Het water op in het nieuwste Nationale Park van Zweden

VisitSweden
Het water op in het nieuwste Nationale Park van Zweden

Vorig jaar is Zweden weer een nationaal park rijker geworden. Ontdek Nationaal Park Åsnen te fiets of te boot en geniet van de vele kilometers aan kustlijn, fiets- en wandelpaden en de schat aan flora en fauna die het park te bieden heeft.

Midden in het nationale park vind ik het landgoed Getnö Gård, dat in 1967 door Lennart Olsson werd gekocht. Sindsdien is het altijd in de familie gebleven en tegenwoordig wordt het gerund door Ingrid, de dochter van Lennart. Terwijl we over de oprijlaan lopen, vertelt Ingrid vol trots over haar vader en de investering die hij gemaakt heeft. Wat ooit een paar boerderijen waren is nu een goedlopend resort met accommodaties, een camping en tal van activiteiten en tours – waarvan vele zich op het water afspelen.

Ik ga vandaag dan ook met Ingrid het water op om op zoek te gaan naar de visarend, één van de big five van Åsnen – zoals Ingrid de parelduiker, eland, zeearend, de kraanvogel en de visarend omschrijft. Gewapend met verrekijkers en vergezeld door Ingrids trouwe viervoeter stappen we de boot in.

We worden vergezeld door Ingrids trouwe viervoeter | Foto: Linda Ismaili

Het meer van Åsnen is met 150 km2 het op een na grootste meer in het zuiden van Småland en is bespikkeld met tal van eilandjes. Ingrid heeft de vaart erin, want ze weet dat op een van deze eilanden recentelijk een nest van de visarend gespot is en ze kan niet wachten om me die te laten zien. 

Voordat we bij het nest van de visarenden aankomen, worden we echter afgeleid. In de verte peddelt een familie, verdeeld over twee kano’s, die moeite lijkt te hebben. Ingrid vertelt dat het regelmatig gebeurd dat peddelaars in de problemen komen omdat ze niet goed inschatten hoe ver de tocht terug naar het resort is. We besluiten een kijkje te nemen en ja hoor, de familie heeft het inderdaad zwaar. We begeleiden ze naar de wal en Ingrid vertelt ze de kano’s achter te laten en door het bos terug naar Getnö te lopen. Geen straf, want vanaf het water kan ik al zien dat de wandeling door het bos prachtig is. Terwijl ze instructies geeft rent haar gitzwarte hond de bosjes in en geniet ik van het uitzicht over het meer. 

Verspreid over de vele eilandjes en stukjes kustlijn staan huisjes in het traditionele faluröd met aanlegsteigers waar bootjes of kajakken aan liggen. Veel van de cottages worden alleen in de zomer gebruikt, omdat ze lang niet allemaal verwarming of elektriciteit hebben. Maar in de zomer trekken hele families eropuit om op het meer van Åsnen helemaal tot rust te komen. Ik begrijp de aantrekkingskracht die het meer heeft wel. Terwijl we verder varen op zoek naar een nest vol visarenden, waait de wind door mijn haren en hoor ik niets anders dan het geluid van ons bootje dat door het water glijdt. Als Ingrid halthoudt bij een eiland, maakt dat geluid plaats voor absolute stilte.

Ingrid wijst naar het nest van de visarenden | Foto: Linda Ismaili

Maar dan gebaart Ingrid naar een boom in de verte en fluistert ze dat ze beweging ziet in een van de nesten. Ze spot dit met haar getrainde blik binnen seconden, maar mij kost het een paar minuten voordat ik het nest weet te ontwaren tussen de takken en bladeren. Wanneer ik eindelijk scherp heb gesteld op het nest, vliegt er plots een visarend uit. Zijn geknakte vleugels hebben een enorme reikwijdte en alsof hij ze wil showen cirkelt de roofvogel nog een paar minuten boven ons, maar vliegt dan al snel uit zicht.  

Make it happen

De cottages van Getnö Gärd zijn het hele jaar door te huren, de camping is open van 1 mei tot 1 oktober. Kijk voor meer informatie op getnogard.se. Meer informatie over het nationale park vind je op visitasnen.se en de website van Visit Sweden.

Makkelijk en flexibel naar Småland reizen? Bekijk de ferry-overtochten van Scandlines of combineer een ferry-overtocht tijdens je reis met de Öresundbrug tussen Kopenhagen en Malmö.

 

Lonely Planet heeft dit artikel gecreëerd voor Visit Sweden. De redactionele uitingen zijn van Lonely Planet zelf en reflecteren ons beleid van redactionele onafhankelijkheid en onpartijdigheid.

 

Lees ook: Ontdek de langste zipline van Europa in Zweden

Auteur: Linda Ismaili
Openingsbeeld: Per Pixel


Volg Lonely Planet op Instagram