Ontdek Antarctica op een maritieme expeditie van Hurtigruten

Gesponsord door Norske Noorwegen Reizen

Vaar in het spoor van historische Noorse ontdekkingsreizigers met een Hurtigruten expeditiereis. Ervaar de betoverende landschappen zoals Roald Amundsen, Fridtjof Nansen en Otto Sverdrup die ooit zagen: ongerept, afgelegen en ontzagwekkend. Een expeditie met Hurtigruten is een reis vol avontuurlijke belevenissen en bijzondere ervaringen, zoals het spotten van wildlife en wakker worden met uitzicht op de adembenemendste landschappen.

Experts van de poolwateren

Wat meteen opvalt is de informele sfeer aan boord van alle Hurtigruten expeditieschepen; de rust en stilte van het voorbijtrekkende landschap wordt aan boord weerspiegeld. Medepassagiers zijn gelijkgestemden en een team van expeditieleiders en experts op het gebied van oceanografie, biologie, fotografie, geschiedenis en overleven in de wildernis. Dankzij hun kennis, inzet en enthousiasme is een expeditie met Hurtigruten een onvergetelijke ervaring. Ook geven zij allerlei interessante presentaties en lezingen aan boord om reizigers voor te bereiden op de aankomende ontdekkingen.

Nieuwe grenzen verkennen

De expeditieschepen van Hurtigruten zijn allemaal anders, maar hebben één ding gemeen: ze zijn puur maatwerk en gebouwd vanuit de visie dat ze een comfortabele uitvalbasis dienen te zijn voor de passagiers. De maatschappij probeert expedities steeds schoner en stiller te maken. Daarom varen hun nieuwste schepen, het MS Roald Amundsen en MS Fridtjof Nansen op een hybride-accutechnologie. Beide schepen zijn speciaal gebouwd om de poolwateren te verkennen, nieuwe bestemmingen te bereiken en buitengewoon comfort te bieden aan de gasten. Ze vertegenwoordigen een belangrijke stap voorwaarts in duurzaam reizen, waarbij de uitstoot met maar liefst 20 procent afneemt.

Antarctica, het meest afgelegen continent op aarde

Het bevroren continent Antarctica is niet te vergelijken met andere plekken op de wereld. Hier, midden in de grote witte openheid, zul je de natuur op zijn meest sublieme manier ontdekken. Het grootste gedeelte, namelijk maar liefst 98 procent, is bedekt met ijs. Daarom zijn er geen permanente inwoners op het continent, maar wel enorm veel diersoorten. Er leven miljoenen pinguïns en in de zomer is het een voedselgebied voor duizenden walvissen. Aangezien er geen begroeiing is leven er geen landzoogdieren.

In de zomer zijn de temperaturen op het Antarctisch Schiereiland, twee dagen varen vanaf het puntje van Zuid-Amerika, gemiddeld 0 tot 5 graden Celsius. Je kunt er periodes van hoge, onverwachte windsnelheden verwachten; deze wind voert koude lucht langs de gletsjers en ijsplateaus en wordt ook wel katabatische wind genoemd. Grappig genoeg is dit een van de droogste plekken op aarde, er valt namelijk gemiddeld meer regen in de Sahara dan in de ijswoestijn van Antarctica. Wanneer er wel sneeuw valt, ontdooit dit niet in de vriestemperaturen, maar het wordt weggeblazen door de harde wind – wat eenvoudigweg weer nieuwe ijskappen en ijsplaten creëert.

Aanlegplaatsen

Tijdens een reis met Hurtigruten zijn er verschillende mogelijkheden om aan te leggen voor bijzondere expedities. Zo kan het schip bij Deception in een ringvormige caldera varen, een prachtig stukje natuurgeweld. Half Moon Island is bijzonder fotogeniek en een van de meest spectaculaire zuidpoollandschappen die men zich kan voorstellen. De gespleten kliffen zijn de leefomgeving voor grote kolonies stormbandpinguïns, zuidpoolsternen, kelpmeeuwen, zuidpoolkippen, Wilsons stormvogeltjes en diverse zeehondensoorten. Bij Yankee Harbour sta je tussen een enorme kolonie ezelspinguïns, die bestaat uit zo'n 4.000 broedende paren. Ook bij Cuverville vind je ezelspinguïns, namelijk de grootste kolonie van het Antarctisch Schiereiland. De passage van het smalle Errerakanaal is spectaculair, omdat ijsbergen er vast komen te zitten in het ondiepe water. Vanaf het observatiedek toezien hoe de scheepsbemanning het schip zorgvuldig tussen de ijsbergen door manoeuvreert, is net zo spannend als omgeven zijn door de menigte broedende pinguïns op het land. Brown Bluff is een indrukwekkende roestbruine klif van 745 meter hoog, waarbij het strand bezaaid is met stukken gestolde lava. Rond de Wilhelminabaai zie je torenhoge gletsjers die een imponerend landschap van ijssculpturen vormen, en Neko Harbour is een van de zeldzame plekken waar je voet kunt zetten aan het Antarctische vasteland. 

Bij Hurtigruten staat avontuur tijdens expeditiereizen naar Antarctica hoog in het vaandel. Beleef het witte continent nu tijdelijk met een scherpe gratis vluchtaanbieding! Bekijk de aanbieding op norske.nl/antarctica-gratis-vlucht.

Deze content is geleverd door partner Norske. De tekst reflecteert niet noodzakelijkerwijs onze redactionele visie.

Openingsbeeld: Andrea Klaussner