Ontdek de Oost-Zwabische Jura

Gesponsord door: Tourismus Ostalb

De Zwabische Alpen: de droom van menig geoloog en een must-visit voor iedere actieve reiziger. Ontdek het oosten van deze regio en ervaar de perfecte balans tussen actieve ontdekkingstochten, waanzinnige natuur en een reis door de geschiedenis – en een lekker Duits biertje natuurlijk. 

Fietsen

Er zijn weinig betere manieren om deze natuurrijke regio te ontdekken dan te fiets. Bedwing een stuk (of alle etappes) van het 332 kilometer langeKocher-Jagst-fietspad, dat je langs wijngaarden en uitgestrekte velden en door bossen en valleien leidt. Vergeet niet af en toe af te stappen om onderweg kastelen, prachtige dorpjes en middeleeuwse plaatsjes te ontdekken. Voor de echte fanatiekeling vindt er op 4 en mei het jaarlijkse mountainbikefestival “Bike the Rock” plaats.

Hiken

Ga je liever te voet op pad? Bewandel de Albsteig, de oudste wandelroute van de Zwabische Alpen en loop over het ‘Balkon van het Zuiden’, zoals men de uitzichtrijke top noemt. De steile rand van de Schwäbische Alb, de zogenaamde Albtrauf, is met een beklimbare hoogte van 300 meter uniek in Europa.Het is overigens geen makkelijke klim, de moeilijkheidsgraad van vrijwel alle etappes wordt als ‘zwaar’ gezien, maar het is de moeite meer dan waard.

De Abdij van Neresheim | Foto: Tourismus Ostalb

Cultuursnuiven

Ook de geschiedenisliefhebber kan in de Oost-Zwabische Jura zijn hart ophalen. Je stuit hier overal op miljoenen jaren oude vondsten: grotten uit de ijstijd, versteende fossielen van dinosauriërs en meteorietgaten die de geschiedenis van de aarde vertellen. Zo is het oudste beeldje dat ooit gevonden is, de 40.000 jaar oude Venus van Hohle Fels, in de Oost-Zwabische Jura gevonden. Ook vind je er verschillende historische gebouwen – de Abdij van Neresheim en het voormalig benedictijnenklooster Lorch zijn absolute aanraders – en musea die een indruk geven van de rijke geschiedenis van de regio.

Eten & drinken

Een bezoek aan Oost-Zwabische Jura is niet compleet voordat je de lokale lekkernijen hebt geproefd. Proef sowieso de traditionele maultaschen – met vlees gevulde pastapakketjes – en spätzle – de Duitse variant op pasta. Tel hierbij op dat er in de regio maar liefst zeven regionale bierbrouwerijen te vinden zijn en je wil nooit meer weg!

Kom tot rust in Limes-Thermen in Aalen | Foto: Stadt Aalen

Wellness

De perfecte manier om je vermoeide spieren na vele hike- en biketochten wat rust te gunnen, is door een bezoek te brengen aan de Limes-Thermen in Aalen. Neem een duik in het thermale water dat uit de dieptes van de Swabische Alpen komt of kijk vanuit de panorama-sauna uit over de stad. Wellness liever combineren met een laatste beetje cultuur en geschiedenis? Daal dan af naar de dieptes van de Tiefer Stollen. De voormalig ertsmijn is praktisch vrij van stof en allergenen, waardoor een rondleiding door de grotten niet alleen erg interessant is, maar ook nog eens goed voor de gezondheid.

    

Lonely Planet heeft dit artikel gecreëerd voor Tourismus Ostalb. De redactionele uitingen zijn van Lonely Planet zelf en reflecteren ons beleid van redactionele onafhankelijkheid en onpartijdigheid. 

Kijk voor meer informatie op www.weltkultour-schwaebischealb.de