4x wandelen in de Schwäbische Alb

Gesponsord door Schwäbische Alb Tourismus

Dwars door de Duitse deelstaat Baden-Württemberg loopt een uniek en veelzijdig middelgebergte, dat bol staat van de sfeervolle vakwerkdorpen, imposante kasteelruïnes, opmerkelijke geologische verschijnselen en bovenal prachtige natuur. Laat het alledaagse voor even achter je, trek je wandelschoenen aan en verken eindeloze dalen, heuvels, rotsen en velden in de Schwäbische Alb tijdens een verkwikkend weekend in de buitenlucht.

Je moet er even voor hiken, maar dan vind je zulke uitzichten in de Schwäbische Alb. Foto: G. Lengler

De hoogte in

De Schwäbische Alb kenmerkt zich door geogologische eigenaardigheden, waarvan de Felsen misschien wel het opvallendst zijn – enorme rotspartijen in allerlei soorten en maten. Door het gebied verspreid zijn er talloze van te vinden en langs het Löwenpfad Felsenrunde kun je er een aantal ontdekken (en sommige zelfs beklimmen!), van uitgestrekte wanden tot hoog uitstekende spitsen. Je kunt in het gebied ook verder de hoogte in. Tijdens een 5,5 uur durende wandeling langs het HochAlbPfad Hossinger Hochalb klim je naar een hoogte van 955 meter, door velden vol kleurrijke bloemen en dicht dennenbos. De ronde is geen makkie, maar de moeite waard; op het hoogste punt kijk je uit over uitgestrekte valleien en bossen. Een mooi uitzicht in minder tijd? Wandel dan de twee-urige route Hochgehkämpft. Een flinke klim, maar bovenop de Roßberg wacht een toren die met goed weer uitzicht biedt op het Zwarte Woud en Stuttgart, en naar het zuiden zelfs op de Zwitserse Alpen!

Het Donautal

In het dal

Waar pieken zijn, zijn dalen. Kleine plukjes heuveldorp en uitgestrekte velden en bossen tekenen de lagere regionen van Schwäbische Alb, doorklieft door een tal van waterwegen – van de kleinste beekjes tot grootse rivieren als de Donau. Kies in de buurt van Sigmaringen de rivier als metgezel, tijdens de Donaufelsenlauf Kloster-Felsenweg. De 13 kilometer lange rondwandeling biedt alom uitzicht op de uiterwaarden van de Donau, plus een kijkje in de geschiedenis van de omgeving bij het klooster Inzigkofen. Zicht op de glinsterende rivier is overigens niet altijd gegarandeerd; door zinkgaten loopt op sommige plekken het water van de Donau weg en ontstaan er grote droogtes. Wie de Donauversinkung-wandeling maakt kan over de drooggevallen rivierbedding lopen en nog meer geologische eigenaardigheden in de regio ontdekken. Ook de rivier de Neckar, die de Schwäbische Alb aan de noordkant begrenst, drukt zijn stempel op het landschap. Verken de Früchtetrauf Sieben-Taler-Runde om deze schoonheid in al haar facetten te ontdekken. De 6 kilometer lange tocht duurt niet lang maar biedt alles van diepe kloven tot dichte bossen en bovenal: geweldig uitzicht.

De Uracherwaterval. Foto: G. Lengler

Met de familie

In de veelzijdige natuur van het Schwäbische middelgebergte hoeft ook de jongere wandelaar zich geen moment te vervelen: de vele mooie uitzichten, prachtige bossen en spannende rotsen in de regio bieden eindeloos vermaak. Betreed op eigen risico de Heksenkeuken bij Albstadt, door een poort van twee imposante Felsen langs de gelijknamige Traufgängerle Hexenküche-route: een verzameling rotsformaties en grotten waar heksen van weleer misschien wel hun ketel lieten pruttelen. Grotten en rotsen zijn de nalatenschap van de lange en rijke geschiedenis van de regio. Ook langs het Eiszeitjägerpfad bij Blaubeuren laten jonge avonturiers hun fantasie hierin de vrije loop; hier vinden ze grotten die al in de ijstijd werden bezocht, rotsige grot-“woningen” uit de Steentijd en middeleeuwse ruïnes. Liefhebbers van flora en fauna zijn hier ook op de goede plek; ze kijken hun ogen uit als ze de Wasserfallsteig bewandelen, langs de magische Uracherwaterval, en de Gütersteiner waterval tussen de bomen, waar ze naar hartelust kunnen rondspetteren. De rondwandeling is in 2016 uitgeroepen tot mooiste wandelroute van Duitsland, en dat is niet voor niks.

Ook in de herfst is het heerlijk wandelen in de Schwäbische Alb. Foto: Zollernalb Tourist-Info

Lange afstanden

Talloze sfeervolle dorpen, en een uitgebreid netwerk aan wandelpaden daartussen, maken de valleien van de Schwäbische Alb ook een uitstekende locatie voor een meerdaagse hikevakantie. De zes etappes van de Albtraufgänger bieden voor de plezierwandelaar die iets meer uitdaging zoekt de perfecte route. Met prachtige pieken, uitgestrekte valleien, kastelen en boomgaarden geldt de 113 kilometer lange route als een soort samenvatting van de regio. Met langs de weg genoeg opties voor een bord Spätzle – uitstekend krachtvoer. Tijd doorbrengen in de natuur kan heilzaam werken, en de Wege der Besinnung und Einkehr (Weg der bezinning en inkeer) benadrukt de haast spirituele waarde die een stevige wandeltocht in een bijzondere omgeving kan hebben. De 11 etappes leiden langs prachtig gesitueerde kerken en kapellen, maar bieden ook genoeg inspirerende vergezichten. Voor iedereen die bij outdoor activiteiten ook graag naar binnen keert.

Schitterend uitzicht op het dal. Foto: Fouad Vollmer

Wandelaars die behoefte hebben aan een pelgrimstocht van een meer seculiere soort volgen de Albschäferweg. Treed in de hoefsporen van schapen die van oudsher door de velden en valleien van deze middelzware route werden gedreven; nu nog zijn de wollige dieren een veel geziene metgezel. De tien etappes leiden ook dieper de geschiedenis in, van grotten uit de ijstijd tot barokke kloosters. Meer uitdaging kan worden gevonden in het zuidwesten, tijdens de meerdaagse wandeltocht langs de Donau-Zollernalb-Weg. Voor de 10 etappes is een goede conditie een must (sommige stukken zijn echt voor gevorderden), maar de omgeving is de inspanning meer dan waard. De route is een fijne mix van natuur en cultuur; Schwäbische steden waaronder Meßstetten, Albstadt en Sigmaringen voorzien ruimschoots in sfeer en boeiende geschiedenis. Maak de ronde helemaal af door de Donauberglandweg eraan toe te voegen. Deze vier etappes lopen op grote hoogte met minstens zulke imposante vergezichten, maar ze vragen een stuk minder van de conditie. De ultieme uitdaging vindt men langs de Albsteig (HW1), waar je de volledige lengte van de Schwäbische Alb kunt bewandelen. De 16 etappes die behoorlijk pittig kunnen zijn, maar zijn qua ervaring en uitzicht moeilijk te evenaren. Het veranderende landschap blijft een bron van verwondering, van de imposante felsen tot de diepste vallei, en een breed scala aan historische hoogtepunten.

Make it happen

Kijk voor meer informatie op www.albwandern.de & facebook.com/schwaebischealbtourismus . De Schwäbische Alb ligt in het zuiden van Duitsland en is makkelijk met de auto te bereiken. Vanuit Utrecht doe je hier zo'n 8 uur over. Een groot voordeel is dat je dan gemakkelijk met je auto naar de beginpunten van de wandelingen kunt rijden. Ook met de trein is de Schwäbische Alb bereikbaar. Neem de trein richting Frankfurt en stap over naar Stuttgart. Vanuit Stuttgart kun je regionale treinen of bussen nemen naar je bestemming.

Openingsbeeld: Albstadt Tourismus

Lonely Planet heeft dit artikel gecreëerd voor Schwäbische Alb Tourismus. De redactionele uitingen zijn van Lonely Planet zelf en reflecteren ons beleid van redactionele onafhankelijkheid en onpartijdigheid.