De Schwäbische Alb op twee wielen

Gesponsord door Schwäbische Alb Tourismus

De prachtige bergen, velden en valleien van de Schwäbische Alb, in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg, bewijzen zich een heus paradijs voor fietsers. Het gebied zit vol slingerende fietspaden langs de vele natuurlijke en culturele hoogtepunten die het bijzondere middengebergte te bieden heeft. Van recreatieve tot uitdagende routes; in de Schwäbische Alb is elke fietsliefhebber op de juiste plek.

Voor middeleeuwse sferen

Route: Neckartal-Radweg
Aantal dagen: 2

De Neckartal-Radweg beslaat zo’n 366 kilometer, van Schwenningen in het zuiden van Baden-Württemberg naar het bruisende Mannheim. De route tussen Horb en Esslingen vormt echter een bijzonder hoogtepunt. Deze korte etappe kan makkelijk in een dag gereden worden, maar het loont om de weg tussen de rivier de Neckar en de noordkant van het Schwäbische middelgebergte wat langzamer af te leggen; rond elke kromming van de rivier ontdekken fietsers weer andere unieke plekken, die zich kenmerken door hun middeleeuwse uitstraling. Liefhebbers van vakwerk halen hun hart op in het eindpunt Esslingen am Neckar, maar ook Rottenburg, Nürtingen en de universiteitsstad Tübingen lijken zo uit een ansichtkaart gesprongen.

Voor rauwe natuur

Route: Albtäler Radtour
Aantal dagen: 3-5

De Albtäler Radtour ten noorden van Ulm, in het noordoosten van de Schwäbische Alb, is de perfecte route voor natuurlief­hebbers die niet terugdeinzen voor een beetje actie. Het 186 kilometer lange pad trekt op sommige stukken de IJstijd in, naar grotten, felsen en andere geologische verschijnselen die de Schwäbische Alb zo’n unieke plek maken. De geschiedenis zit hier letterlijk diep – in het Archäopark Vogel­herd leer je alles over de vroegste bewoners van het gebied, met prachtig uitzicht op de opgravingen in de Lonevallei. Onderweg kun je stoppen bij knusse steden als Langenau en Giengen an der Brenz, of kom tot rust in de thermale baden van Bad Ditzenbach en Bad Überkingen.

Voor culturele variatie

Route: Kocher-Jagst-Radweg
Aantal dagen: 5-6

Twee rivieren, twee wielen en 332
kilometer aan fietspad kenmerken de Kocher-Jagst-Radweg in het zonnige zuiden van Duitsland. De Kocher en de Jagst ontspringen op enkele kilometers van elkaar uit de Neckar en meanderen in elkaars relatieve nabijheid door valleien en bosrijk gebied, waar deze rondweg dwars doorheen loopt. Je fietst voorbij statige paleizen en kastelen, door prachtige oude binnensteden en langs de Limes van het Romeinse Rijk – met als kers op de culturele taart elke avond een bord vol regionale cuisine.

Voor het totaalplaatje

Route: Donau-Radweg (Schwäbisch deel)
Lengte: 202 kilometer
Aantal dagen: 3-4

Een van de bekendste fietsroutes van Europa is de Donau-Radweg. De start ligt in het Duitse Donaueschingen, in het zuidwestelijke puntje van de Schwäbische Alb, en doorkruist de deelstaat Baden-Württemberg tot aan Ulm – een perfecte tocht voor iedereen die niet van plan is de 2.850 kilometer tot aan Hongarije af te leggen. Langs de Donau lopen goed gemarkeerde, veelal vlakke fietspaden; een uitzonderlijke conditie is geen vereiste. Volg de rivier door de indrukwekkende rotsachtige en begroeide valleien van het Naturpark Obere Donau, met onderweg voldoende locaties voor een korte pauze, een overnachting of een culturele ervaring. Na de heuvels en bergen van de Schwäbische Alb bereik je in eindpunt Ulm de grootste hoogte, door de Munster van Ulm te beklimmen – de hoogste kerktoren ter wereld.

Make it Happen

Kijk voor meer informatie op schwaebischealb.de/rad. De Schwäbische Alb ligt in het zuiden van Duitsland en is makkelijk met de auto te bereiken. Vanuit Utrecht doe je hier zo'n 8 uur over. Een groot voordeel is dat je dan gemakkelijk met je auto naar de beginpunten van de tochten kunt rijden. Ook met de trein is de Schwäbische Alb bereikbaar. Neem de trein richting Frankfurt en stap over naar Stuttgart. Vanuit Stuttgart kun je regionale treinen of bussen nemen naar je bestemming.

Openingsbeeld: Schwäbische Alb Tourismus

Lonely Planet heeft dit artikel gecreëerd voor Schwäbische Alb Tourismus. De redactionele uitingen zijn van Lonely Planet zelf en reflecteren ons beleid van redactionele onafhankelijkheid en onpartijdigheid.