6 x verrassend Mannheim

Gesponsord door Stadtmarketing Mannheim

In het zuidwesten van Duitsland, aan de oevers van de Rijn en Neckar, ligt een levendige stad die erop wacht ontdekt te worden. Verken Mannheim aan de hand van deze zes highlights en laat je verrassen!

Geniet van de zon bij de Wasserturm 

Vraag het een willekeurige Mannheimer, en ze zullen je waarschijnlijk vertellen dat de watertoren, of “Wasserturm”, hun favoriete gebouw in de stad is. Het is dan ook niet zo gek dat de toren een veel geziene figurant is op trouw- en vakantiefoto’s. De Wasserturm behoort tot de mooiste art-nouveaubouwwerken in Europa en de prachtige fonteinen, promenades en bogen zijn een heerlijke plek om samen te komen in de lentezon. Het beste uitzicht krijg je vanaf het terras van een van de cafés aan de Friedrichsplatz. Neem plaats onder een van de bogen, sip aan je kopje koffie (of Aperol Spritz) en je waant je haast in de Mediterranee. 

Bewonder de Christuskerk 

Een tweede indrukwekkende bouwwerk in Mannheim torent ver boven de watertoren uit: de Christuskerk. Het protestanse godshuis heeft een prachtig neo-klassiek
interieur en een ronde koepel die van ver te spotten is. Maar ook in de kerk, die in 1911 is afgerond, is genoeg te ontdekken. Bewonder er bijvoorbeeld prachtige fresco’s, en een van de grootste en indrukwekkendste orgels van Duitsland. 

Kom tot rust op de Paradeplatz 

In het hart van het centrum vind je de Paradeplatz en in het hart dáárvan staat de indrukwekkende Grupello-fontein; tien paden lopen naar de fontein toe in de vorm van een ster. Er is geen fijnere plek om even helemaal tot rust te komen dan op de groene vlaktes en bankjes van het plein. ‘s Zomers lijkt het alsof alle locals zich hier verzamelen. Uitgerust? Vanaf hier bereik je in een paar minuten de vele winkelstraten van Mannheim. Tip! Onder de Paradeplatz bevindt zich een diepe bunker, die op selecte data bezocht kan worden. 

Een deel van Mannheimer Schloss wordt gebruikt door de universiteit | Foto: Achim Mende

Terug in de tijd 

Het is je inmiddels waarschijnlijk duidelijk geworden dat er nogal wat historie te vinden is in Mannheim. Verken de geschiedenis nog verder tijdens een bezoek aan het Mannheimer Schloss. Dit barokke paleis, waarvan een deel gebruikt wordt door de universiteit, is een van de grootste van Europa en na renovaties in 2019 weer open voor bezoekers. De façade van meer dan 400 meter hoog is op zich al indrukwekkend, maar neem ook de tijd voor een bezoek aan de prachtige binnenkant van het paleis. Liefhebbers van kastelen en het leven aan het hof halen hier hun hart op. Even verderop vind je de Jezuïetenkerk, waarmee je je tour langs de barokke hoogtepunten van de stad compleet maakt. 

Een detour naar “Klein Istanboel” 

Mannheim barst van de nationaliteiten en de perfecte plek om je daarin onder te dompelen is “Little Istanbul”. In deze wijk vind je overwegend kleine Turkse winkels waar je heerlijke lekkernijen kunt halen als baklava en appelthee. Maar je kunt hier voor veel meer dan eten terecht. Bewonder kleurrijke bruidszaken, laat je lokken bijknippen bij de kapper of geniet van al dat glinstert in de juweliers. De zuidelijke sferen hier maken dat veel van het leven zich op straat afspeelt en je er zonder moeite volledig in kunt opgaan. 

Op naar de markt 

Eten inslaan voor de terugreis? Ga dan op dinsdag, donderdag of zaterdag naar de levendige markt op de barokke Marktplatz, vlakbij Little Istanbul. Het oude stadhuis en de Sint-Sebastiaankerk – het oudste gebouw in Mannheim – torenen boven kleurrijke marktkramen uit, rijk bevoorraad met verse groenten en fruit en heerlijk geurende specialiteiten van over de hele wereld. Om het plein heen zitten tal van gezellige restaurants, voor als je direct al zin krijgt in een hapje en een drankje. 

Openingsbeeld: Achim Mende

  

  
Lonely Planet heeft dit artikel gecreëerd voor Stadtmarketing Mannheim. De redactionele uitingen zijn van Lonely Planet zelf en reflecteren ons beleid van redactionele onafhankelijkheid en onpartijdigheid. 

Stadtmarketing Mannheim geeft je alle informatie voor een fijn verblijf in de stad Mannheim. Kijk voor meer informatie op visit-mannheim.de