorzichtig de rivier in op een punt waar de stroming het minst sterk is. We houden onze adem in; binnen een halve minuut heeft de eland de overkant bereikt en verdwijnt hij in de dichte begroeiing. Zo’n mooie ontmoeting hadden we ons zelfs op de elandsafari met Udo niet kunnen indenken.   

Make it happen 

Het Långbergets Sporthotell is het hele jaar door geopend en een fijne uitvalbasis voor een actieve vakantie. ’s Zomers kun je er heerlijk wandelen, mountainbikes huren of op pad gaan met een gids voor een elandsafari, kanotocht of om te vissen, en in de winter kun je er skiën en langlaufen. De kamers zijn simpel maar comfortabel en van een droogkast voorzien. In het restaurant met spectaculair uitzicht wordt een ontbijtbuffet en lunchbuffet geserveerd en ’s avonds kun je er à la carte dineren (langberget.se).

Kom je met eigen auto, dan is Långberget in het noorden van Värmland zo’n 17 uur rijden op een mooie route door Duitsland, Denemarken en West-Zweden. Je kunt er ook voor kiezen naar Oslo of Göteborg te vliegen en hier een auto te huren. Vanaf Oslo is het iets meer dan 2,5 uur rijden en vanaf Göteborg iets meer dan 5 uur. Meer over de regio lees je via visitvarmland.se en visitsweden.nl.

   

    

Lonely Planet heeft dit artikel gecreëerd voor Visit Sweden. De uitingen zijn van Lonely Planet zelf en reflecteren ons beleid van onafhankelijkheid en onpartijdigheid.  

Lees ook: Oog in oog met de koning van het bos in Värmland 

Auteur: Sara van Geloven
Openingsbeeld: Jurrien Veenstra


Volg Lonely Planet op Instagram