Dwars door de mooiste natuur van Noorwegen

Gesponsord door ANWB

Kenners zullen het beamen: in Noorwegen regeert de natuur. Je schakelt er de mooiste bezienswaardigheden moeiteloos aaneen. Je rijdt er soms dwars door de oceaan, van eiland naar eiland. Over uitzonderlijk mooie wegen met uitzichten over de fjorden, bergen en watervallen. Langs steden waar de nacht nooit lijkt te vallen en waar de betoverende kleurschakeringen van het noorderlicht je tegemoet schitteren.

En je hoeft er niet eens de halve wereld voor over te vliegen. Noorwegen is zeer geschikt voor een autovakantie, met je eigen auto of een huurauto. Met ANWB Reisopmaat stel je zelf jouw perfecte route door Noorwegen samen. Kies zelf waar je stopt en hoeveel nachten je nodig hebt om de omgeving te verkennen. Reis op je gemak en neem de tijd. De wegen kronkelen, klimmen en dalen en onderweg trekken de mooiste panorama’s aan je voorbij.

Hoge pieken, diepe dalen

Diep ingesneden fjorden, gletsjers en ruige bergen domineren het landschap langs het Sognefjord. Met 204 kilometer het langste en met 1300 meter het diepste fjord van Noorwegen. Wandelen mag overal. Over de bewegwijzerde paden van de DNT (de Noorse wandelvereniging), maar ook daar van af. Tussen de rotsige inhammen, langs idyllische bergdorpjes en kletterende watervallen.

Stap er in de Flåmsbana, een van de steilste spoorbanen ter wereld. Het bergspoor loopt van Flåm naar Myrdal, waar je in krap 20 kilometer maar liefst 865 meter stijgt. Enkeltje geboekt? De actieveling kan er voor kiezen om de route, terug naar Flåm, per mountainbike af te leggen.

11 haarspeldbochten en het Geirangerfjord

Soms is de weg zelf het reisdoel. Bergweg Trollstigen (20 kilometer) is onderdeel van de Nationaal-Toeristische route Geiranger-Trollstigen (106 kilometer) en staat ook wel bekend als de trollenroute. Je rijdt er over smalle, steile wegen met een gemiddelde stijging van bijna 10 procent. Over 11 haarspeldbochten die door een dramatisch landschap heen kronkelen. Onderweg is het een feest van watervallen, hoge toppen en steile bergkammen. Pas je wel op voor de trollen?

Combineer de Trollstigen met een bezoek aan het Geirangergjord, door UNESCO benoemd tot het mooiste fjord van Noorwegen. Maak een boottocht langs de ‘Zeven Zusters’, de bekende watervallen waarbij het water tot wel 300 meter naar beneden stort.

Noorwegen boven de Poolcirkel

Heb je ooit de lucht zien dansen? Grote kans dat je dit natuurspektakel aantreft in Tromsø, de grootste stad in het noorden van Noorwegen, hoog boven de poolcirkel. Hoewel de natuur onvoorspelbaar kan zijn, is de kans op een glimp van het noorderlicht in de wintermaanden het grootst.  Belangrijke voorwaarden zijn dan ook dat het donker moet zijn en dat de hemel helder is.

Rijd vanuit Tromsø verder naar een van de mooiste eilandgroepen ter wereld: de Lofoten. Een archipel met tientallen eilanden ten midden van de Noorse Zee, bezaaid met rode vissershuisjes. Waar de stilte enkel wordt onderbroken door het geluid van zeevogels.

Stel je eigen reis naar Noorwegen samen

Met ANWB Reisopmaat stel je zelf jouw perfecte reis samen. Jij bepaalt de route, de accommodaties en het aantal nachten. Of je nou liever met je eigen auto reist of er eentje huurt op de bestemming. Laat je inspireren door voorbeeldroutes die met zorg zijn samengesteld door onze specialisten en combineer ze met jouw persoonlijke wensen. En dat alles met de zekerheid die je van ANWB gewend bent. Ontdek meer op ANWB Reisopmaat.

Deze content is geleverd door onze partner ANWB. De tekst reflecteert niet noodzakelijkerwijs onze redactionele visie.

Openingsbeeld: Met dank aan ANWB