Alleen op de wereld in Store Mosse

VisitSweden
Alleen op de wereld in Store Mosse

Store Mosse heeft meer dan 40 kilometer aan wandelpaden en is, naast Lapland, het grootste veengebied van Zweden. De echte aantrekkingskracht van het nationale park ligt echter buiten de paden. Bind sneeuwschoenen onder en waan je alleen op de wereld op de wetlands van Store Mosse.

Het is half 11 ’s ochtends wanneer ik aankom bij het bezoekerscentrum van Store Mosse National Park. Het centrum bevindt zich aan de rand van zo’n 7.740 hectare aan natuur, waar maar liefst 40 kilometer aan wandelpaden doorheen loopt. Ik ben hier vandaag echter niet om deze paden te volgen. Begeleid door manager en gids Carina Härlin zal ik vandaag juist ván de paden gaan voor een sneeuwschoenwandeling.

Het veenlandschap van Store Mosse | Foto: Linda Ismaili

Het is hartje zomer in het Zweedse Småland, maar toch is er op deze zonnige dag een goede reden om sneeuwschoenen onder te binden. Het meest bijzondere deel van het park, de veengrond, is zo namelijk een stuk makkelijker begaanbaar. Na een kort stuk wandelen door het bos komen we uit bij een houten pad boven de veenvlakte. Even vergeet ik dat ik in Europa ben en lijkt het alsof ik uitkijk over een Afrikaanse steppe in plaats van een Zweedse vlakte. Veen is een van de moeilijkste landschappen voor bomen en planten om in te overleven, wat er voor zorgt dat de begroeiing laag is en door deze bijzonder droge zomer meer bruin en geel dan groen. Her en der steekt een klein onderontwikkeld boompje boven het struikgewas uit, maar afgezien daarvan kan ik tot in de verste verte kijken. We binden onze sneeuwschoenen onder en stappen van het houten pad af.

Een meer voor jezelf in Store Mosse

Na ongeveer een uur lopen spot ik in de verte spot een rij bomen. Het donkere groen van de naaldbomen valt op tussen het lage gele gras en Carina vertelt dat achter deze bomenrij een meer verborgen ligt. We hebben een warme dag uitgekozen tijdens een nog warmere zomer en de sneeuwschoenen maken het lopen zonder beschutting er niet per se makkelijker op. Ik zet dan ook snel koers richting de beloofde oase.

Het besef dat elk jaar maar een handjevol mensen in dit water zwemt – de enige manier om bij dit meer te komen is op een sneeuwschoentocht – maakt het koude water nog aanlokkelijker. Ik zoek snel wat beschutting om me om te kleden en laat me het meer in glijden. Terwijl ik ronddobber en geniet van de absolute stilte, bereid Carina de lunch voor. Een zelfgemaakte salade, lingonberrysap en uiteraard koffie met een kaneelbroodje liggen al op me te wachten wanneer ik via het geïmproviseerde trappetje het meer uit klim.

Overnachten

Kom tot rust bij Hooks Herrgard

Na de wandeling door Store Mosse is er niks lekkerder dan even heerlijk ontspannen en het veen van je af te spoelen. Hotel Hooks Herrgård ligt op een kleine 45 minuten rijden van het park. Je kunt er heerlijk dineren, genieten van de sauna en het zwembad en een duik nemen in het meer voordat je je bed in duikt.

Make it happen

Nationaal Park Store Mosse is het hele jaar door begaanbaar. Het bezoekerscentrum Naturum is een goed startpunt voor een wandeltocht, kijk voor meer informatie over het park en openingstijden op de website van Store Mosse of op visitsweden.nl

Op zoek naar een makkelijke manier om naar Småland reizen? Bekijk de ferry-overtochten van Scandlines of combineer een ferry-overtocht tijdens je reis met de Öresundbrug tussen Kopenhagen en Malmö.

 

Lonely Planet heeft dit artikel gecreëerd voor Visit Sweden. De redactionele uitingen zijn van Lonely Planet zelf en reflecteren ons beleid van redactionele onafhankelijkheid en onpartijdigheid.

 

Lees ook: Op roadtrip door Småland

Auteur: Linda Ismaili
Openingsbeeld: Linda Ismaili


Volg Lonely Planet op Instagram