Ontdek de langste zipline van Europa

VisitSweden
Ontdek de langste zipline van Europa

De bossen van Zweden huizen tal van avonturen, maar wist je dat zich in de Zweedse regio Småland ook de langste zipline van Europa bevindt? Ga naar Little Rock Lake voor de ultieme adrenalinekick midden in de natuur.

Diep in een bos op een klein uurtje rijden vanaf Växjö ligt Little Rock Lake verborgen. Vanaf de verharde weg is het nog zo’n twee kilometer rijden door het bos om bij het kamp te komen. Al snel kom ik een paaltje tegen die de weg naar Little Rock Lake wijst. Gelukkig maar, want deze locatie in het bos is voor mijn navigatie toch iets te ingewikkeld. Ik parkeer de auto op het aangewezen parkeerterrein en loop de laatste meters omhoog naar het Basecamp. 

Basecamp

Basecamp zal deze twee dagen mijn uitvalsbasis zijn. Een hooggelegen plek met vanaf het wilderniss deck een waanzinnig uitzicht over het bos en het meer Änghultasjön. Eigenaar Jonas Grahn heeft zich inmiddels bij mij gevoegd en vertelt over een van de meest trotse tradities van de Zweden: crayfish parties. Uit het meer dat we verderop zien liggen haalt hij de rivierkreeften voor dit feest dat hij elk jaar met zijn personeel viert. Ik stap bij hem in de truck en we rijden samen door het bos naar Änghultasjön om de vangst van vandaag op te halen.

Een maaltijd van verse crayfish bij Little Rock Lake | Foto: Linda Ismaili

Terwijl ik even later op ontdekkingstocht ga in het kamp – en overweeg een duik te nemen in het natuurlijke rotszwembad – duikt Jonas de keuken in met onze rijke vangst. Binnen no time tovert hij een heerlijke, typisch Zweedse maaltijd op tafel met de rivierkreeften als hoogtepunt. Veel tijd om van het waanzinnige uitzicht te genieten is er na het eten helaas niet, want het is inmiddels tijd voor de belangrijkste reden van mijn bezoek: de zipline.

Zipline

De zipline van Sweden Zipline begint middenin het wilderniss camp, bovenaan de toren die naast het rotszwembad de hoogte in schiet. Eerst moet er echter een wiebelende hangbrug overgestoken worden. Voor hoogtevrees is geen ruimte, want het uitzicht is werkelijk adembenemend. Als ik eenmaal in de toren sta krijgt de angst toch iets meer de overhand. Gelukkig weet gids Janik Laurisch – die hier al jaren vol enthousiasme werkt – mij te vertellen dat gasten tussen de 5 en 99 welkom zijn op de zipline en dat er echt niets is om bang voor te zijn. Als een 99-jarige dit kan, kan ik het vast ook? Ik ben gerustgesteld.

Genieten van een prachtig uitzicht tijdens het ziplinen | Foto: Daniel Breece / Visit Småland

Er zijn vijf verschillende routes en wij gaan vandaag voor de Rode Kamikaze. Het verschil zit ‘m niet in de moeilijkheidsgraad, maar in de lengte van het parcours en het adrenalineniveau. Met die adrenaline zit het wel goed, want voor ik het weet waag ik de sprong en vlieg ik over het kamp naar de volgende toren. Dit is de eerste van in totaal 8 stations die we aan zullen doen, maar nog lang niet de verste of de hoogste. Gelukkig heeft het plezier het al lang van de angst gewonnen en kan ik niet wachten om door te gaan.

Met het geratel van de ketting in mijn oren geniet ik van het waanzinnige uitzicht van naaldbomen, eindeloos bos en hier en daar een blik op een meer in de verte. Niet tussen alle stations is een zipline, wat de ervaring nog leuker maakt. Lopend door het bos vertelt Janik over de bessen die er groeien en de kampeeravonturen die hij hier al heeft meegemaakt.

We zijn aan het einde van de middag vertrokken en na zo’n 6 stops staan we op een prachtig uitkijkpunt terwijl de zon achter de bomen zakt. En dat is wanneer het pas echt tot me doordringt: ziplinen gaat bij Little Rock Lake om veel meer dan alleen de adrenaline. Dit is misschien wel een van de mooiste manieren om de schoonheid van de Zweedse natuur te ervaren.

Het perfecte einde van de dag | Foto: Linda Ismaili

In onze cabin heeft Jonas een fles wijn koud gelegd en staan de restjes rivierkreeft op me te wachten. Het is net geen hoogseizoen, dus ik hoef de 12-persoons cabin met niemand te delen. In de verte klinkt het gelach en geklets van de gidsen die de dag bespreken onder het genot van een barbecue, maar verder is het kamp vanavond verlaten. Ik haal de fles wijn uit de koelkast en stap de hottub in. Mag ik morgen weer?

Make it happen

De Kamikaze-zipline duurt zo’n 3,5 tot 4 uur, afhankelijk van de groepsgrootte (vanaf €146). De dubbele cabin biedt ruimte voor 2x12 personen en kan voor een hele groep geboekt worden of per persoon. Het is ook mogelijk om je tentje op te zetten op het kampeerterrein. Kijk voor meer info op swedenzipline.com en voor meer informatie over de regio op de website van Visit Sweden.

Makkelijk en flexibel naar Småland reizen? Bekijk de ferry-overtochten van Scandlines of combineer een ferry-overtocht tijdens je reis met de Öresundbrug tussen Kopenhagen en Malmö.

 

Lonely Planet heeft dit artikel gecreëerd voor Visit Sweden. De redactionele uitingen zijn van Lonely Planet zelf en reflecteren ons beleid van redactionele onafhankelijkheid en onpartijdigheid.

 

Lees ook: 3x Culinaire ervaringen in Småland

Auteur: Linda Ismaili
Openingsbeeld: Alexander Hall / Visit Småland


Volg Lonely Planet op Instagram