3x actief op reis in Luxemburg

Gesponsord door Visit Luxembourg

Voor gave outdoor-avonturen hoef je niet altijd ver te reizen: Luxemburg heeft in z’n kleine oppervlak op dit gebied namelijk enorm veel te bieden! Of je nu op zoek bent naar toffe mountainbikeroutes, meerdaagse hikes of wateravonturen, dit land heeft het allemaal.

Een actieve reisbestemming waarvoor je niet hoeft te vliegen en waar je binnen een paar uur met het openbaar vervoer of je eigen auto bent. Een land waar je door de bossen fietst, tussen rotsformaties loopt en lekker het water op kunt. Klinkt ideaal toch? Pak je tas maar in, want in Luxemburg kan dit allemaal. Hoofdredacteur Tjitske ging met fotograaf Mark Bogema op pad en zat daarbij niet lang stil.

1. Hiken

In de plattere gebieden van Nederland en België komen de meeste hikers niet echt aan hun trekken, maar op een paar uur rijden begeef je je in een geheel andere wereld. Op de grens van België en Luxemburg liggen de Belgisch-Luxemburgse Ardennen, waar verschillende wandelroutes liggen die dwars door de dichte bossen van het gebied lopen. Loop bijvoorbeeld de Escapardenne Trail: een wandeling van 158 kilometer van Ettelbruck naar La Roche-en-Ardenne. Om de hele afstand te lopen moet je minstens een week uitrekken, maar onderweg zijn er genoeg hotels die wandelaars graag verwelkomen. Ook ideaal: Luxemburg heeft een eigen bagageservice waardoor je bagage gratis van hotel naar hotel wordt gebracht.

Ikzelf liep een deel van de Mullerthal Trail, een 112 kilometer lange route van zes etappes. Deze regio staat ook bekend als ‘Klein Zwitserland’, dankzij de prachtige rotsformaties uit de laatste ijstijd. Ook heel fijn: de regio is uitstekend bereikbaar, zowel met de auto als met het openbaar vervoer (neem de trein naar Luxemburg-Stad en stap daar over naar Echternach). Vanaf daar sta je binnen een mum van tijd tussen de gigantische stenen. Ik val van de ene verbazing in de andere: dan weer loop ik langs een kletterend riviertje, dan wurm ik me door een spleet tussen de rotsen en even later sta ik te genieten van een adembenemend uitzicht over het dal. Helaas heb ik tijd om maar een paar kilometer van de hele trail te lopen, dus zit ik na een kleine twee uur alweer aan een colaatje en curryworst op het terras van het Tourist Info Berdorf. Jaloers kijk ik naar twee vrouwen die hun rugzakken weer over hun schouders gooien en vrolijk kletsend verder wandelen, de natuur weer in.

Mountainbiken in Minett. Foto: A. Schösser/Visit Luxembourg

2. Fietsen

Luxemburg is een echt fietsparadijs voor ieder niveau. In vergelijking met Nederland is het relatief heuvelachtig, maar niet zo steil dat een gemiddelde fietser het te zwaar krijgt. Er ligt maar liefst 600 kilometer aan fietspaden en 700(!) kilometer aan mountainbikeroutes. Bijvoorbeeld in de regio Minett, een UNESCO-biosfeergebied waarbij duurzame ontwikkeling centraal staat. In het gebied valt me meteen de rode aarde op, wat Minett juist zo speciaal maakt. Jarenlang werd hier ijzererts gemijnd, omdat de grond vol zit met ijzer. Wanneer dit erodeert komt de typische rode roestkleur naar voren, waardoor de kliffen bijna feloranje tot rood worden.

Dwars door dit gebied van de rode aarde ligt de ‘Minett by Bike’-tour, een 70 kilometer lange fietsroute langs het industriële verleden. Onderweg kom je langs het Minettpark, waar vroeger de mijnen lagen. Ik stop even bij de Giele Botter: hier werd tot de jaren 70 enorm veel ijzererts gewonnen. Nu is het een biotoop in verschillende fases van groen, van lage bosjes tot nieuwe bomen. Vanaf de rode kliffen kijk ik uit over de Giele Botter, ooit een oase van boterbloempjes, nu een zee van groen. Ik sta even uit te puffen als er een mountainbiker achter me langs scheert. Hij rijdt waarschijnlijk een van de zes RedRock MTB-trails die door dit gebied lopen, schitterende routes door dit unieke landschap.

Varen over de Moezel. Foto: Mark Bogema

3. Varen

Om het trio compleet te maken wil ik ook nog even het water op. Doorvoor reis ik naar Remich, in het zuiden van het land en aan de grens met Duitsland. Hier loopt de Moezel, de rivier die dient als natuurlijke grens tussen Luxemburg en Duitsland. Onderweg rijd ik door een glooiend landschap vol wijnranken die hun beste kant laten zien in het middagzonnetje. Eenmaal in Remich parkeer ik de auto aan het water en loop ik naar Water Adventures. Hier kun je een bootje huren zonder vaarbewijs en mag je een uur lang over de Moezel varen. Ik doe het reddingsvest aan en neem plaats in het bootje. De zon zakt langzaam achter de heuvels, wat voor een schitterend uitzicht zorgt.

Naast het feit dat je zelf kunt varen in Remich, kun je hier ook plaatsnemen op een van de drijvende restaurants, zoals La Péniche VINtage. Hier tap je je eigen wijntjes uit de Moezelregio of bestel je gewoon van de kaart. Ik kies voor het eerste om zoveel mogelijk wijnen te proeven. Na een middag in de zon is het maar goed dat de proefglaasjes niet zo groot zijn, want morgen heeft Luxemburg vast weer iets actief voor me in petto.

Geïnspireerd? Kijk op visitluxembourg.com/nl voor nog veel meer actieve avonturen in Luxemburg.

Make it Happen

Openbaar vervoer in Luxemburg is gratis voor iedereen. Neem vanuit Nederland de trein naar Luxemburg-Stad en stap daar over op een regionale trein of bus naar de plekken uit dit artikel. Met de auto komen kan natuurlijk ook: vanaf Utrecht reis je in een kleine vier uur naar het noorden van Luxemburg. De wegen zijn over het algemeen goed, maar let op bij scherpe bochten in heuvelachtige gebieden.

Lonely Planet heeft dit artikel gecreëerd voor Visit Luxembourg. De redactionele uitingen zijn van Lonely Planet zelf en reflecteren ons beleid van redactionele onafhankelijkheid en onpartijdigheid. 

Auteur: Tjitske Kingma

Openingsbeeld: Mark Bogema