6 redenen om Småland in Zweden te bezoeken

VisitSweden
6 redenen om Småland in Zweden te bezoeken

De Zweedse regio Småland wordt door veel bezoekers nog over het hoofd gezien. Zonde, want Småland verdient met onder andere prachtige nationale parken, de langste zipline van Europa en een waanzinnige archipel een plekje op ieders bucketlist.

Wij geven je vast zes redenen om deze regio te bezoeken, de rest mag je zelf ontdekken! 

Åsnen National Park in Småland / Alexander Hall

Je vindt er het nieuwste nationale park van Zweden

Vorig jaar is Zweden weer een nationaal park rijker geworden. Ontdek Nationaal Park Åsnen te fiets of te boot en geniet van de vele kilometers aan kustlijn, fiets- en wandelpaden en de schat aan flora en fauna die het park te bieden heeft.

Rijd langs traditionele houten huisjes zoals Åsens by, Haurida | Foto: TT / iStock

Het is de perfecte regio voor een roadtrip

Stap in de auto en ontdek deze veelzijdige regio, van de groenste stad van Zweden en waanzinnige nationale parken tot de wereld van Astrid Lindgren en een prachtige archipel. 

Geniet tijdens het ziplinen van een waanzinnige zonsondergang | Foto: Alexander Hall / Visit Småland

Je kunt er van de langste zipline van Europa roetsjen

De bossen van Zweden huizen tal van avonturen, maar wist je dat zich in Småland ook de langste zipline van Europa bevindt? Ga naar Little Rock Lake voor de ultieme adrenalinekick middenin de natuur.

Geniet van rivierkreeften en schnapps in Småland | Foto: davthy / iStock

Het eten is er heerlijk

Misschien denk je bij de Zweedse keuken meteen aan gehaktballetjes en lingonberry, maar Zweden heeft op culinaire vlak nog veel meer te bieden. Geniet bijvoorbeeld van een fika of ga naar een crayfish party.

Maak een sneeuwschoenwandeling naar een verlaten meer | Foto: Linda Ismaili

Je kunt er in hartje zomer een sneeuwschoenwandeling maken

Nationaal Park Store Mosse heeft meer dan 40 kilometer aan wandelpaden, maar de echte aantrekkingskracht van het nationale park ligt in het veenlandschap. Bind sneeuwschoenen onder en waan je alleen op de wereld op de wetlands van Store Mosse.

Ga het water op in Västervik | Foto: Linda Ismaili

Je kunt er genieten op het water

Overdonderd door de prachtige bossen en duizenden meren die het Zweedse Småland rijk is, zou je haast vergeten dat je je vlak bij de kust bevindt. Het is dan ook niet verrassend dat een van de mooiste plekjes van de provincie aan het water ligt. Stap in een kajak of vissersboot en ontdek de archipel van Västervik. 

Make it happen

Makkelijk en flexibel naar Småland reizen? Bekijk de ferry-overtochten van Scandlines of combineer een ferry-overtocht tijdens je reis met de Öresundbrug tussen Kopenhagen en Malmö. 

 

Lonely Planet heeft dit artikel gecreëerd voor Visit Sweden. De redactionele uitingen zijn van Lonely Planet zelf en reflecteren ons beleid van redactionele onafhankelijkheid en onpartijdigheid.

 

Auteur: Linda Ismaili
Openingsbeeld: Åsnen National Park in Småland / Alexander Hall


Volg Lonely Planet op Instagram