Onontdekte en voordelige plekjes in Oost-Europa

Redactie Lonely Planet

Het zijn waarschijnlijk niet de eerste steden waar je aan denkt bij het boeken van een tripje, maar onderschat ze zeker niet. Oost-Europa zit tegenwoordig vol hotspots die ook nog eens heel fijn zijn voor je portemonnee. Sparen is nauwelijks nodig want voor een zacht prijsje zit jij op het terras in één van deze steden.

Minsk in Wit-Rusland | Foto: f9photos / iStock

Minsk, Wit-Rusland

Laat je verrassen door oud-Sovjet stad Minsk. Geen massatoerisme: je voelt je hier nog een echte reiziger. De wat communistische sfeer maakt het interessant en anders dan andere steden in Oost-Europa. Voor de echte avonturier! Vergeet trouwens niet op tijd een toeristenvisum aan te vragen.

Belgrado in Servië | Foto: elanathewise / iStock 

Belgrado, Servië

Een stad vol Westerse en Oosterse invloeden. Je waant je in een Balkan-sprookje als je door de straten van Belgrado struint. Het kloppend hart van de stad, de wijk Savamala, mag je niet missen. Creativiteit en gezelligheid voeren de boventoon in deze nog vrij onbekende bestemming. En, nog een tip: de St. Sava Kathedraal by night!

Dubrovnik ligt aan de Adriatische Zee | Foto: Pixabay

Dubrovnik, Kroatië

Een plek voor zonaanbidders. Deze historische stad aan de Adriatische Zee biedt namelijk prachtige stranden met een groot gedeelte van het jaar aangename temperaturen. Binnen de oude stadsmuren vind je een van de best bewaarde historische centra van Europa. Mocht je een enorme Game of Thrones fan zijn, neem dan zeker een tour over de set.

Het Raadhuis van Wroclaw | Foto: Pixabay

Wroclaw, Polen

Vergeet het grijs en grauwe imago en reis af naar deze prachtige hidden gem. De bijnaam die de stad onlangs kreeg is het ‘Venetië van Polen’. Meer hoeven we eigenlijk niet te zeggen. Door de 12 eilanden die de stad rijk is en de kleurrijke binnenstad waan je je in de Italiaanse stad. Wat je niet mag missen: op twee uur rijden ligt Auschwitz, wat een diepe indruk achter laat.

Het pittoreske centrum van Ljubljana | Foto: Pixabay

Ljubljana, Slovenië

Last but not least! Waar het in Praag tegenwoordig overstroomt van de toeristen vergeef je je in het zogenoemde ‘small Prague’ nog onder de locals. Deze pittoreske stad is onder jongeren en studenten erg populair. Het daardoor betaalbare en bruisende uitgaansleven is zeker een must go!  Ho(s)tels vind je er dan ook genoeg.

Extra voordeel op je voordelige vakantie in Oost Europa

Om je te helpen nog voordeliger op vakantie te gaan naar een van deze landen nog een aantal tips die we je willen meegeven;

  • Ontwijk het hoogseizoen; dit is een beetje een open deur intrappen, maar het hoogseizoen vermijden kan je veel geld schelen.
  • Ligging hotel; wellicht lijkt het ene hotel goedkoper, maar als je vervolgens constant vervoer aan het regelen bent, kan dit alsnog een stuk duurder uitvallen.
  • Prijsalarmen op tickets; bij veel websites stel je makkelijk een prijsalarm in, zo blijf je op de hoogte van de ticketprijs en krijg je een alert wanneer deze stijgt of zakt.
  • Combideals of pakketreizen; ook hier lijkt het in eerste instantie of je duurder uit bent, terwijl een simpele optelsom vaak laat zien dat je hier toch flink mee kan besparen. Bij Expedia heb je honderden Combideals en deze maand zijn er daarbovenop ook nog eens mogelijkheden om extra te besparen. Zo bespaar je nu (hier) 10% op hotelboekingen, en bespaar je zelfs tot 12% als je voor meer dan 400 euro een trip boekt. Kies wel de juiste kortingscode voor je bestelling.
  • Mijd het weekend met vliegen; weekendtickets zijn vaak duurder, kies daarentegen de dinsdagmiddag uit om te struinen naar vliegtickets. In zijn algemeenheid zijn tickets op dinsdag rond 15.00 het laagst.

Openingsbeeld: KavalenkavaVolha / iStock