De Zweedse wildernis van Dalsland

VisitSweden
De Zweedse wildernis van Dalsland

Dalsland mag dan wel de kleinste provincie zijn van West-Zweden, het puilt uit tot over de regiogrenzen met een vracht aan natuur. Dichtbegroeide wouden en uitgestrekte bossen, een niet-te-tellen aantal meren in alle formaten, kristalheldere beekjes en een flink portie wildlife. Welkom in de wildernis van Dalsland.

Bij al die overdaad aan natuur is het ook niet zo vreemd dat er ook een overdaad aan activiteiten in de natuur te vinden is. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het hier doen of zien. Een kleine regio met grote mogelijkheden. Een paar hoogtepunten.

Zonsondergang boven waterrijk Dalsland | Foto: Jonas Ingman / westsweden.com

Dalslandkanaal

Een tocht over het beroemde Dalslandkanaal neemt je mee diep in het hart van het groene Dalsland. Het kanaal werd 150 jaar geleden gebouwd als een transportroute, maar transformeerde zich de laatste jaren tot een echte bezoekerstrekker. Maar verwacht hier geen grote drukte; er zijn genoeg plekken op het 250 kilometer lange kanaal om je alleen op de wereld te wanen. Daarvan is slechts 12 kilometer door mensenhanden aangelegd. Het geheim ligt in de unieke topografie van Dalsland, waar al in de laatste ijstijd een deel van het hedendaagse kanaal gevormd werd. Huur een bootje of maak een fietstocht langs het kanaal. En natuurlijk maak je een stop bij het fotogenieke aquaduct van Håverud.

Tip:

Fan van kajakken? Verblijf dan bij Silverlake Camp. Niet alleen een unieke plek om te overnachten, maar ook heel praktisch. Je hebt vanuit deze locatie toegang tot een veelheid aan meren en je kunt er ook alles wat nodig is aan materiaal huren. En na een dag peddelen zet je simpelweg je eigen tent op of je kiest voor het comfortabele alternatief in het bijbehorende Hemgården hostel of hotel. 

Door de heuvels van Dalsland kun je uitstekend fietsen | Foto: Roger Borgelid / westsweden.com

Wandelen & fietsen

Wandelen is natuurlijk de ultieme manier om de “great outdoors” van Dalsland te ontdekken. En je hebt nogal wat keuze uit routes, waaronder het bekende Pelgrimspad (100 km) of de Ytrebodaneleden (12 km) langs het Vänermeer. Ook fietsers komen aan hun trekken in dit gedeelte van Zweden. Van prachtig aangelegde fietspaden tot het ruige werk diep in de bossen.

Tip:

Na een dag wandelen in de natuur is een goed bed, lekker eten en een drankje met wat live muziek natuurlijk de perfecte afsluiting. Dit vind je allemaal in Hotel Upperud 9:9. Naast de fijne sfeer is het ook nog eens een unieke accommodatie: het hotel deed ooit dienst als graanschuur. De oude silo’s zijn nu verbouwd tot café en de graanschuur zelf is een modern en comfortabel hotel. Het Pelgrimspad passeert het hotel; een perfect uitgangspunt voor een wandelvakantie in Dalsland.

Waterrijk Dalsland leent zich perfect voor hobbyvisserij | Foto: Roger Borgelid / westsweden.com

Vissen 2.0

Met zoveel meren, rivieren, kanalen en beekjes is het makkelijk scoren voor de hengelsportliefhebber. Gooi willekeurig ergens in Dalsland je hengel uit en je hebt al snel beet. De kristalheldere wateren in deze regio lenen zich uitstekend voor vissen. Zorg uiteraard dat je jezelf goed laat informeren bij de plaatselijke VVV over de benodigde vergunning. Die is gemakkelijk overal te krijgen. Heb je geen idee waar je de beste vis-hotspots kunt vinden, dan zijn er ook diverse gidsen en excursies te boeken.

Tip:

Nederlander Andy van Assema verloor z’n hart aan Dalsland en maakt van z’n hobby z’n werk. Hij woont en werkt in de regio als professionele hengelsportgids. En als het op vissoorten, hotspots en mooiste plekjes aankomt, dan kent Andy het neusje van de zalm: ‘Je hebt niet veel nodig om hier je visdroom waar te maken’ Lees alles over deze hengelsportbestemming en de tips van Andy

Verken de omgeving te paard bij Dalsland Aktiviteter | Foto: Jonas Ingman / westsweden.com

Dalsland Aktiviteter

In Dalsland ga je je zeker niet vervelen. Voor een beetje avontuur en actie kun je terecht bij Dalsland Aktiviteter. Een greep uit het aanbod: overnacht in een tipi, kook je eigen maaltje op open vuur of relax in de houtgestookte hottub. Voor een adrenalinekick kun je er ook terecht. Er is een zipline, je kunt er paardrijden, hiken en zelfs op goudjacht.

Tip:

Wil je de “Koning van het Woud” koste wat het kost in levende lijve zien, beproef dan je geluk bij Dalsland Moose Ranch. In dit omheinde gebied van 10 hectare lopen acht tamme elanden. Het grootste gedeelte van de dag zijn ze niet te zien en bevinden ze zich in hun eigen leefwereld vol bos, voedsel en water. Het is slechts een paar keer per dag dat ze naar de voederplaats komen. Sla hier je slag en meet the moose!

Maak in Dalsland kennis met majestueuze elanden | Foto: Roger Borgelid / westsweden.com

Meer informatie?

Lees hier meer over Dalsland. Wil je meer lezen over de regio West-Zweden en alle bezienswaardigheden? Bezoek dan de site van Visit Sweden.

Openingsbeeld: Roger Borgelid / westsweden.com

Deze content is geleverd door partner VisitSweden. De tekst reflecteert niet noodzakelijkerwijs onze redactionele visie.


Volg Lonely Planet op Instagram