Een betoverende roadtrip door Luxemburg

Gesponsord door Visit Luxembourg

Het is een van de kleinste landen van Europa en heeft maar net iets meer inwoners dan de stad Rotterdam: Luxemburg. Misschien klein in formaat, maar wel groots in mogelijkheden.

Wat is een betere manier om zo’n compact land te ontdekken dan met een roadtrip? Pak lekker veel snacks in, stel je beste roadtrip-playlist samen en het avontuur begint zodra je de voordeur uitstapt. Hoofdredacteur Tjitske zet samen met fotograaf Mark Bogema koers richting het zuiden. Ze laten het platte landschap van Nederland aan zich voorbij razen en steken de grens met België over, om een paar uur later Luxemburg binnen te rijden.

Het dorpje Ospern, een van de schattige dorpjes die je onderweg tegenkomt. Foto: Mark Bogema

Dichtbij

Op slechts een paar uur rijden van Nederland begeef ik me in een wereld van sprookjeskastelen, middeleeuwse dorpjes met huizen in allerlei pastelkleuren en kronkelende bosweggetjes. Na iedere haarspeldbocht in het heuvelachtige landschap vergaap ik me weer aan een nieuw uitzicht. Je kunt gaan voor een klassieke roadtrip met een auto of camper, maar grote delen van Luxemburg ontdek je vanwege de relatief korte afstanden ook makkelijk met de fiets of zelfs te voet. Als dat iets te sportief voor je is, maar je wel een kleiner budget hebt (of liever meer overhoudt voor een goed diner en een borrel na een dag reizen), reis dan met het OV. Je reist namelijk sinds begin 2020 helemaal gratis met de trein, tram of bus in Luxemburg. 

Ik kies voor een roadtrip met onze eigen auto. Het mooie hieraan is dat je kunt uitstappen waar je maar wilt voor onverwacht mooie uitzichten of een lunch in de natuur. Dit geeft enorm veel vrijheid, en je kunt per dag bekijken waar je belandt. Maar als je door de diverse, unieke regio’s van dit groothertogdom reist, sla dan in ieder geval deze highlights niet over:

Esch-sur-Sûre. Foto: Jesus Barroso/iStock

Éislek

In Éislek, ook wel de Luxemburgse Ardennen, wisselen panoramische hoogvlakten en meanderende valleien elkaar af. Een leuke tip is om Luxemburg via het noorden in te rijden. Stop dan in het schattige dorpje Esch-sur-Sûre voor lunch of een kop koffie, en geniet van de meanderende rivier de Sûre. Als je nog tijd over hebt, rijd dan voordat je naar je accommodatie gaat ook even naar het panoramaplatform Belvédère. Het platform is niet ver lopen van de parkeerplaats en biedt echt een waanzinnig uitzicht.

Spendeer je wat meer tijd in Éislek? Verruil dan je bolide voor een tweewieler of een paar wandelschoenen en doorkruis de talrijke bossen over een van de vele zorgvuldig uitgestippelde routes die je van het ene pittoreske dorpje naar de andere brengen. Of rijd langs de loop van de Sûre, waar het landschap wordt gebeeldhouwd door indrukwekkende rotsformaties en stel je picknick samen met regionale producten met het label “Vum Séi” (van het meer).

De oude hoogovens in Belval. Foto: Mark Bogema

Minett

In het zuiden van Luxemburg rijden we door Minett, het “Land van de Rode Aarde”, waar de felrode ijzererts het landschap kleur geeft. Het verleden en heden ontmoeten elkaar hier met oude technologieën en overblijfselen van de staalindustrie en moderne innovaties van de enige universiteit van Luxemburg. Het gebied is jong en dynamisch en in de drie steden van de regio kun je jezelf volledig onderdompelen in de hedendaagse cultuur van het land. Ik bezocht ’s ochtends het industriestadje Belval. Hier staan nog de ouderwetse hoogovens, midden in het centrum van de stad. Hoewel deze jaren geleden al in onbruik zijn geraakt, kunnen we het complex nog wel bezoeken voor een prachtig uitzicht over de regio. Belva is een bruisend stadje met veel studenten, dus het is hier enorm gezellig om te lunchen.

Om meer te leren over de staalindustrie van Luxemburg ging ik naar Minettpark. In dit gebied werd vroeger ijzererts gemijnd, maar inmiddels is het weer grotendeels overgenomen door de natuur. Er lopen hier meerdere wandelroutes door het gebied, zoals langs de “giele botter”, ooit zo genoemd door de zee van boterbloempjes die er groeide, en de rode kliffen die hun kleur ontlenen van het mineraal in de grond.

Oud en nieuw bij Musée d’Art Moderne Grand-Duc Jean. Foto: Mark Bogema

Luxemburg-Stad

Vanuit Minett is onze volgende stop Luxemburg-Stad. De hoofdstad van Luxemburg is een eclectische mix van nationaliteiten, talen, architectuur en cultuur. Het mag dan een kleine stad zijn, maar ik merkte al snel dat er van alles gebeurt in deze levendige en groene stad. Het oude centrum en de vesting van Luxemburg-Stad staan al jaren op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en hier gaan oud en nieuw vlekkeloos in elkaar over. Stap hier tijdens je eigen roadtrip zeker even uit of af en ontdek zelf wat deze plek zo bijzonder maakt.

In Luxemburg-Stad liet ik de auto voor wat hij is, want door het gratis OV is het veel gemakkelijker om in de bus of tram te stappen. Ik reisde eerst naar Kirchberg, een van de heuvels waarop de stad gebouwd is. Dit is een relatief nieuw gedeelte, waar de oude vestingwerken worden gecombineerd met hedendaags design. Dit is goed te zien bij Musée d’Art Moderne Grand-Duc Jean. Het moderne gebouw, ontworpen door architect Ieoh Ming Pei, is op bijzondere wijze verweven met de oude verdedigingswallen. Vanaf deze plek heb je schitterend zicht op de oude stad aan de overkant van het dal. Om in het centrum te komen pakte ik vanaf Kirchberg de kabelbaan naar beneden, om daar aan de andere kant de lift omhoog te nemen. Binnen een paar minuten sta je weer midden in het gedruis van de stad.

Wandelen in het Mullerthal. Foto: Mark Bogema

Mullerthal

Op de terugweg reden we richting het noorden door de regio Mullerthal, dat met haar indrukwekkende rotsformaties aan Zwitserland doet denken. Tussen de rotswanden loopt de 112 kilometer tellende Mullerthal Trail, die over een golvend landschap en langs grillige rotspartijen midden in de ongerepte natuur leidt. Voor wie meerdere dagen wandelend of met de fiets van A naar B op pad gaat en overdag liever alleen de essentials meezeult, is er in Luxemburg tijdens de zomermaanden bagagevervoer beschikbaar, van bijvoorbeeld Move We Carry.

Ik sprak in het Mullerthal af met Marianne Origer, die me meeneemt op een wandeltocht van een paar uur. Ik begon met twijfels; de geasfalteerde parkeerplaats verraadt weinig van het natuurschoon dat zich even verderop verschuilt. Maar binnen een paar minuten wandelen van de weg stond ik al tussen de reusachtige rotsformaties. Hier heerst bijna een eigen microklimaat: ’s winters is het er behaaglijk tussen de rotsen en ben je beschut van de elementen, en ’s zomers is het er juist heerlijk koel. Mullerthal lijkt één grote speelplaats: je klautert er over de rotsen, schuift zijdelings door nauwe doorgangen en kruipt zelfs door grotten. Ook is dit een geliefde plek voor klimmers, dus onderweg kwam ik meerdere mensen tegen met dikke touwen en klimgordels om. Helaas was het voor mij weer tijd om huiswaarts te keren, maar wel met de afspraak om sowieso nog eens terug te komen!

Zet die playlist vast klaar en check visitluxembourg.com/nl voor nog veel meer tips voor een roadtrip door Luxemburg. 

Make it happen

Vanaf de meeste plaatsen in Nederland en België is Luxemburg goed te bereiken met de auto. Vanaf Utrecht doe je er bijvoorbeeld zo'n 3 uur en 45 minuten over om in de eerste plek uit dit artikel, Esch-sur-Sûre, te komen. Wegen in Luxemburg zelf zijn goed: er zijn zes snelwegen waar je 130 km/h mag, tenzij anders aangegeven. Op autowegen mag je 90 km/h, tenzij anders aangegeven. Op sommige plekken kunnen wegen erg bochtig zijn, dus blijf goed opletten en denk om je snelheid. Met de trein reis je in zo'n 6 uur van Utrecht naar Luxemburg-Stad, met als grote voordeel dat het OV in Luxemburg gratis is.

Lonely Planet heeft dit artikel gecreëerd voor Visit Luxembourg. De redactionele uitingen zijn van Lonely Planet zelf en reflecteren ons beleid van redactionele onafhankelijkheid en onpartijdigheid. 

Auteur: Tjitske Kingma

Openingsbeeld: Mark Bogema