Magisch Kasjoebië, oftewel Zwitserland in Polen

Gesponsord door Polish Tourism Organisation

De regio Pommeren in Polen wordt traditioneel geassocieerd met zandstranden, met badplaatsen en natuurlijk met de Baltische Zee. Dit is allemaal waar. Maar even weg van de toeristische resorts en de kustlijn en je bevindt je in Kasjoebië, een land van heuvels, meren en wilde bossen. Een plaats waar de lokale bewoners hun eigen taal spreken, die zelfs voor andere Polen onbegrijpelijk is, hun eigen culinaire tradities hebben en de zeldzame gewoonte cultiveren om snuiftabak te snuiven. 700 meren, twee nationale parken, vier landschapsparken en meer dan 50 natuurreservaten zijn voorbeelden van de ongelooflijke natuurlijke rijkdom van Kasjoebië.

Foto: Polish Tourism Organisation

Het Noorden - uitgestrekte stranden, duinen en aantrekkelijke steden

Het noordelijke deel van Kasjoebië verschilt sterk van de rest van de regio. Het is ook bekender bij de toeristen en wordt door hen ook graag bezocht. Niet zonder reden... Kilometerslange zandstranden, charmante vissersdorpjes, romantische vuurtorens, het schiereiland Hel en badplaatsen zijn ongetwijfeld garanties voor een geslaagde vakantie aan de kust. De Driestad is een bestemming op zich, een combinatie van drie zeer verschillende steden – het historische Gdansk, het modernistische Gdynia en Sopot – een charmante badplaats.

Foto: Polish Tourism Organisation

De kers op de taart is het Słowiński Nationaal Park met zijn beroemde bewegende duinen, uniek in Europa. Het park omvat de meren Gardno en Łebsko, de duinen en de bos-weidegebieden eromheen die dit verbazingwekkende systeem in ongerepte staat beschermen. Het Nationaal Park bestaat echter niet alleen uit duinen. Er zijn ook bijzondere meren. Zij zijn uniek omdat zoet en zout water zich er vermengen, uniek ook omdat zij gelegen zijn op de route van de internationale vogelsnelweg, die van Siberië naar het zuiden van Europa leidt. De hoogste duin – de Łąckaberg – biedt een uitzicht op het park en de Baltische Zee. Het woestijnlandschap strekt zich uit tot aan de horizon. Bewegende duinen veranderen het landschap voortdurend en bedekken bomen en paden met zand.

In het park bevindt zich ook een van de charmantste openluchtmusea van Polen – het openluchtmuseum van het Slavische dorp Kluki. Karakteristieke vakwerkhuizen met riet daken strekken zich uit aan weerszijden van de weg en wekken de indruk dat de tijd hier heeft stilgestaan.

Foto: Pomorskie.travel

Het centrum en het zuiden– het Zwitserse Kasjoebië - bossen, heuvels en meren

Centraal en zuidelijk Kasjoebië behoort tot de minst bekende toeristische bestemmingen van Polen. Weinig mensen zijn zich bewust van de charmes van deze regio. In dit deel vind je glooiende, schilderachtige heuvels, honderden meren, schaduwrijke ravijnen en wilde bossen, en bovenal een mozaïek van eenzame boerderijen verspreid over velden, weiden en bosjes. Waarvan zo'n rijkdom aan landschappen en diversiteit? De Kasjoeben zelf beweren dat God dit land bijzonder gezegend heeft en het overlaadt met al het moois dat er na de schepping van de wereld is overgebleven.

Naar verluidt werd het centrale deel van Kasjoebië reeds in de 19de eeuw Kasjoebisch Zwitserland genoemd, vanwege de betoverende, schilderachtige landschappen. Met name een van de plaatselijke meren – het Meer van Ostrzyckie – werd door toeristen vergeleken met het Vierwoudstrekenmeer bij Luzern.

De natuurlijke en culturele rijkdom van het gebied maakt elk seizoen hier even bijzonder. In de winter kun je skiën. De lente is prachtig met een overvloed aan bloemen en het frisse groen van de beukenbomen. De zomer is een tijd om te ontspannen op de Kasjoebische meren, te kajakken, te fietsen of te wandelen. In de herfst kun je de kleurrijke bossen bewonderen die zich opmaken voor hun winterslaap.

Foto: Pomorskie.travel

Kasjoebische Zee

Het Meer van Wdzydze, vaak de Kasjoebische Zee genoemd, is een van de mooiste waterreservoirs in Polen. Het indrukwekkendst is de grootte. Het stuwmeer bestaat eigenlijk uit vijf met elkaar verbonden meren. De diepte van het meer bedraagt 68 meter en de totale oppervlakte is 1570 hectare. Interessant is dat Wdzydze geen permanente verbinding heeft met de zee, maar tot verbazing van wetenschappers leven er ondanks dat zeeforellen in. In het stuwmeer liggen acht eilanden waarvan er één bewoond is.

Foto: Pomorskie.travel

Tuchola Dennenbossen

In Kasjoebië bevindt zich een van de grootste dennenbossencomplexen van Polen. De plaats waar in alle rust de karakteristieke flora en fauna tot ontwikkeling komt. Het is een van de mooiste en ongerepte regio's van Polen en Europa, niet aangetast door menselijke activiteit. Je vindt hier overblijfselen van het oerbos en hebt kans om unieke vogelsoorten zoals de zeearend of de auerhoen tegen te komen. Het Tucholawoud beslaat een gebied van meer dan 300 duizend hectare. Er is een Nationaal Park, dat deel uitmaakt van het Biosfeerreservaat van het Tucholawoud. Omringd door fluitende vogels en zoemende bomen is het gemakkelijk om je af te sluiten van de drukte van de grote steden en een tijdje in het ritme van de natuur te leven.

Tucholawoud is een perfecte plek voor actief toerisme. Talrijke wandel- en fietspaden bevinden zich in de bossen, aan de rand ervan, bij rivieren en meren. Liefhebbers van kanoën zullen de charme van de kronkelende rivier de Brda op prijs stellen. De hier uitgezette kanoroutes behoren tot de mooiste van Polen, en volgens velen van Europa.

Deze content is geleverd door onze partner Polish Tourism Organisation. De tekst reflecteert niet noodzakelijkerwijs onze redactionele visie.

Kasjoebië is een plek met een unieke sfeer die iedereen zal verbazen, zelfs de meest veeleisende reiziger. Kijk zelf: Welkom in Polen!

Openingsbeeld: Pomorskie.travel