3x inspirerende outdoor-avonturen in Europa

Gesponsord door Riksja Travel

Klaar om de wijde wereld weer in te trekken en op avontuur te gaan? Het is vaak dichterbij dan je denkt! Deze bestemmingen van Riksja Travel bewijzen dat je Europa niet hoeft te verlaten voor ultieme outdoor-avonturen. 

Het hele jaar door worden veel grote steden in Europa overlopen door toeristen, maar outdoorfans die op zoek zijn naar rust en ruimte kunnen in elk seizoen op ontdekkingstocht door de veelzijdige Europese natuur. Ga bijvoorbeeld ’s winters op jacht naar het noorderlicht of ontsnap aan de hitte van de Zuid-Europese zomer terwijl je in een kajak over de Middellandse Zee peddelt. Elke uithoek van het continent biedt andere mogelijkheden, en wij helpen je vast aan een snufje inspiratie.

In de Portugese regio Alentejo is zo weinig lichtvervuiling dat je de melkweg kunt zien. Miguelclaro / iStock

Portugal

In het zuidwestelijke puntje van Europa ligt het land met de oudste landsgrenzen van het continent. Portugal heeft een fijn klimaat waardoor je (een beetje afhankelijk van waar je precies heen gaat) er het hele jaar het avontuur op kunt zoeken met een grote kans dat de zon je vergezelt. Ga wandelen langs de grillige kliffenkusten van de Costa Vincentina in het zuiden, of ga voor een adrenalinekick iets naar het noorden waar je de rotsen kunt beklimmen, er vanaf kunt springen en van de ene naar de andere rots ziplinet. Het absolute hoogtepunt van een outdoor-avontuur in Portugal beleef je als de zon onder is: de regio Alentejo kent zo goed als geen lichtvervuiling, waardoor je tijdens een nachtelijke kajaktocht in alle rust van de sterrenhemel geniet en je met een beetje geluk zelfs onder de Melkweg door peddelt.

Peddel naar afgelegen stranden op Sardinië. SimonSkafar / iStock

Sardinië

Dit Italiaanse eiland is net iets kleiner dan Sicilië maar misschien wel grootser in mogelijkheden. Zoek het op Sardinië hogerop in de grillige bergen van Supramonte waar je je in een wandelparadijs waant of ontmoet de kleurrijke pauwlipvissen terwijl je snorkelt in de azuurblauwe wateren van de La Maddalena-archipel. Aan de ongerepte oostkust van het eiland vind je het ultieme avontuur: trotseer de Middellandse Zee en bewonder vanuit een kajak de rode rotsenkust. Peddel je een weg naar een afgelegen strand dat je alleen met een kajak kunt bereiken, zet een tentje op en val in slaap met het geluid van de golven. 

Het noorderlicht in Lapland. RainbowJoe / iStock

Lapland

Toe aan een échte winter, maar wil je iets anders dan een hele week de piste af in de Alpen? Een alternatieve wintervakantie vind je in de culturele regio die zich uitstrekt over het noorden van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland, in een van de laatste wildernissen van Europa: Lapland. Ga in de leer bij de oorspronkelijke bevolking van dit gebied, de Sami, voor hoe je overleeft in de extreme omstandigheden waar zij zich door de eeuwen heen zich aan hebben weten aan te passen. Of trek eropuit met een sneeuwscooter door een volledig wit landschap, over besneeuwde paden en bevroren meren. Je winteravontuur is compleet met een overnachting in een ijshotel, of je zelfgebouwde iglo waar je inkruipt nadat je misschien wel het noorderlicht aan je voorbij hebt zien komen.

Wil je dit jaar ook het outdoor-avontuur opzoeken? Doe mee met de fotowedstrijd en maak kans op gave prijzen. Stuur een foto in van de keer dat je ging raften op een natuurlijke wildwaterbaan, of misschien heb je wel een prachtig plaatje geschoten tijdens een tocht naar een van de toppen van de Alpen. Wie weet win je er een vliegticket naar IJsland mee, een kortingsvoucher voor een huurauto of een jaarabonnement op Lonely Planet magazine! 

Lonely Planet heeft dit artikel gecreëerd voor Riksja Travel. De redactionele uitingen zijn van Lonely Planet zelf en reflecteren ons beleid van redactionele onafhankelijkheid en onpartijdigheid. 

Openingsbeeld: LuisPinaPhotography / iStock