3x op avontuur in Overijssel

Gesponsord door VisitOost

In het veelzijdige Overijssel is de natuur enorm afwisselend. Nationale parken, heide, meren, bos, trilveen, zandverstuivingen, bergen en coulisselandschappen wisselen elkaar in razendsnel tempo af. Hier kun je eindeloos mountainbiken, wandelen, paardrijden of varen: er is genoeg te doen. Is een dagje in de natuur te kort? Er zijn talloze unieke slaapplekken midden in de natuur om tot rust te komen. Liever wat dynamiek? Kleinschalige (Hanze)steden met een authentieke sfeer liggen om de hoek.

Schapen op de Sallandse Heuvelrug. Foto: Landschap Overijssel/Anita Wichers

Groene rust versus stadse reuring

Wie denkt dat je voor een berg- of waterlandschap naar het buitenland moet heeft het mis. Overijssel is heel divers qua natuur, waarin bergen en magnifieke vergezichten zeker niet ontbreken. Ervaar zelf deze afwisseling van Nationale Parken Weerribben-Wieden en Sallandse Heuvelrug of zoek wat reuring op in charmante (Hanze)steden. Dwaal rond in pittoreske straatjes, bekijk de eeuwenoude gevels en bezoek hippe koffietentjes. Hanzesteden als Kampen, Deventer en Zwolle zijn bruisende steden boordevol cultuur, eigentijdse horeca en winkels. Vergeet ook zeker Enschede niet als dé winkelstad van het Oosten.

Top 3 mini-experiences Vechtdal

Benieuwd geworden? Kom het ervaren met deze drie mini-avonturen in het Vechtdal. Dé regio in Overijssel die gemaakt lijkt voor de avonturier.

Mountainbiken op de Lemelerberg. Foto: MarketingOost/Gijs Versteeg

1. Lemelerberg

De Lemelerberg is een stuwwal met een hoogte van zestig meter. De zogenaamde "berg" is ontstaan in de voorlaatste ijstijd en wordt gekenmerkt door heide, loofbos en stuivende zandvlaktes. De Lemelerberg is toegankelijk voor iedereen en een heerlijk stukje natuur om rond te dwalen. Er zijn verschillende routes zoals een mountainbikeroute, rolstoelpad, ruiterroute en diverse wandelroutes.

Ga back to basic met een bushcraftcursus in het Vechtdal. Foto: De Klashorst/Max de Krijger

2. Bushcraft

Slapen in de natuur, hout sprokkelen, vuur maken en buiten koken. Gaat jouw hart hier sneller van kloppen? Dan is een weekend Bushcraft echt iets voor jou! Laat de avonturier in je los en leer overleven in de natuur tijdens dit survival weekend bij Natuurcamping de Klashorst.

Uitkijktoren de Stokte langs de Vecht. Foto: Rick Meinen

3. Uitkijkpunten Vechtdal

Genieten van het uitzicht na een wandeling of fietstocht: langs de rivier de Vecht liggen diverse uitkijkpunten met prachtige panorama-uitzichten op het rivierenlandschap! een van de bekendste uitkijkpunten is de Waterschapsheuvel van Junne.
De meest natuurlijke uitkijkpunten van het Vechtdal zijn de bergen van Overijssel, de Mesthmenerberg, Archemerberg en de Lemelerberg. Na het beklimmen van deze heuvels kun je genieten van een prachtig uitzicht!

Overnachten midden in de natuur

Kom tot rust na een activiteit en overnacht midden in de natuur. Geniet van je verblijf op een natuurcamping omringd door heide of bos en luister naar het krabbelende water van de rivier de Vecht of de Regge. We tippen twee toffe accommodaties waar je één bent met de natuur.

Knusse huisjes mét hottub bij Lemeler Esch.

Trek-In met Hottub Lemeler Esch

De Trek-in is dé overnachtingsplek voor wie houdt van luxe, vrijheid, rust en natuur. De trekkershut is gebouwd van gerecycled een duurzaam materiaal en beschikt over een eigen douche, toilet, ingerichte keuken én heeft een eigen hottub waar je heerlijk kunt badderen in de natuur. Tijdens een verblijf in deze trekkershut kom je zeker weten tot rust. De grote ramen van de trekkershut zorgen voor een prachtig uitzicht op de natuur van de Lemelerberg, wat het ultieme gevoel van vrijheid creëert.

Skyte NatureLodge De Klashorst. Foto: Max de Krijger

Skyte NatureLodge De Klashorst

Geniet van de omgeving en word één met de natuur in de Skyte NatureLodge van natuurkampeerterrein de Klashorst. Met de openslaande deuren en het overdekte terras kun je urenlang genieten van het weidse landschap.'s Nachts kun je zelfs de sterrenhemel bewonderen door het glazen dak, zo is het net alsof je buiten slaapt!

Meer inspiratie nodig? Kijk op www.visitoost.nl/lonelyplanet.nl

Make it happen

Overijssel is goed te bereiken met het openbaar vervoer. Reis met de trein via Zwolle naar een van de Hanzesteden of bijvoorbeeld Hardenberg of Ommen. De auto is ook een optie, zo heb je de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt en kun je een van de mooie autoroutes in het gebied rijden. Ook kun je zo naar het startpunt van diverse wandelroutes rijden. Leuker nog is om fietsen of mountainbikes mee te nemen of te huren en het gebied op twee wielen te verkennen voor een actief uitje.  

Lonely Planet heeft dit artikel gecreëerd voor Visit Oost. De redactionele uitingen zijn van Lonely Planet zelf en reflecteren ons beleid van redactionele onafhankelijkheid en onpartijdigheid. 

Openingsbeeld: Vincent Croce