Beleef de magische wintersfeer in Gouda

Gesponsord door Welkom in Gouda

Gouda in de wintermaanden verrast op alle fronten en de middeleeuwse straatjes bruisen van activiteit. Met het sprankelende lichtfeest Gouda bij Kaarslicht, warme winterwandelingen, dampende kaasfondues, duurzaam shoppen en schaatspret rondom het iconische stadhuis. Wij zetten een aantal highlights op rij. 

Gouda bij Kaarslicht: lichtfeest vol traditie

Tel duizenden Gouda kaarsen, een machtige Noorse kerstboom, een monumentaal Gotisch Stadhuis waarin 1500 echte kaarsjes branden en stemmige samenzang bij elkaar op en je krijgt: Gouda bij Kaarslicht. Het oudste lichtfeest van Nederland viert vrijdag 16 december de 67e editie waarbij de historische binnenstad bol staat van tableaus vivant, muziek- en toneeluitvoeringen, met als grande finale het ontsteken van de lichtjes in de boom op de Markt. Bezoek ook de Winterfair in de Sint-Jan. De prachtige kerk staat op 16 en 17 december vol gezellige stands met sfeervolle en lekkere producten. 

Anton Pieck-taferelen

De meest sfeervolle ijsbaan van Nederland vind je in Gouda. Hier schaats je een rondje van 200 meter rondom het historische Stadhuis op de Markt. Van 21 december t/m zondag 15 januari een beleving voor jong en oud compleet met warme en gezellige Koek & Zopie. Uitgeschaatst? Ga voor een rondje Sint-Janskerk, op een steenworp van de Markt gelegen. De beroemde gebrandschilderde glazen van deze sprookjesachtige kerk worden drie weken in het jaar ’s avonds van binnenuit aangelicht, waarmee het Anton Pieckgevoel compleet is.

Originele Sint- en boomcadeaus shoppen in de Goudse Straatjes

De Zeugstraat, de Naaierstraat en de Stoofsteeg. Kleine middeleeuwse straten rondom de Markt in Gouda die groot zijn in boetieks, concept-stores en lokale winkels met écht originele Sinterklaas- en kerstcadeaus.  Voor een vintage of brocante-boomcadeau slaag je bij onder meer Antiek & Curiosa Altijd en Déja Vu, onderdeel van Antiek en Brocante Struinen Gouda. En wil je iemand verrassen met een fairtrade presentje? Dan is het Groenendaalkwartier een schot in de roos, de eerste Fairtradestraat van Nederland met 11 winkels en horeca die fairtrade producten verkopen of ermee werken. 

Donker bier en dampende kaasfondue

Waarin heb je zin op koudere dagen? Juist: hartige kazen, dampende kaasfondue, donker bier. Precies wat Gouda in huis heeft! Niet veel mensen weten dat Gouda in de Middeleeuwen de belangrijkste bierstad van Nederland was. Die geschiedenis proef je bij bierbrouwerijen zoals De Nieuwe Brouwerij, Brouwerij 1923 en Bunnik’s Bierbrouwerij en in biercafés als de Goudse Eend, de Tapperij en BarBier op de Markt. Kaasgekken kiezen natuurlijk voor een dampende kaasfondue. Bij de restaurants Keck., Belvedère en Koeien en Kaas smelten ze de beste kazen voor een verwarmend avondje tafelen. 

Kijk op www.welkomingouda.nl voor meer tips en originele overnachtingsadressen!

Lonely Planet heeft dit artikel gecreëerd voor Welkom in Gouda. De redactionele uitingen zijn van Lonely Planet zelf en reflecteren ons beleid van redactionele onafhankelijkheid en onpartijdigheid.