3x culinaire ervaringen in Småland

VisitSweden
3x culinaire ervaringen in Småland

Misschien denk je bij de Zweedse keuken meteen aan gehaktballetjes en lingonberrysap, maar Zweden heeft op culinair vlak nog veel meer te bieden. We zetten drie culinaire ervaringen in de Zweedse regio Småland voor je op een rij.

Neem de tijd voor een Fika

Je bezoek aan Zweden is niet compleet zonder koffie. Sterker nog, je bezoek is niet compleet zonder koffie met wat lekkers. Juist ja: fika! De Zweden zijn erg trouw aan hun dagelijks koffieritueel en genieten van een goede kop koffie met zoetigheid – bij voorkeur een kanelbulle (kaneelbroodje) – kan in Småland dan ook eigenlijk overal. Neem bijvoorbeeld koffie en een kaneelbroodje mee op een kajaktocht in Västervik, of ga in nationaal park Åsnen langs bij Ålshults Handelsbod. Bij deze koffieshop/vintage store van de Nederlandse Quinta van Veen en haar man kan je op het terras een heerlijke kop koffie drinken én nog even rondneuzen in de vintagewinkel die aan het café vastzit.

Ga naar een crayfish party

Tijdens de korte maar heerlijke Zweedse zomers genieten de locals volop van het leven, onder andere met uitgebreide lunches van knäckebröd, ingelegde haring, sterke kazen, gekookte aardappelen en een lekker drankje. Het culinaire hoogtepunt van de zomer is echter de "crayfish party".

Versgevangen crayfish bij Little Rock Lake, Småland | Foto: Linda Ismaili

Groepen vrienden, families, collega’s; allemaal komen ze samen voor lange zomeravonden waarbij grote tafels gedekt worden en overladen met schalen vol gekookte rivierkreeften, traditioneel geserveerd met dille en schnapps voor erbij. De allerleukste manier om deze traditie te ervaren is natuurlijk bij de Zweden thuis, maar er zijn ook heel veel plekken waar je als gast van een crayfish party kunt genieten. Als je de traditie echt van begin tot eind mee wilt maken, kan je bij verscheidene accommodaties in Småland een pakket boeken, waarbij je eerst zelf een van de heldere meren op gaat om crayfish te vangen, waarna er een heerlijke maaltijd van je eigen gevangen vangst wordt geserveerd.

Dineer in de groenste stad van Europa

De stad Växjö bevindt zich middenin de natuur en is omgeven door zo’n 200 meren en tientallen natuurreservaten, maar dat is zeker niet de enige reden waarom het als de groenste stad van Europa gezien wordt. Er wordt hier veel gedaan aan duurzaamheid, waaronder op culinair gebied.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door PM & Vänner Hotel (@pmhotel) op

 

Een lichtend voorbeeld is hotel en restaurant PM & Vänner – opgericht door vrienden Per Bengtsson en Monica Carlsson. Alles hier is gebaseerd op het principe van ‘bos, weide en meer’ en dat is in het restaurant duidelijk te zien én te proeven. Ingrediënten komen stuk voor stuk uit de meren, bossen en weides van Småland of de kruidentuin op het dak en de moestuin een paar straten verderop. En laat ze nou ook nog eens een gigantische wijnkelder hebben… Skål!

Make it happen

Je vliegt vanaf Schiphol in 1,5 uur rechtstreeks naar Växjö. Huur hier een auto die je op het vliegveld van Linkoping weer in kunt leveren, vanaf Västervik is het nog 1,5 uur rijden naar Linköping City Airport. Vanaf hier vlieg je rechtstreeks weer terug naar Amsterdam. Op de websites van Visit Sweden vind je meer informatie over de regio. Op een andere manier makkelijk en flexibel naar Småland reizen? Bekijk de ferry-overtochten van Scandlines of combineer een ferry-overtocht tijdens je reis met de Öresundbrug tussen Kopenhagen en Malmö.

Kijk voor meer informatie over PM & Vänner op pmrestauranger.se. Interesse in het boeken van een crayfishpakket? Kijk dan op de website van Visit Småland

 

Lonely Planet heeft dit artikel gecreëerd voor Visit Sweden. De redactionele uitingen zijn van Lonely Planet zelf en reflecteren ons beleid van redactionele onafhankelijkheid en onpartijdigheid.

 

Lees ook: Alleen op de wereld in Store Mosse

Auteur: Linda Ismaili
Openingsbeeld: DanHenson1 / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram