Europa ontdekken per trein. Hoe anders?

Gesponsord door NS International

Welke geheimen houdt Europa nog voor jou verborgen? Met zoveel uiteenlopende culturen en veel bruisende steden op een relatief klein oppervlak vallen er op het continent altijd nog nieuwe dingen te ontdekken.

Of je nu een weekendje wilt winkelen, een paar dagen de allergezelligste cafés af wilt gaan of dat ene museum wilt bezoeken dat al heel lang op je lijstje staat, NS International brengt je snel naar de leukste bestemmingen binnen Europa. Dus laat lekker het vliegtuig en de auto links liggen (vergeet uren wachten op vliegvelden of aansluiten achter kilometerslange files), neem plaats in een comfortabele trein en laat jezelf per spoor vervoeren naar deze fantastische steden.

Zonder extra bagagekosten naar Londen

En dan vooral op de terugweg. Lekker een weekend kerstinkopen doen in een feestelijk verlicht Londen of op pad voor een nieuwe garderobe? Maak je geen zorgen over koffers die op de terugreis ineens een paar kilo zwaarder zijn dan ze heen waren. Ook als je niet zo'n shopper bent, is Londen een aanrader. Deze immense wereldstad is zo groot dat er voor ieder wat wils is: ga cultuur snuiven in een van de vele musea, breng een bezoek aan een theatervoorstelling of musical of meng je tussen de voetbalsupporters in een sfeervol stadion. Als je met de trein naar Londen reist, stap je in en -uit in het centrum en zijn er, zolang je het zelf kunt tillen, geen beperkingen op het gewicht van je bagage. 

Make it happen
De Eurostar die op een rechtstreekse lijn van Amsterdam Centraal naar Londen St. Pancras International rijdt, biedt voor elk budget een passende reisklasse en brengt je in iets meer dan 4 uur op je bestemming. Een ticket boek je via de website van NS International (vanaf €88 retour).

Het prachtige stationsgebouw van Londen St. Pancras. FelaSanu / iStock

Lekker onderuitgezakt naar Antwerpen

Bourgondisch borrelen onder het genot van Vlaamse frieten, winkelen op de Meir of juist struinen langs vintageboetiekjes, deze gezellige Belgische stad heeft alles in huis voor een weekend weg. Ook kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Antwerpen, want het aanbod aan musea is eindeloos. Bezoek bijvoorbeeld het tien verdiepingen tellende Museum aan de Stroom, het Rubenshuis of het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen. Reis ontspannen naar Antwerpen met de trein en stap uit, midden in de stad, op het mooiste station van Europa zonder stress over waar je je auto kwijt kunt (en het prijskaartje dat daaraan hangt).

Make it happen
De Intercity Brussel biedt een rechtstreekse verbinding tussen Amsterdam Centraal en Brussel Zuid/Midi op een hogesnelheidslijn met tussenstops op grotere tussengelegen stations. Vanaf €20 ben je al in Antwerpen en kan je culturele of culinaire ontdekkingstocht beginnen. 

Misschien alleen eerst even je koffers naar het hotel brengen, maar in principe kun je direct plaatsnemen op een van de sfeervolle terrassen in Parijs. AlexKozlov / iStock

Met 300 km/u de file voorbij naar Parijs

De Franse hoofdstad: ga erheen voor de romantiek, om wijn te drinken op een van de vele terrasjes of misschien wil je Mona Lisa een keer van dichtbij zien glimlachen. Ga overigens vooral in de winter, de musea zijn dan rustiger en de hele stad is sfeervol verlicht. Wat je reden ook is en wanneer je ook gaat, met de trein naar Parijs race je met 300 km/u de files voorbij en kun je de hele reis kosteloos gebruik maken van wifi. Onderweg beantwoord je dus nog even die mails die echt niet meer kunnen wachten of maak je alvast een lijstje met de leukste hotspots voor op je bestemming.

Make it happen
Vanaf Amsterdam sta je met Thalys al vanaf €35 enkele reis binnen 3,5 uur in hartje Parijs. Onderweg heb je toegang tot een stopcontact en gratis wifi, dus je bent altijd verbonden. Op- of overstappen in Rotterdam is ook mogelijk. 

Vrouwe Justitia in het centrum van Frankfurt. vichie81 / iStock

Zonder boarden naar Frankfurt

Frankfurt (am Main), de moderne, financiële hoofdstad van Europa is misschien niet zo populair onder reizigers als Antwerpen, Parijs of Londen, maar zo blijft er juist meer over om zelf te ontdekken. De stad heeft een imposante skyline die je eerder bij een Amerikaanse stad zou verwachten, een centraal plein dat typische Duitse charme uitstraalt, groene parken en gezellige restaurants. Pak bij je bezoek aan Frankfurt vooral de trein, want daarmee voorkom je het verdubbelen van je reistijd door lange inchecktijden en wachten op je bagage. 

Make it happen 
ICE International heeft een directe verbinding vanuit Utrecht (3,5 uur) en Amsterdam (20 minuutjes langer) naar Frankfurt en vanaf het station loop je direct door een mix van hedendaagse en traditionele architectuur. Boek je reis bij NS International (vanaf €38 enkele reis). 

Kies voor een klimaatvriendelijke reis met de trein, bespaar jezelf gedoe en kom ontspannen aan op je bestemming. Hoe anders? 

Lonely Planet heeft dit artikel gecreëerd voor NS International. De redactionele uitingen zijn van Lonely Planet zelf en reflecteren ons beleid van redactionele onafhankelijkheid en onpartijdigheid.

Openingsbeeld: mot1963 / iStock