Het wandelseizoen is begonnen! Hier moet je op letten

Pfizer

Nu de temperaturen weer omhooggaan, velden in bloei staan en de dagen langer worden is het eindelijk weer tijd om de wandelschoenen aan te trekken. Heerlijk natuurlijk, maar vergeet niet de juiste voorzorgsmaatregelen te treffen! 

Van alle prachtige wandelbestemmingen in Europa, zijn bergachtige landen als Oostenrijk onder Nederlanders favoriet. Helaas zijn wij reizigers niet de enigen die gek zijn op dit wandelparadijs, ook teken zijn in dit soort landen een veel geziene (en ongewenste) gast. Dus ga jij dit jaar op wandelvakantie? Vergeet dan niet de juiste voorzorgsmaatregelen te treffen.

Bij de meeste mensen is wel bekend dat teken de ziekte van Lyme kunnen overdragen, maar in bergachtige gebieden zoals Oostenrijk bestaat er bij een tekenbeet ook het risico dat een teek het TBE-virus draagt. TBE, teken-encefalitis, is een ziekte die de hersenen en het ruggenmerg aantast en kan dus gevaarlijk zijn. Geen zorgen, je kunt gewoon nog met een gerust hart op wandelvakantie, maar het kan natuurlijk geen kwaad om goed voorbereid op pad te gaan. Met onderstaande tips helpen we je vast op weg!

Wat is een teek?

First things first, hoe herken je een teek? Er zijn veel verschillende soorten teken, maar allemaal voeden ze zich met het bloed van mensen of dieren. Larven zijn net kleine zwarte stipjes, in het volgende stadium zijn de teken (dan nimfen) zo groot als een speldenknop en volwassen lijken ze op kleine spinnen. 

Steek je wandelbroek in je sokken; zo krijgen teken geen kans

Wat kan je doen?

Een van de beste manieren om tekenbeten te voorkomen, is door op hikes volledig bedekkende kleren te dragen. Draag een lange broek die je bij je wandelschoenen of sokken instopt. Ook lange mouwen zijn aan te raden. Daarnaast is het verstandig om lichte kleren te dragen: op die manier spot je het zwarte beestje een stuk sneller. Voor nog meer zekerheid kies je voor speciale tekenwerende sokken. Deze sokken zijn geïmpregneerd met permetrine, een middeltje dat dodelijk is voor de teek maar voor jou helemaal onschuldig. Ook kun je je kleding behandelen met insecticiden.

Er zijn tal van insectenwerende middelen op de markt, maar als je je echt goed tegen tekenbeten wilt beschermen moet je een middel met DEET erin kopen. Daarnaast bestaat er ook een speciale anti-teekspray, waarmee je zes uur lang tegen teken beschermd bent.  

En ja, we begrijpen hoe heerlijk het is om lekker van de paden af te gaan en door de wilde natuur te lopen, maar als je de kans op een tekenbeet wilt verkleinen, is het handig om op de paden te blijven. Vermijd tijdens wandelingen  hoog gras en struikgewas en kampeer niet aan een bosrand.

Insectenwerende middelen met DEET erin houden teken op afstand

Check, check, double check

Uitgeput na een lange dag hiken? Vergeet toch niet om elke dag een goede tekencheck te doen. Bij jezelf, maar eventueel ook bij je kinderen. Het beste is om dagelijks regelmatig te checken op teken, maar doe het op z'n minst elke avond. Een makkelijk moment om dit te doen is als je ’s avonds onder de douche stapt. Hoewel teken zich op elk plekje van je huid kunnen hechten, zitten ze het liefst in huidplooien – denk daarbij aan de oksel, lies en knieholte. Controleer die dus extra goed!

Ben je ondanks al je goede voorbereiding toch gebeten door een teek? Je kunt de teek verwijderen met behulp van een speciale tekentang of een pincet. Als je een pincet gebruikt is het zaak om deze zo dicht mogelijk tegen de huid te houden en de teek er dan in een rechte lijn uit te trekken. Belangrijk is dat je probeert de teek heel te laten en dat je niet draait. Vergeet niet te desinfecteren nadat je de teek eruit hebt gehaald. Als je weet dat je langere tijd de natuur in gaat, is het aan te raden een speciale tekentang of tekenpen aan te schaffen. Je kunt deze hulpmiddelen bij zo goed als elke apotheek of drogist vinden, ze kosten maar een paar euro en zijn makkelijk mee te nemen. Volg dan wel de instructies voor het gebruik. 

Onthoud op welke datum je gebeten bent, zodat je dit aan een arts kunt vertellen als je klachten krijgt. Bij een TBE-besmetting is er vaak sprake van griepachtige verschijnselen met koorts, vermoeidheid, spierpijn en misselijkheid. Lyme is vaak (maar niet altijd) te herkennen aan een groeiende rode kring rond de plek van de tekenbeet.

Voorkomen

Naast al deze voorzorgsmaatregelen, is er ook vaccinatie beschikbaar die kan helpen TBE te voorkomen. Als je tijdens het actieve tekenseizoen (in de lente en de zomer) gedurende langere tijd de natuur in gaat om te wandelen of kamperen, dan zou je kunnen overwegen je te laten inenten tegen tekenencefalitis.

Kijk voor meer informatie over TBE en vaccinatie tegen TBE op tbewijzer.nl.

 

Lonely Planet heeft dit artikel gecreëerd voor Pfizer. De redactionele uitingen zijn van Lonely Planet zelf en reflecteren ons beleid van redactionele onafhankelijkheid en onpartijdigheid.